Össztűz az új választási rendszerre

Az MSZP az államfőhöz, az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul, a DK tüntet az új szabályok miatt.

Eljuttatta a parlamentben hétfőn elfogadott választási eljárási törvénnyel kapcsolatos kifogásait az államfőnek az MSZP elnöke. Mesterházy Attila a szocialisták jogi érvelését tartalmazó petíciót a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatójának, Haszonicsné Ádám Máriának adta át kedd délelőtt a Sándor-palotában. A pártelnök – kifogásolva a többi között, hogy előzetes regisztrációhoz kötötték a választójog gyakorlását – azt kéri Áder Jánostól, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje át az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra.

Mesterházy Attila azt kérte az államfőtől, hogy az Alkotmánybírósághoz küldje át a vitatott törvényt
Mesterházy Attila azt kérte az államfőtől, hogy az Alkotmánybírósághoz küldje át a vitatott törvényt

Az alaptörvény szerint az elfogadott törvényt az Országgyűlés elnökének öt napon belül kell megküldenie az államfőnek, akinek ugyancsak öt napja van aláírni és elrendelni a kihirdetését, vagy alkotmánybírósági vizsgálatot kezdeményezni. Mesterházy Attila újságíróknak nyilatkozva felidézte, hogy személyes találkozón szerette volna ismertetni a választási eljárási törvénnyel kapcsolatos aggályait Áder Jánossal, aki ezt nem tette lehetővé. Most azt kezdeményezte, hogy a köztársasági elnök – ha a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjével nem akar külön megbeszélést folytatni – még a héten hívja össze konzultációra a parlamenti pártok vezetőit, hogy meggyőzhessék az eljárási törvény alkotmányellenességéről. Ezzel kapcsolatban azt mondta: a választási szabályok alkotmányossága van olyan fontos ügy, mint a Rio de Janeiró-i klímakonferencián képviselt magyar álláspont, amelyről Áder János kezdeményezésére ötpárti találkozót tartottak korábban.

Az MSZP elnöke az állampolgári jogok biztosánál is kezdeményezte, hogy az forduljon a jogszabály miatt az Alkotmánybírósághoz. Komoly eljárásjogi különbség van azonban a köztársasági elnök és az ombudsman beadványának kezelése között. Ha Áder fordul a taláros testülethez, akkor annak két hónapon belül döntést kell hoznia a beadvánnyal kapcsolatban. Ezzel szemben a biztos beadványával kapcsolatban ilyen időkorlát nincs.

– Az a rossz hírem a Fidesz számára, hogy amíg titkosan lehet szavazni, addig bármilyen kormányt el lehet zavarni, és őket 2014-ben a választók el is fogják zavarni – mondta.

Az MSZP jogi érvelése szerint a választói feliratkozást bevezető alaptörvény-módosítás ellentétes a nemzetközi jogi szabályozással, például az Emberi Jogok Európai Egyezményével, a létező lakcímnyilvántartás miatt a regisztráció felesleges. Ugyanakkor véleményük szerint a részletszabályok is indokolatlanul szigorúak, hiszen bár a névjegyzékbe vételre két nap is elegendő lenne, a feliratkozási időszak mégis lezárul tizenöt nappal a szavazás előtt. Pazarlónak és jogkorlátozónak tartják, hogy a regisztrációt négyévente meg kellene ismételni. A szocialista párt szerint korlátozza a politikai versenyt a pártok kampánylehetőségeinek szűkítése, például az, hogy a kereskedelmi médiában nem hirdethetnek. Bírálják azt is, hogy a választási szervek vezetőinek mandátuma kilenc évre szól majd.

Az Együtt 2014 választói mozgalom legutóbbi közleménye szerint fel kell készülni arra, hogy sem a köztársasági elnök, sem az Alkotmánybíróság nem fogja a törvény útját állni. A mozgalom arra szólította fel a kormányt, hogy indítson országos tájékoztató kampányt a regisztrációról; ennek forrását az állami kampányokra tervezett forrásokban találta meg. A mozgalom azt is szorgalmazza, hogy az állam biztosítsa az egyszeri, ingyenes utazás lehetőségét azoknak, akiknek nehézséget okoz a feliratkozás miatt a jegyzőhöz való eljutás. Az önkormányzatoktól rugalmasabb nyitva tartást, a munkaadóktól pedig a munkaidőben való – regisztráció miatti – egyszeri távolmaradás biztosítását kérik.

Karácsony Gergely, az LMP szakpolitikusa a Népszabadság érdeklődésére azt mondta: az ökopárt beadványt készít, amelyet várhatóan a héten juttatnak el Áder Jánoshoz, ebben a regisztráció és a kampányszabályozás alaptörvény-ellenességére, valamint a nemzetközi egyezményekkel való ütközésére hívják majd fel az államfő figyelmét. Az LMP bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság „elkaszálja” a törvényt, de ha mégis életbe lép a regisztráció, úgy készek aktív tájékoztató kampányba kezdeni.

A választójogi és választási eljárási törvény elfogadását bojkottáló Demokratikus Koalíció ma délután a Sándor-palota előtt fog tüntetni. A Gyurcsány Ferenc vezette párt egy petíciót is átad majd a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, amelyben arra kérik Áder Jánost: ne írja alá a törvénycsomagot, hanem küldje el azt alkotmánybírósági normakontrollra. Úgy tudjuk, a DK egy levelet is küld José Manuel Barrosónak, amelyben arról tájékoztatják: „megszűnt a lehetőség a szabad és demokratikus választásra Magyarországon”.

Somogyi Zoltán: Álljon össze a Médiaunió a mozgósító kampány népszerűsítésére!

A választási eljárási törvény elfogadása és az előregisztráció életbeléptetése után a feliratkozási kampány megszervezését nevezte a demokraták legfontosabb feladatának Somogyi Zoltán.

A politikai elemző a Népszabadság kérdésére válaszolva elmondta: a regisztráció a választások ellehetetlenítésének lehet az egyik eszköze, ezért azok a radikális ellenzéki vélemények, amelyek bojkottálnák a regisztrációs és választási folyamatot, érthetők.

„Ugyanakkor a bojkott és távolmaradás veszélyes fegyver, akár polgárháborús feszültséget is eredményezhet, amit mindenképpen el kell kerülni. Bőven megvan a lehetőség arra, hogy egy megfelelő regisztrációs kampány eredményeként nagy tömegek feliratkozzanak és demokratikus döntést hozzanak” – fogalmazott Somogyi Zoltán. A politikai elemző hozzátette: véleménye szerint a regisztráció szükségességéről szóló kampány élére kellene hogy álljon a korábban fontos kérdésekben már látványos összefogást felmutatni képes Médiaunió.

„A következő időszakban annál nagyobb társadalmi célú ügy, mint a minél szélesebb választási részvételre és így a regisztrációra való buzdítás, szerintem nincs. Örülnék annak, hogy ha politikai elkötelezettségtől függetlenül a média szereplői egységesen tudnának ezen ügy mellé odaállni és kampányolni a regisztráció szükségessége mellett. Láttam, hogy a jobboldalon is milyen feszültséget és vitákat váltott ki a kormány feliratkozási terve, mondván: erre már tényleg nincs nemzetközi példa. Bízom tehát abban, hogy egyfajta médiaunió, az ország demokratikus értékei mellett kiálló egység az ügy élére állhat most is” – tette hozzá lapunknak Somogyi Zoltán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.