Botka László: 2014-ig fél lábon is kibírjuk!

Szégyen, szégyen! – skandálták csütörtök este a szegedi városházán az egyetemisták, amikor a közgyűlés Fidesz–KDNP–Jobbik többsége nem merte nyílt ülésen vállalni a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának felmentéséről szóló vitát és szavazást.

Mózes Ernő jegyző szerint törvénysértő módon szavazták meg, hogy kizárják a nyilvánosságot, Bátyai Edina ügyvezető igazgató ugyanis nemcsak hozzájárult, hanem írásban kifejezetten kérte, hogy nyílt ülésen tárgyalják a felmentéséről szóló előterjesztést. A fideszes irányítás alatt álló városi televízió még a szavazás előtt úgy döntött: nem közvetíti a rendkívüli közgyűlést.

December 1-jén Kohári Nándor KDNP-s képviselő javaslatot tett a szabadtéri játékok igazgatójának azonnali hatállyal történő felmentésére. A jegyző szerint ez önmagában is törvénysértő volt, hiszen csak rendkívüli felmondással lehetett volna felmenteni, azt viszont meg kellett volna indokolni. Kohári a napirendre vételt megelőző vitában a szabadtérit működtető nonprofit kft. gazdasági eredményeire, illetve a műsort ért szakmai kritikákra hivatkozott.

Szocialista képviselők a gazdasági érveket cáfolták – később a Délmagyarország című napilapban nyilvánosságra is hozták a gazdasági válság idején kiválónak számító pénzügyi adatokat. Kohári képviselő szavainak hitelességét erősen csökkentette, hogy Bátyai Edina felmentésének ügye két nappal korábban úgy került napirendre az önkormányzat kulturális bizottságának ülésén, hogy ott már megjelent Kelemen Csaba színész. Az Agria Játékok igazgatója elmondta, hogy felhívta őt a barátja, Kohári Nándor, hogy új ügyvezetőt neveznek ki a szabadtéri élére, és őrá gondoltak. Kelemen mindjárt telefonált is Sasvári Sándor rockénekesnek, aki meg az ő barátja, hogy jöjjön vele művészeti vezetőnek. A december 1-jei közgyűlésen mindkettőt azonnal kinevezték volna, ha közben meg nem nézik az előadó-művészeti törvényt, amely gazdasági társaságok vezető posztja esetében is kötelezővé teszi a pályáztatást.

Bátyait felmentették, de Kelemen Csabát és Sasvárit nem tudták kinevezni. Botka László polgármesteri jogával élve nem írta alá az erről szóló közgyűlési határozatot, ezért két héten belül rendkívüli közgyűlést kellett összehívni. Erre került sor csütörtök délután.

A közgyűlésen megjelent mintegy 50 egyetemista az SZTE hallgatói sztrájkbizottság képviseletében. A közgyűlés megszavazta, hogy petíciót olvassanak fel, amelyben arra kérték a testület tagjait, hogy név szerint szavazzanak arról: megvédik a Szegedi Tudományegyetem 12 karát, a gimnazisták továbbtanulási feltételeit és az egyetem autonómiáját. A szavazást jövő pénteken, a következő rendes közgyűlésen tűzik napirendre.

A jobboldali többség a jegyző figyelmeztetése ellenére megszavazta a zárt ülést, mire a karzaton az egyetemisták Nem kell a haver! feliratú transzparenst bontottak ki. Az MSZP, a Szabad Város frakció, illetve az LMP képviselői elhagyták az üléstermet, így Bátyai Edina felmentéséről és a jobboldali cégvezetők összesen 61 millió forintos prémiumáról a jobboldal döntött 15:0 arányban. A Fidesz–KDNP–Jobbik-többség tagjai hangos pfujolás, „Álljatok a választók elé!” kiáltások közepette kullogtak el a városháza folyosóján.

Sajtótájékoztatóján Botka László polgármester úgy kommentálta a történteket, hogy bebizonyosodott: a Fidesz–Jobbik-koalíció nemcsak kártékony, hanem gyáva is. A polgármester figyelmeztetett: a jobboldal elfogadott egy olyan határozatot is, hogy egymillió forintnál nagyobb összegről csak a kulturális bizottság dönthet. Vagyis politikusok fognak dönteni a szabadtéri költségvetéséről már a 2013-as évadban is. A polgármester úgy fogalmazott: nyilvánvalóvá vált, hogy Szeged kiáll az értékei mellett. Politikusként nem érti a Fideszt, akik ennyire látványosan arcul csapják a szegedieket. De már csak másfél év van hátra – addig fél lábon is kibírjuk – jelentette ki Botka László.

Demonstrálók a rendkívüli közgyűlésen, ahol Bátyai Edina leváltásáról szavaztak
Szeged – Demonstrálók a rendkívüli közgyűlésen, ahol megszavazták Bátyai Edina a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltását a Fidesz és Jobbik képviselői zárt ülésen. Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.