Eljött a kiállás ideje

A nácizmus elleni vasárnapi Kossuth téri tüntetésen többen Horthy és Hitler fényképét tartották a magasba, a következő szöveggel: „Együtt tették tönkre az országot.” Az egyik transzparens a jobbikos Gyöngyösi Mártont nyilaskereszttel és Hitler-bajusszal ábrázolta. A tömegdemonstrációra az ország legkülönbözőbb vidékeiről érkeztek tüntetők. Rengeteg nemzetiszínű zászló lengett, a Kossuth tér piros-fehér-zöldbe öltözött.

A tiltakozást Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása váltotta ki. A szélsőjobboldali politikus az Országgyűlésben nemzetbiztonsági kockázatként jelölte meg a zsidókat, és felmérésüket sürgette. A közfelháborodás hatására utóbb elnézést kért – arra próbált hivatkozni, hogy pontatlanul fogalmazott –, de a Jobbik álláspontja érdemben nem változott.

A vasárnapi tüntetéshez a Mazsihisz, a Hit Gyülekezete és több tucat szervezet csatlakozott. Külön is köszöntötték a tüntetésen részt vevő amerikai, izraeli és svéd nagykövetet. Bombera Krisztina televíziós újságíró megkérte a jelenlévőket, hogy az összes felszólalót tisztelettel fogadják. Nem véletlenül: Rogán Antal meghívása nagy vitát váltott ki. A fideszes frakcióvezetőt a tömeg egy része – főleg a színpad környékén – megtapsolta, de voltak, akik füttyel, pfujolással, dudálással, bekiabálásokkal fejezték ki nemtetszésüket.

Nem akarunk alantas, rasszista megnyilvánulásokkal együtt élni – mondta a fideszes politikus, V. kerületi polgármester. – Eljött a kiállás ideje. Elfogadhatatlan, hogy Magyarország bármely állampolgárát listázással fenyegessék csak azért, mert más felekezetű vagy nemzetiségű. Táblát akasztunk a gyűlölet nyakába, rajta a szöveg: ezt már nem engedjük – mondta Rogán Antal, s végezetül hangsúlyozta, hogy Magyarország megvédi polgárait.

Bajnai Gordon – akit vastapssal köszöntöttek a demonstrálók – azzal kezdte, hogy olyan országot akarunk, ahol a félelem nélküli élet mindenki számára alanyi jog. Nemcsak az a demokrata, aki nem fél, hanem az, aki nem kelt félelmet senkiben. Most egy pillanatra úgy működik az ország – mondta –, ahogy mindig működnie kellene. Az Együtt 2014 mozgalom megalapítója megemlékezett azokról az áldozatokról, akiket néhány éve pusztán roma származásuk miatt gyilkoltak meg. Akkor a nemzet nem borult gyászba. Hiba volt, és Magyarország többet nem követhet el ilyen hibát.

 – Nincs többé ártatlan zsidózás vagy cigányozás – folytatta. Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalását a volt kormányfő a Jobbik és a szélsőjobb leleplező beszédének minősítette. „Nemzetbiztonsági kockázatot éppen az jelent, aki össze akar írni minket” – hangsúlyozta. Bajnai Gordon szerint méltatlan a demokratikus jobboldalt szembeállítani az antifasizmussal, a baloldalt a nemzeti érzéssel. A nácikkal szemben mindenkinek össze kell fognia, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal.

Mesterházy Attila MSZP-s pártelnök megerősítve látta azt a nyilatkozatát, amit nemrégiben egy olasz baloldali lapnak adott: „fasiszta sodródás” van Magyarországon. Hiszen Gyöngyösi kijelentése „színtiszta fasiszta beszéd”. A pártelnök szerint utoljára a vészkorszak idején emlegettek olyasmit az Országgyűlésben, hogy a zsidók nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, és listázni kell. A fasizmus – mondta Mesterházy Attila – életveszélyes vírus, amely gyilkolja a magyar társadalmat, a Jobbik pedig a vírusgazda.

Van azonban ellenszer: mi, mindannyian. A pártelnök reményei szerint a Kossuth téri tömegtüntetés „az újfasiszták elleni közös harc megújulásának a kezdete”. Mesterházy Attila üdvözölte, hogy Rogán Antal is beszédet mondott a demonstráción, de – állapította meg – a felelőssége ezzel még nem ért véget. Bejelentette, hogy pártja támogatja a Demokratikus Koalíció javaslatát: karanténba kell zárni a Jobbikot. A fideszes kétharmad nélkül ez nem fog menni.

Most vajon miért nem számoltak?

Nem gondolnám, hogy a Belügyminisztérium legfőbb létszámbecslője és propagandaapparátusa egyetért Gyöngyösi Mártonnal, és ezért bojkottálta a NEM (Neonáci-ellenes Mozgalom) vasárnapi Kossuth téri tüntetését. Valószínűbb, hogy éppen szabadságolták őket. Vagy a kormányzati kommunikáció nem szólt nekik, hogy ez nemcsak ellenzéki megmozdulás, „ott lesz a Rogán is”, ezért nem tudták, hogy ezt most speciel nem kellene agyonhallgatni és elbagatellizálni.

Politikai iránymutatás (megrendelés) híján pedig az a döntés született, hogy a rendszerváltozás óta talán egyetlen olyan tüntetés, amelyen az amúgy egymással szinte szóba se álló, máskor a jó ízlés határát súrolva acsarkodó politikai erők együtt léptek fel az ordas eszmék feléledése ellen, nem olyan fontos esemény, mint egy kormánypárti tüntetés, amelyről már a befejezése előtt pontos létszámadatokat kell közölni a közszolgálati hírügynökségnek.

Kit érdekel, hányan vonultak a térre tiltakozni a hidegben? Nem tudni, miért történt így, a tárca, csakúgy mint az ORFK, csupán annyit közölt: nem becsüli meg a résztvevők számát. Nem az ő dolguk. Mintha a békemenet esetében az lett volna. (F. Gy. A.)

A Kossuth téri tömegdemonstráció résztvevői az ország legkülönbözőbb vidékeiről érkeztek
A Kossuth téri tömegdemonstráció résztvevői az ország legkülönbözőbb vidékeiről érkeztek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.