Illés Zoltán a Mal-vezérkar célkeresztjében

Kedden a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött az a személyiségi jogi per, amit a Mal Zrt. menedzsmentjének prominensei – Bakonyi Zoltán cégvezető, Bakonyi Árpád és Tolnay Lajos igazgatósági tagok, egyúttal tulajdonostársak – indítottak Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ellen „jó hírnév megsértése” miatt.

A felperesek keresetükben úgy fogalmaztak: a 2010. őszi vörösiszapkatasztrófát követő időszakban Illés Zoltán számos olyan nyilatkozatot tett különböző sajtóorgánumokban, amelyekben az egész tragédiáért a társaság tulajdonosait tette felelőssé, valamint állítása szerint a katasztrófa egyértelműen a cég tevékenységére, illetve mulasztására vezethető vissza. A Mal-vezetők 13 konkrét cikk- és interjúrészletet kifogásolnak. Így például azt, hogy az államtitkár a tragédiát követően tényként állította: a Mal Zrt. vezetői a zagytározók maximális kihasználása után az állami adósságokat és a környezetszennyezést hátrahagyva bezárták volna az ajkai gyárat, a tevékenységüket pedig Boszniába helyezték volna át. A felperesek alaptalannak tartják Illésnek azt a vádját is, miszerint az átszakadt tízes tározót a cégvezetők tudtával túltöltötték volna.

Bakonyiék azt kérik a bíróságtól: állapítsa meg, hogy Illés Zoltán megsértette a felperesek személyiségi – így különösen a jó hírnévhez és a becsülethez fűződő – jogait, egyúttal azt kérik, hogy a megjelölt orgánumok az internetes kiadásaikból töröljék a „jogsértő cikkeket”. A felperesek nem vagyoni kártérítést – személyenként 5-5 millió forintot – is követelnek az államtitkártól, tekintettel a jogsértés súlyára, jelentőségére és arra, hogy „a cikkek jelentős mértékben negatívan befolyásolták a felperesek megítélését, becsületét és jó hírnevét”.

A keddi tárgyaláson Halász Miklós ügyvéd, Illés Zoltán jogi képviselője a kereset elutasítását kérte a bíróságtól. Mint mondta, semmilyen szempontból sem állapítható meg, hogy az államtitkár megsértette volna a felperesek személyiségi jogait. Egyrészt nem magánemberként, hanem közhivatalt ellátó személyként nyilatkozott a különböző médiumoknak, ráadásul a Mal-vezetők által kifogásolt kijelentéseinek döntő többsége nem a tulajdonosokra, hanem magára a vállalatra, azaz egy jogi személyre vonatkozott, amelynek nincsenek személyiségi jogai.

A felpereseket képviselő Bősze Ferenc ügyvéd viszont éppen azzal érvelt, hogy a jelenleg is folyó perekben 2013 előtt nem várható jogerős ítélet, ám Illés Zoltán már a tragédiát követő napokban elmarasztalóan nyilatkozott a Mal vezetőről –amihez nem lett volna joga.

Takács Péter Attila bíró a kereset pontosítására kérte a felpereseket: Bakonyiéknak minden egyes kifogásolt cikkrészletről részletesen be kell majd bizonyítaniuk, hogy Illés Zoltán kijelentései miként sértették meg a személyiségi jogaikat.

Illés Zoltán a gáton
Illés Zoltán a gáton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.