Orbán ragaszkodott az előzetes regisztrációhoz

Az orbáni "filozófia” szerint azoknak kell meghatározniuk az ország sorsát, akik tudatos szavazók, bár egyesek a Fideszen belül is tartanak attól, hogy a feliratkozás tőlük is elvisz szavazatokat. A párt vezetése azért bízik a Kubatov-féle mozgósításban.

„Maga Orbán adta meg a választ” egy beszélgetésben az amerikai nagykövettel – amelyet nyilvánosságra hozott a WikiLeaks – arra, hogy milyen célt szolgál a választási regisztráció. Ezt a Tagesspiegel című német liberális lap idézte fel a hétfői számában, amely a magyar választási rendszer átalakításáról szól, e szerint a magyar miniszterelnök azt fejtette ki az amerikai nagykövetnek, hogy a Fidesz profitál az alacsony választási részvételből.

Orbán szerint az alacsony részvétel a Fidesznek kedvez
Orbán szerint az alacsony részvétel a Fidesznek kedvez

Az eddigi parlamenti választások első fordulóinak részvételi adatait elemezve azt lehet látni, hogy az MSZP választási győzelmeinek éveiben, 1994-ben a lakosság 68,92 százaléka járult az urnákhoz, 2002-ben 70,53 százalékos, 2006-ban pedig 67,83 százalékos volt a részvétel. Ezzel szemben 1998-ban – amikor is Orbán Viktort hatalmazták fel a választások után koalíciós kormányalakításra – 56,26 százalékos, azaz alacsony volt a részvétel az első fordulóban. A legutóbbi, 2010-es választásokon, melynek eredményeképpen Orbán Viktor másodszor is kormányt alakíthatott kétharmados Fidesz–KDNP-többséggel a háta mögött a parlamentben, 64,20 százalékos volt a választási hajlandóság – vagyis nem kiugróan magas.

Azt, hogy Orbán Viktor valóban az alacsony részvételre alapozza-e ma is a Fidesz-győzelmet, a kormányoldalon nem tudták pontosan megmondani. A választási eljárási törvény hétfő esti megszavazása után munkatársunknak fideszes források állították: nem tudnak arról, hogy modellezte volna a pártvezetés, előnyös-e a Fidesz–KDNP-szövetség számára az előzetes regisztrációhoz kötött voksolás az általános választásokon.

Korábban, még az úgynevezett második alkotmánymódosítás előtt (amikor az alaptörvénybe rögzítették a választási regisztrációt) egy kormánytag a háttérben úgy vélte, hogy az nem kedvez a Fidesznek, „sőt elvisz szavazatokat”, mert a vidéken élő idősebb korosztály „nehezen mozdul”, az internetes ügyfélkaput pedig „nem is ismeri”. Forrásunk nem látott olyan háttérszámításokat, tanulmányokat sem, melyek bizonyították volna, hogy az előzetes regisztráció kedvez a Fidesznek és a KDNP-nek a szavazóbázis összetétele alapján. Lapunk felvetésére, miszerint akkor mégis miért döntött emellett a pártvezetés, felvállalva óriási belpolitikai és akár nemzetközi szintű bírálatokat is, azt a választ kaptuk: Orbán Viktor személy szerint ragaszkodott az előzetes regisztrációhoz, „az orbáni filozófia” szerint azoknak kell meghatározniuk az ország sorsát, akik tudatos szavazók. Azaz az előzetes regisztráció valóban „intellektuális cenzus”.

A Lázár János vezette miniszterelnökségi államtitkárság hozzávetőleges kalkulációja szerint (nem ismerve a határon túli, szavazásra jogosult magyar állampolgárok pontos számát) az előzetes regisztrációval erősödik a demokrácia, így akár több százezerrel is nőhet a potenciális voksolók száma 2014-ben. A lapunknak nyilatkozó fideszesek azt valószínűsítették, hogy Orbán Viktor a Kubatov-féle mozgósításban és az aktivisták erejében bízhat, vagyis abban, hogy a már 2013 őszén megkezdett regisztrációs kampányt, illetve a 2014 tavaszáig tartó korteshadjáratot (a kormányzati sikerkommunikációval megspékelve) leginkább a Fidesz–KDNP-szövetség határozza meg, és bírja „pénzzel, paripával, fegyverrel” a voksolás napján is. S noha a hivatalos retorika a pártok közötti esélyegyenlőségről szól, nyilván az is a kormányoldal érdekében született szabályozás, hogy a hivatalos kampányidőszak 50 napja alatt csak közmédiában és internetes felületen lehet politikai hirdetéseket közzétenni, a kereskedelmi tévékben, rádiókban nem.

Közvélekedés a kormányoldalon, hogy ha esik, ha fúj, a Fidesznek akkor is van 1,5 millió szavazója. Erre kell még rásegíteni a Kubatov-aktivistáknak legalább 800 ezret – tette hozzá az egyik fideszes képviselő.

Arra, hogy a 2014-es választások előtt a Fidesz népszerűségi mutatóinak megfelelően még módosíthatják-e a választójogi, illetve a választási eljárási törvényt, a fideszes Gulyás Gergely lapunknak azt mondta: a fő szabályokon biztos, hogy nem változtatnak. A fideszes politikus kizártnak nevezte, hogy az egyfordulós választást visszaváltoztatnák kétfordulósra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.