Menetrend: sztrájk, csőd

Sztrájk és/vagy csőd. Ezek között lavírozik újfent a BKV vezérkara, miközben a kormánykereket is más forgatja. A főváros közlekedési cége lapunk információi szerint 9,4 milliárd forintot vár a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK) a decemberi üzemeltetés költségeire.

Ha valami csoda folytán a teljes összeget megkapná a vállalat, akkor már csak 400 millió forintos hiányt kellene legyűrnie valamiképpen. De valójában a BKV sem bízik abban, hogy a főváros a megrendelt szolgáltatás költségének teljes fedezetét átutalja. Igaz, attól sem tartanak, hogy a BKK egyáltalán nem fizet. Ez ugyanis még az év vége előtt fizetésképtelenséget idézne elő, amit aligha kockáztat meg a BKK, illetve a fővárosi önkormányzat.

A tulajdonos főváros a szokásos menetrend szerint éppen annyit fizet majd, amennyivel az azonnali csőd kivédhető, egy fillérrel se többet. Ez belső becslések szerint 3-4 milliárd forint, ennyiből már folytatódhatna a BKV végtelenített túlélőtúrája. A szakszervezetek által követelt cafeteria, illetve jubileumi pótlékok kifizetése ennek kevesebb mint tíz százalékát tenné ki. Szintén belső információk szerint a BKV számláján ennél jóval több pénz van, így a kifizetést nem ez akadályozza. Bolla Tibor megbízott BKV-vezérigazgató azonban – elkerülendő elődje „politikailag rossz időzítésű döntését” – nem akart Tarlós István főpolgármester beleegyezése nélkül fizetni.

A városvezető tegnap részben megadta a kért felhatalmazást: még karácsony előtt kifizetik a BKV dolgozóinak az elmaradt béren kívüli juttatások egy részét. Bár Tarlós hozzátette, hogy a szakszervezeteknek már nem érdemes sztrájkkal fenyegetniük a budapestieket, mivel a minimális szolgáltatás szintjét törvény szabályozza. Ha ezt meghaladó munkabeszüntetést generálnak a szakszervezetek, többet kockáztatnak, mint gondolnák – jelentette ki némi fenyegető éllel más témájú sajtótájékoztatóján a főpolgármester, noha mindenkit megnyugtatott: nem tartja a BKV-t kollektív bűnszervezetnek. Éppen ezért a béren kívüli juttatások egy részét a bérmegtakarítás terhére kifizetik, de csak akkor lesz megoldás, ha a szakszervezetek nem akarnak túl messzire menni.

– A kollektív szerződés egyoldalú felmondásával már eddig is ötmilliárd forintot vettek ki a BKV-dolgozók zsebéből, akiknek így a hatszázalékos infláció mellett nominál értéken is csökkent a fizetésük. Az elmúlt évben másfél milliárd forint bérmegtakarítás keletkezett a cégnél, amiből könnyedén ki lehetne fizetni a munkavállalónként néhány tízezer forintot kitevő járandóságot – állítja Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke. Arra is emlékeztet mindenkit, hogy a kollektív szerződésből nem törölték a cafeteriát, csak az üzleti terv teljesülésétől tették függővé. Ez teljesült, így a munkavállalók jogosan kérik a járandóságukat. Nem többet, csak amennyi a nyáron aláírt új kollektív szerződés záradéka szerint jár.

A szakszervezetek továbbra is sztrájkkészültségben vannak, mivel Tarlós István csak részleges kifizetést ígért. A szakszervezetek a jövő heti egyeztetés után döntenek a dolgozók mozgósításáról vagy a sztrájk lefújásáról. – Nem kívánunk törvényt sérteni, a főpolgármester azonban téved. Ha a BKV munkavállalói csak a jogszabályban előírt szolgáltatási minimumot teljesítik, azt Budapest népe nagyon is meg fogja érezni – állítja Nemes.

De nem csak a pénzről van szó. A buszszolgáltatás kiszervezése 500-600 buszvezető állását veszélyezteti. Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a BKV igazgatósága által is tárgyalt tervezet szerint a szolgáltatásvásárlás nem jár majd csoportos létszámleépítéssel a nyugdíjazás és a természetes fluktuáció miatt. A szakszervezetek ezt erősen kétlik.

Mindez azonban csak elméleti vita mindaddig, amíg a BKK nem fizeti ki a megrendelt szolgáltatás decemberi fedezetét. Csakhogy a közlekedésszervező holding csupán akkor tud utalni, ha a főváros kifizeti a BKK-nak járó 4,5 milliárdot. A városvezetés viszont a kormánytól vár ugyanennyit, amelynek kifizetésére ígéretet is kapott. Ám a pénz még sehol.

Marad a készültség
Marad a készültség FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.