A magyar kártyát játszottuk ki

Dilemma számára a kézfogás a jobbikos Gyöngyösivel. Már nem tenne nagy tétet az IMF-megállapodásra, és nem értene egyet azzal, hogy Simor András maradjon az MNB-elnök – mondja Rogán Antal a lapunknak adott interjúban.

− Miért megy el holnap a Kossuth térre?

− Amikor valaki nyíltan megtámadja zsidó honfitársainkat a parlamentben, akkor félre kell tenni a megosztottságot, félre kell tenni a jogos vitákat a politikai oldalak között. Ilyenkor közösen kell megszólalni. Szerencsére jól működik Magyarország immunrendszere, a magyar politikai élet, a kulturális élet és a sajtó meghatározó személyiségei minden megosztottság nélkül azonnal össze tudtak fogni, és együtt mondtuk Gyöngyösi képviselő úr kijelentése után, hogy ilyet már hallottunk, ilyen már volt, és ilyenből nem kérünk még egyszer, nem kérünk soha. Mindennek a demonstratív kifejeződése a vasárnapi rendezvény a Kossuth téren, ezért is vállaltam el.

− A Tüntetés a nácizmus ellen demonstrációt eredetileg a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kezdeményezésére a Mazsihisz, a Hit Gyülekezete és az Élet Menete Alapítvány szervezi, de bejelentette csatlakozását az Együtt 2014 is. Önnek szólt a meghívás? Egyeztetett Orbán Viktorral?

− Személy szerint engem hívtak fel, és természetesen egyeztettem a miniszterelnökkel is.

− Közös színpadon Bajnai Gordonnal és Mesterházy Attilával?

− Igen, olvastam a Millamédia véleményét, hogy semmi keresnivalóm ott. És nagyon nem örülök annak, hogy Bajnai Gordon emberei ilyenkor is csak a széthúzást keresik, csak a saját politikai tőkéjükre gondolnak. Ez kisstílű dolog, de ez legyen Bajnai Gordon dolga. A lényeg az, hogy ilyenkor határozottan kimondjuk: zsidó honfitársaink a magyar nemzet részei. Amikor megtámadják őket, mindenkinek, aki becsüli, tiszteli és képes is megvédeni őket, velük kell lenni. Szimbolikája és ereje van annak, ha ezt vasárnap közösen tudjuk képviselni. Én ezért leszek ott Mesterházy Attila és Bajnai Gordon mellett vasárnap a színpadon.

− Gyöngyösi Mártonnak le kell mondania a mandátumáról?

− Személyes meggyőződésem, hogy aki ilyet mond, annak nincs helye az Országgyűlésben. De a mandátumát a választóktól kapta, csak ők vehetik el tőle.

− A történtek után kezet fog Gyöngyösi Mártonnal?

− Engem édesanyám úgy nevelt, hogy mindenkit megillet a tisztelet. Komoly dilemma, hogy azt is megilleti-e, aki maga nem tanúsít tiszteletet másokkal szemben.

− Vidéki önkormányzatokban van fideszes–jobbikos együttműködés, külső támogatás... és nincs elhatárolódás.

− Láttam én már példát arra, hogy önkormányzatokban korábbi MIÉP-es vagy mai jobbikos képviselők az MSZP-vel közösen léptek fel a Fideszszel szemben. A parlamentben pedig számtalan példa van erre. Mesterházy Attila és Karácsony Gergely együtt írnak alá Gyöngyösi Mártonnal, közösen tesznek indítványokat. Ezt miért nem kéri rajtuk számon?

− Elég a politikai karantén a Jobbik számára? Ez konkrétan mit jelent a parlamentben?

− Például azt, hogy nem írunk alá közös indítványokat azokkal a képviselőkkel, akik egyik nap tiszaeszlároznak, másik nap listáznak.

− Válaszol a jobbikos Novák Előd „nemzetbiztonságos” levelére, hogy ön kettős állampolgár-e ? Répássy Róbert államtitkár válaszolt. Az LMP-s Ertsey Katalin is, de „pirézül”.

− Novák Előd nem választ vár, Novák Előd provokál.

− Az Együtt 2014 szövetségről mi a véleménye? Bajnai Gordon veszélyes ellenfele lehet – adott esetben – Orbán Viktornak.

− Egyelőre azt látom, hogy van a szöveg, és vannak a tények. Szövegelnek arról, hogy lesz ellenzéki összefogás, de nincs. Az viszont tény, hogy az Együtt 2014 képében van egy negyedik ellenzéki párt. Szövegelnek arról, hogy ez a párt valami új, de valójában semmi új nincs benne. A vezetője Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc levitézlett és megbukott kormányának minisztere volt. Szövegelnek arról, hogy a programjuk új, de valójában az van benne, amit Gyurcsány Ferenc és a szocialisták csináltak 2010 előtt. Bank adó eltörlése, multiadók eltörlése, és ha helyette a pénzt be kell szedni, akkor személyijövedelemadó-növelés, vagyonadó, minimálbér-csökkentés. És 2010-ben megbuktak, mert Magyarország pont ezekkel a megoldásokkal nem lett sikeres.

