Dicső múlt, dicstelen jelen?

Fél évig volt múzeumigazgató az egri várban a felmentett Rémiás Tibor. Esete nagy felháborodást váltott ki.

Az utóbbi hónapokban már csak levélben utasítgatták, nem egyeztettek vele, nem akartak párbeszédet: verdikteket kapott, amelyeket végre kellett hajtania. Pattogó stílusban, megfellebbezhetetlen hangnemben közölték vele a vezetői elvárásokat, és ha azoktól bármilyen okból eltért, újabb levelet kapott, amelyben arra szólították fel, hogy nevezze meg a felelősöket. 

Információink szerint ezek voltak Rémiás Tibor, az egri Dobó István Vármúzeum idén nyáron kinevezett és néhány nappal ezelőtt felmentett igazgatója lefokozásának előzményei. Leváltásának körülményei az egész múzeumi szakmát megdöbbentették, olyannyira, hogy információink szerint a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége petíció megfogalmazását tervezi, amelyben tiltakozik az ilyen és ehhez hasonló eljárások ellen.

Rémiás Tibor korábban a miskolci Hermann Ottó Múzeum főosztályvezetőjeként dolgozott, innen pályázta meg az egri múzeumvezetői széket. Történészdiplomával és PhD-fokozattal is rendelkezik, szakterülete a XVIII. századi gazdaságtörténelem, ebből doktorált.

Közalkalmazotti státuszukat féltő, ezért név nélkül nyilatkozó, a múzeum belső életét jól ismerő forrásaink szerint úgy volt, hogy Rémiás november 27-én, kedden reggel az Emberi Erőforrások Minisztériumába indul a múzeumért jelenleg még felelős Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (HMIK) és a leendő működtető, Eger megyei jogú város vezetőivel, hogy az intézmény átadás-átvételének egyes részletet tisztázzák. A felmentése előtti napon, hétfőn azonban szóltak neki, hogy kedd reggelre hívjon össze dolgozói értekezletet.

Itt a HMIK vezetője felolvasott egy háromsoros közleményt, amely szerint attól a naptól már nem Rémiás Tibor az igazgató, helyettesét bízzák meg a vezetői feladatok ellátásával. Rémiás Tibor írásban kérte, hogy felmondásának indokait közöljék vele: ezt várhatóan e hét végéig kapja meg.

Menesztésének okait addig mindenki csak találgatja, ő maga a közalkalmazotti státuszára hivatkozva a részletekről lapunknak nem nyilatkozott, főmuzeológusként ugyanis egyelőre a vármúzeumban marad. Hírforrásaink szerint állítólag olyan utasításokat kapott, amelyek szembemennek a múzeumi előírásokkal, és ezeket nem akarta végrehajtani.

Egy példa: a parádi palóc tájház évek óta zárva volt, felújították, most a műszaki átadása történik. A fenntartó novemberben azt kérte, hogy a tájház raktáron őrzött berendezési tárgyait szállíttassák Parádra, vélhetően azért, hogy „etetősebb” legyen az átadás-átvétel – ám ő megtagadta az utasítást, arra hivatkozva, hogy a textileknek, régi dokumentumoknak nem tesz jót a párás, nyirkos idő, télen emiatt mindig be is zárják a tájházat, a tárgyakat pedig biztonságos helyre szállítják.

Az igazgatót azért is figyelmeztették, mert a szabadságát nem tizenöt, hanem tizenkét nappal korában jelentette be. Amikor pedig vezetői képzésen vett részt Szentendrén – amire egyébként maga a fenntartó kötelezte –, azért intették meg, mert írásos engedély nélkül elhagyta a múzeumot. A Heves Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője, Benedek István közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban.

Ez így szól: „2012. november 27-én visszavontam dr. Rémiás Tibor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezet igazgatójának magasabb vezetői megbízását. A megbízás visszavonása nem indok és ok nélküli, hanem dr. Rémiás Tibor intézményvezetői munkájával okozati összefüggésben, a múzeumi szervezet zavartalan működésének érdekében történt, melynek biztosítása a fenntartó jogszabályban meghatározott legfontosabb kötelessége. A jogszabályi előírásnak megfelelően a magasabb vezetői megbízás visszavonására vonatkozó indokokról előzetesen tájékoztattam az emberi erőforrások miniszterét, aki az indokokat elfogadta, és egyetértett a megbízás visszavonásával. A részletes indokolást dr. Rémiás Tibor részére írásban adom meg. A hatályos munkajogi, valamint a személyhez fűződő jogok értelmében azonban nem áll módomban az indokolás tartalmát nyilvánosságra hozni. A fentiek miatt a megbízás visszavonásának indokai nem kerültek ismertetésre a múzeumi szervezet 2012. november 27-én megtartott dolgozói értekezletén sem.”

Az ügy azért is különös, mert a HMIK már csak egy-két hétig irányítja a múzeum működtetését, az intézmény januártól Egerhez kerül. Rémiás Tibor azt tervezi, munkaügyi bírósághoz fordul jogorvoslatért. Azt, hogy alkalmatlan a feladatra, a jelenlegi fenntartónak kell bizonyítania.

Rémiás Tibor menesztésének okait egyelőre mindenki csak találgatja
Rémiás Tibor menesztésének okait egyelőre mindenki csak találgatja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.