Kezdődik a harmadik leépítés

A héten megkezdik a csoportos létszámleépítés harmadik fordulóját a közmédiában, miután ma várhatóan lezárulnak a tárgyalások a munkáltató, a központi üzemi tanács és a szakszervezetek között az elbocsátások részleteiről.

A Népszabadság információi szerint a munkáltató, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartja magát ahhoz, hogy 250 embert küld el, ebből több mint harmincat a hírügynökségi, nyolcvanat a rádiós és csaknem száznegyvenet a televíziós területről.

Az MTVA vezetése október végén jelentette be a közmédia központi üzemi tanácsának és a szakszervezeteknek, hogy 250-260 dolgozó elbocsátására készülnek. Ez lesz a harmadik csoportos leépítés az összevont közmédiában. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, a harmadik leépítés után 2000-re csökken az MTVA dolgozóinak létszáma. A csoportos leépítés szabályai szerint az érintettek először csak előzetes értesítést kapnak arról, hogy a munkaadó meg kíván tőlük válni.

Harminc nap elteltével, várhatóan majd január közepén kapják meg a hivatalos papírt arról, hogy elküldik őket. A minimum egy hónapos felmondási idő után, várhatóan február közepén szüntetik meg a munkaviszonyukat. Információink szerint a mostani leépítés túlnyomó többségében a műsorkészítőket érinti. A hírügynökségi területen csaknem harminc újságírótól-szerkesztőtől válnak meg. Ez pedig azzal jár majd, hogy kevesebb hírt fog kiadni a nemzeti hírügynökség.

A rádiós területen pedig, ahogy már arról beszámoltunk, felszámolják a több évtizedes hagyományokkal rendelkező regionális műsorsugárzást, az öt vidéki stúdiótól hozzávetőleg negyven dolgozót bocsátanak el. Mindenütt csak két-három rádiós riporter marad, hogy a Kossuth rádió hírműsorait ellássák híranyagokkal és riportokkal. A regionális rádióműsorok helyett pedig december végén elindítják a nótákat sugárzó Dankó Rádiót. A televíziós területről elbocsátásra váró 140 fő többsége is riporter és szerkesztő.

A közmédiában hetek óta tartja magát egy olyan szóbeszéd, hogy a mostani leépítéssel még mindig nincs vége az elbocsátásoknak, mert az MTVA vezetése 1600 főre akarja csökkenteni a létszámot. Úgy tudjuk, az elmúlt napokban a központi üzemi tanács és a szakszervezetek részéről is rákérdeztek erre, és azt a határozott választ kapták, hogy az MTVA vezetése 2013-ban a leépítés utáni 2000 fős állandó létszámmal tervez.

A közmédiás szakszervezetek egy része hajlana arra, hogy sztrájkbizottságot alakítson, erről azonban egyelőre nem született végleges döntés. Nyílt levélben követelték, hogy a közmédiában jövőre ne legyen béremelés, ennek fejében csökkentsék felére az elbocsátandók számát, az 55 év felettieket pedig csak közös megegyezéssel lehessen elbocsátani. Az MTVA közleménye ez utóbbi konkrét javaslatra nem reagált, viszont értetlenségét fejezte ki amiatt, a sztrájkbizottság fogalma nehezen értelmezhető úgy, hogy az elégséges szolgáltatásokról még nem is tárgyaltak a felek.

Ha a szakszervezetek mégis bejelentik a sztrájkbizottság megalakítását, úgy a törvényes előírások szerint a munkáltató köteles újra tárgyalóasztalhoz ülni maximum egy hétig, és addig nem lehet elkezdeni a csoportos leépítést. A sztrájkbizottság megalakításának azonban a szakszervezetek részéről is van kockázata. Ha ugyanis a munkáltató erre a fenyegetésre sem tesz engedményeket, a szakszervezetek lépéskényszerbe kerülnek, de ha nem sikerül sztrájkot szervezniük vagy legalább valamiféle nagyobb demonstrációt összehozniuk, akkor könnyen nevetségessé válhatnak.

A közmédia jelenlegi 2300 dolgozója közül hozzávetőleg 700 tagja valamelyik szakszervezetnek. Így, ha elméletileg mind a 700 szervezett dolgozó sztrájkba lépne, a munkáltató vélhetően akkor is meg tudná oldani a folyamatos hírügynökségi, rádiós és televíziós műsorszolgáltatást.

Nagy Navarro Balázs televíziós szakszervezeti vezető többekkel együtt egy évvel ezelőtt kezdte meg éhségsztrájkját, majd tüntetését a tisztességes és hamisításmentes közmédiáért
Nagy Navarro Balázs televíziós szakszervezeti vezető többekkel együtt egy évvel ezelőtt kezdte meg éhségsztrájkját, majd tüntetését a tisztességes és hamisításmentes közmédiáért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.