− Világgazdasági és pénzügyi válság volt. A közvélemény-kutatások szerint pár hónap alatt máris 7-8 százalékos a Bajnai-formáció népszerűsége...

− Magyarországon a baloldali szavazók még mindig kiutat keresnek. Az az út, amit Bajnai Gordon kínál, a múltba vezet vissza. Ma Magyarországon nincs új baloldali alternatíva, a Bajnai kínálta út egyenlő a régivel. Bajnai Gordon ugyanúgy felelős a 2010 előtti kormányzati döntésekért, mint Gyurcsány Ferenc. A mi számunkra az megnyugtató, hogy lassan két és fél éves kormányzás után mégis csak a Fidesz a legnépszerűbb politikai erő Magyarországon. És az országnak vannak komoly eredményei, melyeket elért 2010 óta.

− Ősszel milliós téteket tett volna arra, hogy 2012-ben lesz IMF-megoldás. „Az IMF folytatja az eszmecserét a magyar kormánnyal, de jelenleg nem folynak hivatalos tárgyalások” – washingtoni hír. Game over?

− Én őszintén reménykedtem ebben. Azt gondolom, még ma is lenne erre érdemi lehetőség. A Nemzetközi Valutaalap oldalán egész egyszerűen nem akarnak tudomást venni arról, hogy a magyar kormány letette Brüsszel asztalára a saját tárgyalási javaslatát. Nincs két javaslat, amit mondtunk Brüsszelnek, azt mondjuk az IMF-nek is. A Nemzetközi Valutaalapot annak idején azért hozták létre, hogy támogassa a tagországok erőfeszítéseit a folyó fizetésimérleg rendbetételére, a költségvetési hiány mérséklésére és az államadósság csökkentésére. Az, hogy Magyarország ebben a három dologban teljesít, még Brüsszel szerint is vitathatatlan.

− Akkor mi lehet az oka, hogy Thanos Arvanitis nincs Budapesten, és nem tárgyalnak önökkel?

− Én mindvégig egy vitapontot láttam az IMF-delegáció és a magyar kormány között, ami kézzelfogható volt, és tapintható: a bankadó. Az IMF szerint nem kell bankadó, szerintünk bankadó nélkül nem lehet kezelni az államadósságot.

− Azaz már nem fogadna rá. Tisztelet és bizalom – ezt az IMF nem érdemli meg? Varga Mihály gépe éppen landolt Tokióban, ahol az IMF-közgyűlést tartották, amikor az országot beborították az IMF-ellenes kormányhirdetések. Valóban azt várták az IMF-től, hogy az önök unortodox, a bankokat megadóztató Matolcsy-féle gazdaságpolitikáját konszolidálják hitellel, szembemenve minden saját tézisükkel?

− Nem kértünk egy fillér hitelt sem. Mi nem pénzt kérünk az IMF-től, pénzt adunk nekik, folyamatosan fizetjük vissza az előző kormány által felvett hitelrészleteket. Lassan mi vagyunk az egyetlen ország Európában, amelyik vissza is tudja fizetni a felvett IMF-hitelt újabb mentőcsomag nélkül.

− Azt elismeri, hogy a magyar kormány a török kártyát játszotta ki az IMF-fel kapcsolatosan?

− Nem, mi a magyar kártyát játszottuk ki. Azt mondtuk, szeretnénk IMF-megállapodást, de nem akármilyen áron. Ugyanazt, amit Gyurcsánynak és Bajnainak már eladtak egyszer, és ami Portugáliában és Görögországban sem vált be az elmúlt két évben, azt nem érdemes Magyarországra ráerőltetni. Nem véletlen, hogy a spanyol miniszterelnök is ugyanazt mondta két hónapja a spanyol köztelevízióban, amit mi. Spanyolország nem kér a hagyományos IMF-megoldásokból, a nyugdíj- és bércsökkentésből.

− A miniszterelnök környezetéből azt lehetett hallani, hogy noha Simor András MNB-elnök mandátuma márciusban jár le, Orbán Viktor már önt is megkérdezte, vállalná-e a posztot.

− Hogy miről beszélünk a miniszterelnök úrral, az kettőnkre tartozik. Én már egyszer eldöntöttem, hogy jegybankár, bankár vagy politikus akarok lenni. Ezt a döntést valamikor 1998 előtt több lépésben meghoztam, és nem érzem úgy, hogy ezen a döntésemen változtatni kellene. Nem akarok jegybankelnök lenni. Az persze érdekel, hogy mi történik a jegybankban, de nem mondom el a véleményemet. Magyarországon a jegybank ugyanis már annyira független, mint sehol Európában. Egy szóval sem kommentáljuk semmilyen döntését, és a monetáris tanács ülésén sem vagyunk jelen.

− A monetáris tanács külsős tagjait önök javasolták, és a jóvoltukból már 6 százalékos az alapkamat.

− Érdekes, senki nem bántotta a monetáris tanács tagjait, mikor közel 100 bázisponttal kamatot emeltek, csak most, amikor kamatot csökkentettek. Mutasson nekem egy olyan országot Európában, ahol a jegybank mostanában kamatot emelt! Nem nagyon talál.

