Repked a kriptofasiszta jelző

„Liberális körök” megüzenték az LMP-nek, hogy vagy csatlakozik Bajnai Gordonékhoz, vagy „kinyiffantják” – egyebek mellett erről beszélt Róna Péter közgazdász tegnap a Hvg. hu-nak. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Róna lemondott az LMP pártalapítványának társelnöki posztjáról, és úgy döntött, hogy hátat fordít a magyar közéletnek is.

Schiffer András LMP-elnöknek írt levelében, amelyben bejelentette a lemondását, már bírálta Bajnai Gordont és Oszkó Pétert. Felidézte, hogy azt kérte Bajnaitól, az Együtt 2014 ne küldjön az LMP-kongresszus előtt néhány nappal csatlakozási szerződéstervezetet, mert egy bázisdemokrácia számára ez kezelhetetlen helyzetet idéz elő. Szerinte a volt miniszterelnök úgy reagált, hogy ez már eldőlt. Erre írta Róna, hogy „már megbántam, hogy egy pillanatra is elképzelhetőnek tartottam az együttműködést ezzel az álnok, cinikus és erőszakos bandával”.

A Hvg.hu interjújában ezt kiegészítette azzal, hogy Bajnaiék azokkal döntöttek a tervezet elküldéséről, akikkel kapcsolatban álltak az LMP-ből. Hogy ezek pontosan kik, nem tudja, de „Jávor Benedekre tettek egy utalást egyszer, és még két emberre, de az is olyan homályos volt, nem lehetett pontosan érteni, nem világos, miből állt a kapcsolat”. Hozzátette, hogy a tervezet szerint az LMP-nek nem lett volna vétójoga a mozgalomban.

Azt is elmondta, hogy „liberális körök” direktben mondták az LMP-nek, hogy „vagy csatlakozol, vagy kinyiffantunk”, de neveket itt sem akart említeni. Arról, hogy Bajnai Gordonék viselkedését „kriptofasisztának” nevezte, közölte: ezt szigorúan tudományos értelemben használta, a szakirodalomban azt nevezik kriptofasisztának, amikor egy döntésnek, lépésnek nincs más tartalma, kizárólag a hatalom megszerzése.

– Róna Péter kissé túlmisztifikálja a történteket – reagált lapunknak Jávor Benedek. Hozzáfűzte, hogy tájékoztatta az LMP választmányát, hogy találkozott az Együtt 2014 vezetőivel, ahogy arról is tudomásuk volt, hogy Schiffer András is találkozott Bajnai Gordonnal. – Jelezték, hogy szívesen tárgyalnának az LMP-vel az együttműködésről, mire mi azt mondtuk, hogy ehhez kongresszusi felhatalmazás kell. Ezek után elküldték a meghívást, és csatolták a korábban az Együtt 2014-ben részt vevő szervezetek által aláírt megállapodást – idézte fel. Jávor szerint az Együtt 2014 csak tárgyalni hívta az LMP-t, szó sincs arról, hogy ultimátumot adott volna.

Az Együtt 2014 szerint a hvg.hu-s interjúban valótlanságok és súlyos tévedések hangzottak el. Ami a vétójogot illeti: Róna Péter minden valószínűség szerint nem látta, vagy ha látta, nem olvasta el figyelmesen a csatlakozási tárgyalások megkezdését indítványozó meghívóhoz mellékelt két dokumentumunkat – írják, abban ugyanis az van, hogy „további szervezetek csatlakozási tárgyalásokra való meghívásról, csatlakozásáról, valamint minden alapvető fontosságú politikai kérdésben az Együtt 2014-et alkotó szervezetek egyhangúlag döntenek” – magyarul az együttműködő tagoknak vétójoguk van.

A Róna által idézett fenyegető mondatról pedig kijelentik: az Együtt 2014 Választói Mozgalom szervezői ilyen mondatot soha sehol senkinek nem mondtak. „Vetélytársainkat, ellenfeleinket és potenciális szövetségeseinket is jobban tiszteljük annál, hogy ilyen vagy ehhez hasonló mondatokkal igyekezzünk képviselni azt, amiben hiszünk. Az Együtt 2014 pontosan olyan új politikai kultúra meghonosításáért küzd, amelyben a személyes sértettség vagy a politikai, világnézeti különbségek nem jogosítanak fel arra senkit, hogy kriptofasisztának nevezze a másikat, vagy más, becsmérlő jelzővel illesse a tőle eltérően gondolkodókat” – zárul a reakció.

Róna Péter közgazdász
Róna Péter közgazdász
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.