Kövér László: Kötelező volt Rogán részvétele

A kormánypárti képviselőcsoport „maximálisan helyesnek” minősítette a frakcióvezető kiállását a vasárnapi antirasszista tüntetésen. Kövér László házelnök lapunk munkatársának úgy nyilatkozott, hogy kötelező volt ott lenni, majd elítélte azokat, akik szerinte politikai tőkét kovácsolnak a jobbikos kijelentésből.

– Nem volt valóságos döntési helyzet. Azok után, ami a múlt hétfőn történt a parlamentben, a politika szabályai szerint kötelező volt Rogán Antalnak egy együttes fellépésen részt vennie vasárnap a Kossuth téren, függetlenül attól, hogy a Fidesznek és nekem is megvan a személyes véleményem azokról, akik minden olyan típusú megnyilatkozásból, mint amilyen elhangzott Gyöngyösi Márton részéről, politikai tőkét szeretnének kovácsolni a Jobbik oldalán vagy éppen a Jobbikkal szemben. Az antiszemitizmus elfogadhatatlan – nyilatkozta a Népszabadságnak Kövér László házelnök, akinek a parlamenti folyosón, futtában tette fel munkatársunk a kérdést: mi a véleménye arról, hogy vasárnap a náciellenes tüntetésen Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető Bajnai Gordonnal és Mesterházy Attilával közös színpadon tiltakozott az antiszemita, rasszista megnyilvánulások ellen.

Kövér László megjegyezte, hogy normális körülmények között nem kellene hetente vagy kéthavonta egyetlen olyan fideszes vagy más parlamenti képviselőnek sem hitet tennie, aki megszavazta azokat a határozatokat és törvényeket, amelyekből egyértelműen következik, hogy az antiszemitizmus és a rasszizmus elfogadhatatlan. (Tavasszal Kövér Lászlót súlyos bírálatok érték amiatt, mert részt vett és beszédet is mondott Nyirő József székelyudvarhelyi tervezett újratemetésén. A házelnök akkor azt hangsúlyozta, hogy az újratemetést kegyeleti aktusnak tekintette, és Nyirő József életművében mindig szét tudta választani az irodalmat és a politikát. Később némiképp árnyalta véleményét az íróról. Munkatársunknak nyáron azt mondták, Kövér Lászlónak és az antiszemitizmusnak „távolról sincs köze egymáshoz”, a házelnököt munkatársai „egyszerűen nem tájékoztatták Nyirő József politikai-közéleti szerepvállalásának részleteiről.)

A Fidesz-frakció szinte ugyanezt a véleményt képviselte a délelőtti tanácskozáson – tudtuk meg. „Ez kellett” – így kommentálták az általunk megkérdezett kormánypárti honatyák Rogán Antal vasárnapi szereplését.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy a Fidesz-frakció „maximálisan” helyesnek tartotta a kiállást. Az elfogadhatatlan véleményekkel szemben az a hatékony tiltakozás, ha abban a demokratikus közösség minden szereplője részt vesz. A büntetőjogi eszköz nem mindig hatásos, azzal a „hülyékből” mártírokat lehet csinálni – tette hozzá a fideszes politikus.

„Az egységes politikai válasz a legfontosabb a Gyöngyösi-féle megnyilvánulások után, éppen ezért tartottam jónak Rogán frakcióvezető úr felszólalását, szintén jónak Bajnai Gordon felszólalását és az alkalomhoz méltatlannak Mesterházy Attila beszédét, mert az MSZP elnöke a felszólalásával azt bizonyította, számára a politikai haszonszerzés eszköze volt a tüntetés” – állította Gulyás Gergely. Arra, hogy Orbán Viktornak meg kellett volna szólalnia napirend előtt a parlamentben, a politikus azt mondta: szerinte elég volt a kormány közleménye, a frakcióvezető megszólalása, az ügyben tartott fideszes sajtótájékoztatók, valamint az országgyűlési törvény módosítására tett javaslat.

Végül kérdésünkre Gulyás Gergely azt mondta, nem kell foglalkozni azzal, hogy a Fidesz radikális szavazói közül lemorzsolódnak-e a Gyöngyösi-ügy, illetve az arra adott kormánypárti reakciók miatt. „A radikalizmus, valamint a szélsőségesség-antiszemitizmus nem ugyanaz. Én sok esetben radikális megoldásokat támogatok, de ez nem jelent szélsőséges megoldást.”

– Egy ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani – nyilatkozta lapunknak a KDNP-s Lukács Tamás. A kereszténydemokrata politikus, a parlament emberi jogi bizottságának elnöke (aki a múlt kedden az ellenzéki spontán tiltakozásra is kiment a Kossuth térre) szükségesnek tartotta leszögezni: a Fidesz-frakcióvezető nem magánakciót hajtott végre.

Lukács Tamás ugyanakkor nehezményezte, hogy azok, „akik a demonstrációt szervezték, Bajnai Gordont vajon milyen alapon választották ki”. Munkatársunknak arra a megjegyzésére, miszerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök, aki minden alkalommal felemelte a szavát a szélsőséges kijelentések és a rasszizmus ellen, a KDNP-s politikus úgy reagált: nem a személye ellen szól, hanem a logika ellen, hiszen Bajnai Gordon jelenleg egy egyesület elnöke, „az Együtt 2014 még azt is tagadja, hogy az összefogásnak ő volna az elnöke. Mesterházy Attila meghívása rendben volt, hiszen egy parlamenti párt elnöke, a kakukktojás Bajnai Gordon volt.”

– Az lett volna okos szervezés, ha a parlamenti pártok szólalhatnak fel a demonstráción, természetesen a Jobbikot kivéve – mondta Lukács Tamás, hozzátéve, szerinte a KDNP és az LMP is szívesen megszólalt volna, hogy a parlamenti pártok együtt fejezzék ki, a Gyöngyösi-féle megnyilvánulások elutasításában „könyörtelenek és következetesek”. Amikor munkatársunk emlékeztette, hogy Harrach Péter frakcióvezető nyáron napirend előtt az antiszemita mondatairól és a numerus clausus törvény végrehajtási rendeletének megfogalmazásáról elhíresült Prohászka Ottokárt méltatta, Lukács Tamás azt mondta: azok, akik Prohászkát antiszemitának minősítik, félreértik a szavait.

„Egy ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani”
„Egy ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.