Óvatosak és jól fizetők

Míg korábban, a 2005-ös évtől kezdődően átlagban évente 18-20 ezren igényeltek diákhitelt, tavaly ehhez képest húszszázalékos visszaesést tapasztalt a Diákhitel Központ. Idén a Diákhitel 1 (DH1) konstrukcióra 11 500, a Diákhitel 2-re (DH2) hatezren jelentkeztek. Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing- és kommunikációs igazgatója szerint az első félévi adatokból hosszú távú tendenciára nem lehet következtetni. Az előzetes felméréseik azt mutatták, hogy a DH2-re jogosultak körülbelül 30 százaléka veszi fel a hitelt, jelenleg ennek a számnak a fele teljesült.

A központ termékei iránti érdeklődés csökkenése elsősorban a hitelválsággal függ össze, az euró- és svájcifrank-alapú kölcsönök miatti eladósodottságtól való félelem egyértelműen érezteti a hatását – mondta az igazgató. Emellett szerinte a fiatalok tartanak attól, hogy nem tudnak elhelyezkedni a diplomamegszerzése után, vagy nem a végzettségüknek megfelelően, s bár a diákhitel törlesztése jövedelemarányos elven működik, mégsem szeretnék adóssággal terhelten kezdeni az életüket. A Diákhitel 2 konstrukcióval kapcsolatban pedig szerinte egyértelműen érezhető a sajtóban megjelent negatív kritikák hatása is.

Jelenleg 231 700, le nem zárt diákhiteles szerződést tartanak nyilván, közülük 5700 kapcsolódik a DH2-höz. A lezárt szerződések száma 105 ezer, a DH1 keretein belül eddig összesen 246,7 millió, a DH2-höz kapcsolódóan 1040 millió forint kölcsönt helyezett ki a központ. A legnagyobb igényelt hitelösszeg 1,5 millió forint volt, amit a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán tanuló diák kért. Mint Imre Zitától megtudtuk, a diák hiteles ügyfelek törlesztési fegyelme kiemelkedően jó, ezt az is alátámasztja, hogy 2,7 százalék körül mozog azok aránya, akik nem tudják fizetni a kölcsönüket és kénytelen szerződést bontani velük a Diákhitel Központ. Hozzátette, ebben az is benne van, hogy a központ különösen nagy figyelmet fordít a hátralékos ügyfelek kezelésére. Velük olyan egyedi megállapodásokat igyekszik kötni, amely garantálja, hogy hosszú távon, számukra is elfogadható összegben tudják törleszteni a hitelüket és ne kelljen átadni ügyüket behajtásra a NAV-nak.

Az idei évtől elérhető DH2-vel kapcsolatos legfőbb ellenérv az volt, hogy aránytalanul nagy terhet ró az amúgy is ingatag központi költségvetésre. Ez azonban eddig, komolyabb érdeklődés hiányában, nem történt meg. Még a konstrukció kidolgozásakor úgy számoltak a döntéshozók, hogy idén 15, jövőre 62, 2014-re pedig 141 milliárd forinttal terheli meg a büdzsét a rendszer bevezetése, és annak kifutásával az összeg továbbra is meredeken emelkedik.

S hogy miért gondolták, hogy nagy lesz az érdeklődés? Alapvetően a hiteltermék kedvező kamatozása és feltételei miatt. Míg a DH1 kamata jelenleg 8 százalék, és ugyan szabadon felhasználható, de havonta maximum havi 50 ezer forint lehet, addig a DH2-nek nincs felső határa, s a diáknak mindössze kétszázalékos kamatot kell fizetnie, a többit az állam átvállalja tőle. A DH2 teljes egészében fedezi a tanulmányok költségét, a pénzt azonban nem a hiteligénylő, hanem az iskolája számlájára utalják. Míg a DH1 esetében a majdani munkavállaló a jövedelme maximum hat százalékát, a DH2-nél legfeljebb négy százalékát kell törlesztésre fordítania. Törleszteni mindkét esetben csak a hallgatói jogviszony megszűnése után, illetve legkésőbb az ügyfél 35. életévének betöltését követő negyedik hónap első napjától kell, akkor is, ha az érintettnek addigra sincs munkaviszonya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.