Nem a kormány, Isten kegyelméből

A korábbi állami támogatásnak jó ideje csak a felét kapják a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményei. A rászorulókról, idősekről gondoskodó szociális létesítmények az év eleje óta, a több ezer hátrányos helyzetű, szegény családból származó gyereket tanító iskolák szeptembertől kénytelenek fél pénzből működni.

Az elvonás oka: az Iványi Gábor lelkész vezette felekezet hiába felelt meg a törvényi feltételeknek, a kétharmados fideszes parlament indoklás nélkül megvonta tőle az egyházi státuszt. A kormányzat augusztus közepén új támogatási szerződésmegkötését ígérte, de ez máig nem valósult meg. Az intézmények elbocsátások és adósságok felhalmozása árán próbálnak felszínen maradni. Iványi Gábor abban bízik, hogy az Alkotmánybírósághoz és nemzetközi fórumokhoz benyújtott panaszaikat kedvezően fogják elbírálni, rövidesen helyreáll a törvényes állapot.

A lelkész minderről a Wesley János Lelkészképző Főiskola alapításának huszonötödik – a körülmények miatt kissé keserű – évfordulóján, a Dankó utcában tartott ünnepség után nyilatkozott lapunknak. (A rendezvényen a főiskola képviselői és volt hallgatói kerekasztal-beszélgetéseken idézték fel a múltat. Megemlékeztek Iványi Tiborról, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 2009-ben elhunyt alapító lelkészéről és feleségéről, a tavaly meghalt Iványi Tiborné Sinka Magdolnáról, a hitéleti szakok tanáráról is.)

Az eseményre nem kaptak meghívást azok az intézményi fenntartók, amelyek pillanatnyilag a „kormány kegyéből” minősülnek egyháznak –jelezte Iványi Gábor. Hozzátette: „Mi Isten kegyelméből létezünk. Azokkal vagyunk testvérek, akiket valamilyen sérelem, hátrány ér.”

A lelkész külön köszöntötte Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit és – többek között – Serkisian Szevánt, az Országos Örmény Önkormányzat elnökét. Iványi Gábor utalt a „baltás gyilkos” ügyére. Emlékezetes, hogy a kormány váratlanul átadta az örmény katonatársát Budapesten brutálisan meggyilkoló azeri férfit, akit hazájában nemzeti hősként ünnepeltek. A botrányos eset után Iványi Gábor többedmagával Örményországba utazott, hogy kifejezze sajnálatát és szégyenkezését a történtek miatt.

Előzőleg összegyűjtöttek ezer dollárt az örmény áldozat családjának megsegítésére. A hozzátartozók azonban nem fogadták el a pénzt. Ezért egy alapot hoznak létre a jelenleg saját templom nélkül működő magyarországi örmény keresztény közösség javára. Iványi Gábor kéri a kormányt: az összeget, amit a költségvetés megtakarít azzal, hogy nem kell „minősített őrzést” biztosítani az azeri gyilkosnak, utalja át az örmény templom felépítésére. A lelkész számításai szerint harminc év alatt becsülhetően mintegy egymillió euróról van szó.

A rendezvény zárásaként a főiskola udvarán több emléktáblát is avattak, az egyiket – Schweitzer József közreműködésével – Raoul Wallenberg, a zsidó üldözötteket mentő svéd diplomata tiszteletére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.