Csarnokot a Duna-partra!

Futballcsarnok építését fontolgatja Pesterzsébet képviselő-testülete. Az 1500-2000 néző befogadására alkalmas, atlétikapályával, öltözőkkel, irodákkal felszerelt létesítmény tervezésére nettó 27 millió forintot szavaztak meg a képviselők a jövő évi költségvetési koncepció kiegészítéseként.

A több százmillió forint összértékű beruházás megvalósítására a sportlétesítményekre kiírt állami pályázaton szeretnének pénzt nyerni. Nagyon bíznak a sikerben. Ám ennek a polgármester szerint semmi köze ahhoz, hogy Áder János köztársasági elnök fia a kerület futballcsapatában (ESMTK) focizik.

– Többször láttam a lelátón Áder Jánost a fiának szurkolni, de soha nem kerestem meg a csarnoképítés ötletével. Sőt tudomásom szerint a klub elnöke sem beszélt vele. Mindettől függetlenül bízunk abban, hogy a kormány kiemelt sportágakat támogató pályázati rendszerébe a kerületi létesítmény is beleférhet – magyarázza Szabados Ákos (MSZP) XX. kerületi polgármester.

– A futballpálya építése nem hirtelen ötlet, a kerület évekkel ezelőtt elfogadott sportfejlesztési terve is tartalmazta. Szerepelt a tavalyi költségvetésben is. Most ismét bevettük a jövő évi koncepcióba, ám ez még nem jelenti azt, hogy a végleges költségvetés is tartalmazni fogja. Eddig is felelős gazdálkodást folytattunk. A pályázat előkészítéséhez szükséges összeget csak akkor tervezzük be a költségvetésbe, ha ez nem érinti hátrányosan az önkormányzat működését. Az viszont csak a fővárosi forrásmegosztás elfogadása után, a kerületi gazdálkodás sarokszámainak ismeretében derülhet ki, hogy 2013-ban egyáltalán elindulhatunk-e egy ilyen állami pályázaton – mondja.

A kerületben komoly utánpótlás-nevelés folyik, ezt az önkormányzat új uszodával, jégpályával és birkózócsarnokkal támogatta. A több mint százéves futballpálya már nagyon rossz állapotban van, felújítása nem lenne gazdaságos. Ráadásul családi házas övezetben található, nem alkalmas a terjeszkedésre, és a parkolás is megoldatlan. Az önkormányzat már korábban úgy döntött, hogy e helyett a Zodony utcában építene egy korszerű létesítményt, amelyet az atléták is használhatnának. Ez a helyszín szerepel a sportkoncepcióban is, de a szabályozási terveken is sportcélú, szabadidős tevékenységet határoztunk meg ezekre a telkekre.

A létesítmény megvalósítására egyébként a helyi sportklub, a tizenegy szakosztállyal működő ESMTK készíttetett becsléseket. Ezek alapján számolták ki a tervezés költségét is. A pályázaton való részvételhez szükséges önrészt a régi Ady utcai pálya értékesítéséből teremtené elő az önkormányzat. A szintén ide épült uszodát és jégcsarnokot se támogatta mindenki kezdetben, most viszont mindenki örül, hogy a kerületi iskolások ide járhatnak ingyen úszásoktatásra – teszi hozzá Szabados Ákos, aki fontos önkormányzati feladatnak tartja, hogy a pesterzsébeti fiataloknak a gazdagabb kerületekhez hasonló sportolási lehetőségeket kínáljanak, ne kelljen a város másik végébe járniuk edzésre.

„Magyarország miniszterelnökének nem a sziklamászás, hanem a foci a hobbija, így nem hegyet építenek egy zöldövezeti lakópark mellé, a Duna-parti csónakházak közelébe, hanem futballstadiont” – dühöng blogjában Mach Péter (LMP) kerületi képviselő, aki nem tagadja: maga is érintett a kérdésben, lévén a tervezett stadion melletti Mediterrán lakóparkban lakik. Ettől függetlenül meggyőződése, hogy „a lakópark és a kerület legfontosabb természeti értékének tartott Duna-part közelsége miatt rossz döntést hozott a képviselő-testület”. Mach Péter szerint a lakópark mellé épült uszoda vendégei az alultervezett parkoló miatt már így is akadályozzák a lakópark forgalmát. Futballmeccsek idején azonban gyakorlatilag megközelíthetetlenné válik majd nemcsak a lakópark, hanem a szomszédos Gubacsi lakótelep is. A képviselő úgy emlékszik, hogy a testületi vitán elhangzottak szerint a beruházás legfontosabb indoka a régi ESMTK-pálya ingatlanjának értékesítése mellett az, hogy a kormány ezeket a sportberuházásokat támogatja. Az LMP-s képviselő viszont úgy véli, hogy stadion helyett tömegsport- és rekreációs funkciók jobban illenének a Duna-partra. Bár azt ő sem vitatja, hogy a Zodony utcai telkek csak sportcélra hasznosíthatók, míg az Ady utcai futballpálya egy jó adottságú „zsíros építési telek”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.