A legszörnyűbb közgyűlés

Az elmúlt huszonkét év legszörnyűbb közgyűlésének nevezte Botka László a szegedi képviselő-testület szombati munkanapját, amelynek két döntéséről is kijelentette: nem írja alá őket.

Az egyik Bátyai Edinának, a Szabadtéri Játékok igazgatójának azonnali leváltása, a másik pedig, hogy más önkormányzati cégek vezetőinek úgy adjanak fejenként 2–4 millió forintos jutalmat, hogy a prémiumfeltételeiket visszamenőleg állapították meg. Miután Botka nem írja alá a két határozatot, 15 napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívni. Ha a testületi többség akkor is kitart álláspontja mellett, a döntések hatályba lépnek.

A szombati közgyűlésen Bátyai Edina kiszemelt utódját, Kelemen Csaba színészt, egykori kisgazdapolitikust nem tudták azonnal kinevezni, mert a posztot kötelező megpályáztatni. Ha bizonytalan ideig nem lesz új igazgató, azzal a 2013-as évadot is veszélybe sodorják. Annál is inkább, mivel az István, a király rockopera szerzői, Szörényi Levente és Bródy János, valamint az előadási jogokat birtokló Zikkurat Kft. ügyvezetője, Rosta Mária péntek este kijelentette: számukra Bátyai Edina személye jelent garanciát, hogy a politika nem szól bele az előadásba.

Így a legjobban várt produkció máris veszélybe került, ráadásul úgy, hogy a jegyek jelentős részét már eladták. Kohári Nándor képviselő, aki Bátyai leváltását kezdeményezte, és barátját, Kelemen Csabát, az Agria Játékok igazgatóját szerette volna azonnal kinevezni a helyére, szakmai érvekre hivatkozott: nem elég jó a fesztivál menedzselése. Szerinte ezenkívül vallásgyalázást követtek el a szabadtéri szervezetébe tartozó Reök-palotában rendezett képzőművészeti kiállításon, amiért ők Bátyai Edinát tették felelőssé.

Csakhogy éppen annak a személynek – Nátyi Róbertnek, a jobboldalhoz köthető képzőművészeti szakértőnek – a felelősségét nem vetették fel, aki a vallásgyalázónak tartott installációt beválogatta a kiállítás anyagába. Figyelmen kívül hagyták, hogy Kelemen Csaba, akit a Szabadtéri Játékok élére akartak állítani, eddigi posztján jóval sikertelenebb volt, mint Bátyai Szegeden.

Bátyai helyettesét, a saját bevallása szerint is a jelenlegi kormánykoalíciót támogató Kesselyák Gergelyt, akinek az inkriminált installációhoz végképp semmi köze nem volt, szintén el akarták távolítani – a kulturális bizottság ülésén meg is jelent Sasvári Sándor rockénekes mint leendő művészeti vezető. Az is kiderült, hogy valójában Alföldi Róbert rendező áll az útjukban, akit a szintén jobboldali kötődésű Szörényi Levente a legalkalmasabbnak tart az István, a király újraértelmező rendezésére.

A harmadik botrányos ügy Keresztúri Farkas Csabának, a Jobbik egyetlen képviselőjének lemondatási kísérlete volt, amelyet Kozma József, az MSZP frakcióvezetője kezdeményezett. Keresztúri Farkas Csaba a tavaly novemberi jogászbálon részegen molesztált egy nőt, majd verekedést kezdett annak testvérével, aki a nő védelmére sietett. A biztonsági őrt megfenyegette, hogy képviselői befolyását latba vetve kirúgatja az állásából. A jobbikos képviselő a bírósági tárgyaláson elismerte bűnösségét – mást nem is nagyon tehetett.

Ám ezt az ügyet napirendre venni sem engedte a Fidesz–KDNP–Jobbik-többség. A szegedi közgyűlésben egyetlen szavazatnyi többsége van a jobboldalnak – ez az egy szavazat a Jobbik képviselőjéé. Kozma József, az MSZP frakcióvezetője elmondta, Keresztúri szavazatával váltották le korábban az összes önkormányzati cég vezetőjét, és ültettek a helyükre nagyobbrészt hozzá nem értő, a rokonok és a haverok köréből kikerülő vezetőket. Közülük négyről tudni lehet, hogy a jobbikos képviselő sugallatára kerültek pozíciójukba.

Az új vezetés alatt a cégek többsége rosszabbul működik, mint korábban. A mostani testületi ülésen is pénzt követeltek ezeknek a cégeknek veszteségeik fedezésére. Ugyanezen az ülésen e cégek igazgatóinak szavazott meg törvénysértő módon, utólag megállapított, ezért biztosan teljesülő feltételekre többmilliós jutalmakat ugyanaz a 15 ember, aki eltávolította posztjáról a Szabadtéri Játékok igazgatóját, és el akarja távolítani a minőséget mindennél fontosabbnak tekintő művészeti vezetőt.

Bátyai Edina a Reök-palotában tévén nézte a szegedi közgyűlést, amelyen leváltották
Bátyai Edina a Reök-palotában tévén nézte a szegedi közgyűlést, amelyen leváltották
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.