Indulatok a tagdíj ürügyén

Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez Szilvási István küldött, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egykori alelnöke a szombaton eldöntött kamarai tagdíjemelés körülményei miatt. A köztestület szombati küldöttgyűlését indulatos hozzászólások tarkították: így például a teremből kiszűrődő vitában a rezidensek vezetőjét, Papp Magort, a rezidensszövetség elnökét politikai kalandornak, Szilvásit pedig demagógnak nevezték.

A tagdíjemelésről való tájékoztatót is tartalmazó elnöki beszámolót viszont a küldöttek 86 százaléka támogatta. Januártól havi 1700 helyett 2300 forint kamarai tagdíjat fizethetnek az orvosok. Bár a küldöttgyűlést megelőző délután arról számolt be több hírportál, hogy az orvosi képviseletek – köztük a Magyar Rezidens Szövetség és a Kasszaorvosi Szervezet – képviselőinél kicsapta a biztosítékot a kamara vezetőinek terve a 35 százalékos tagdíjemelésről, a fordulat egyelőre elmaradt.

A rezidensek közleményben is kérték küldött-társaikat, hogy akadályozzák meg a kamarai tagdíj botrányos mértékű emelését, illetve a MOK vezetőségétől követeljen meg egy minden orvos számára hozzáférhető részletes pénzügyi beszámolót. A szövetség még pénteki közleményében kilátásba helyezte, hogy akár vészforgatókönyvet is életbe léptet, s az a MOK-ból való időszakos, tömeges kilépést is magában foglalhatja, amíg ezt az állapotot nem rendezik.

Szilvási István lapunknak azt mondta: a MOK-nál a tagdíjak emeléséről egy harminctagú testület, a Területi Szervezetek Tanácsa dönt, amelyben a megyei szervezetek elnökei, a fogorvosokat összefogó szervezet elnöke és a MOK elnöke ül. Ők nemcsak a tagdíjakról, hanem saját tiszteletdíjukról is döntenek. Miközben a kamarákról szóló törvény szerint ezt az alapszabályban kellett volna oly módon rendezni, hogy a küldöttgyűlésnek legyen joga ilyen pénzügyi kérdésekben dönteni.

A kamara egykori alelnöke azt sem értette: miért van szükség az emelésre, ha a köztestület számláján most 670 millió forint van. Éger István, a MOK elnöke visszautasította az állítást, hogy a testület tagjai a saját fizetésük emeléséről döntenek. Azt mondta: „A tagság által választott területi vezetők nem fizetésért, hanem szerény tiszteletdíjért dolgoznak.” A küldöttközgyűlés után Éger István nyugtázta, hogy a kamarai küldöttgyűlés eredményes volt, mert a küldöttek nagy többsége elfogadta a tagdíjemelést is tartalmazó beszámolót.

Papp Magor távozóban csak annyit jegyzett meg: hiányérzete van, mert nem sikerült minden kérdést tisztázni. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a következő lépés, azt felelte: átgondoljuk, mit lehetne tenni, a következő hetekben több fórum is lesz. „Azt érezzük, hogy a tagságnak nincs megfelelő beleszólási lehetősége a kamara döntéseibe, és emiatt a fiatal orvosok elégedetlenek.”

Az újonnan megbízott 32 kórházigazgató szombaton vette át öt évre szóló kinevezési okiratát az emberi erőforrások miniszterétől
Az újonnan megbízott 32 kórházigazgató szombaton vette át öt évre szóló kinevezési okiratát az emberi erőforrások miniszterétől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.