− Akár Simor András is maradhatna jegybankelnök ilyen külsős monetáris tanácstagok mellett, nem?

− Maradhatna, de én nem értenék vele egyet.

− Miért nem? Mert az MNB elnöke nem partner a gazdaságélénkítéshez?

− Azzal kezdtük, hogy nem kommentálom sem az MNB-t, sem az elnökét.

− Akkor arra sem válaszol, hogy a következő jegybankelnök vezette MNB hozzányúlhat a 35 milliárd eurós devizatartalék 1-2 milliárdjához, vagy a jegybank másodlagos piacokon vásárolhat államkötvényt? Esetleg az MNB a bankok, így az Európai Központi Bank kötelező tartalékai után ne fizessen kamatot? A hírek szerint ilyen kormányzati elvárások lesznek a Simor András utáni időkben.

− Hogy lesz-e új irányvonal, abba a kormány ugyanúgy nem szólhat bele, mint most. A devizatartalék 2008 előtt vészesen alacsony volt, a folyó fizetési mérleg hiánya ráadásul folyamatosan rontotta a tartalékpozíciót. Ma a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, a devizatartalék pedig európai szinten is kirívóan magas. Biztosan lesz mozgástere a jegybanknak, de a kormánynak nem lehet véleménye arról, hogy mennyi az ideális devizatartalék. Hozzáteszem, az sose baj, ha az MNB és a kormány között beszélő viszony van, és a célokban egyetértés. Az Egyesült Államokban ez természetes. A Simor András vezette MNB egy sor dolgot másképp csinál, mint más euró pai jegybankok, és van is véleménye arról, hogy miért. Mi ezt tiszteletben tartjuk. Ha lesz egy új jegybanki vezetés, nyilván végiggondolják, hogy minden kérdésben ugyanaz-e az álláspontjuk, mint Simor Andrásnak, vagy más. Azt is tiszteletben fogjuk tar tani.

− Előzetes regisztráció – el tudná magyarázni meggyőzően, miért van erre szükség? Kérem, ne hivatkozzon a kisebbségekre és a határon túli magyar állampolgárokra!

− Miért ne? Ön megmondhatja nekem, mit nem válaszolhatok? Kezdjük azzal, 2014-ben azért kell jelentősen módosulnia a választási szabályoknak, mert eleve kisebb lesz a parlament.

− Az előzetes regisztrációra ezért lesz szükség?

− Arányosak lesznek a választókörzetek, parlamenti képviselethez jutnak húsz év után a hazai kisebbségek, választójoghoz a határon túl élő magyarok.

− De az előzetes regisztráció...

− A hazai kisebbség tagjainak el kell dönteniük, hogy előzetesen szlovénként, horvátként, németként, cigányként akarnak-e szavazni. Nem mondhatjuk meg helyettük, ehhez kell előzetes feliratkozás. Ahogy a határon túl élő magyaroknak is fel kell iratkozni, mert nincs róluk semmilyen nyilvántartás. Pont az ellenzék által tömjénezett velencei bizottság mondja azt, hogy kétféleképpen nem lehet névjegyzéket összeállítani. Ha valamelyik választónak fel kell iratkoznia, akkor mindenkinek fel kell iratkoznia.

− Nálunk van névjegyzék.

− De erősen pontatlan. Ma közel ötszázezer magyar polgár dolgozik külföldön. Több mint százezer csak London környékén. Az eddigi rendszer szerint többségük nem is tudna szavazni, csak ha hazajön. Nekik például segítség a feliratkozás.

− A Tagesspiegel azt írta, egy Wiki Leaksirat szerint Orbán Viktor korábban azt mondta az amerikai nagykövetnek, hogy a Fidesz érdeke a választásokon az alacsony részvétel. Ezért az előzetes regisztráció? Hogy a Kubatov-aktivisták totális mozgósítása és más pártok szavazóinak a passzivitása segítse elő a Fidesz–KDNP-győzelmet 2014-ben?

− Számomra a WikiLeaks körülbelül annyira megbízható, mint a Kuruc.info. Mi garantálja azt, hogy abból, amit ír, egy árva szó is igaz. Magyarországon az emberek közel 30 százaléka eddig sem élt a szavazójogával, a többiek pedig ha el akarnak menni, akkor is el fognak menni szavazni, ha van regisztráció. Sőt, még bővül is a választók potenciális köre, hiszen a külföldön élő és külföldön munkát vállaló magyarok sokkal könnyebben szavazhatnak, mint eddig. Szerintem könnyen lehet, hogy 2014-ben minden eddigi rekordot meg fog dönteni a választási részvétel.

− Korlátozzák a pártpénzeket? Orbán Viktornak májusban az volt az elképzelése, hogy 2013-ra és 2014-re fagyasszák be a pártok állami támogatását. Lesz ilyen módosító indítvány a 2013-as költségvetéshez?

− A módosítók beadási határideje lezárult, nem tudok ilyen indítványról.

Rogán Antal politikus akar maradni, nem szeretne jegybankelnök lenni
Rogán Antal politikus akar maradni, nem szeretne jegybankelnök lenni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.