A fordítva elsült puska

Megtámadott kapitányság vagy rendőrattak? A résztvevők igencsak eltérő módon emlékeznek a Hatvanban történtekre.

– A drogdílerek szabadlábon, azok meg, akik a rokonaikat védték, előzetesben. Fordítva sült el a puska – ezt mondja Baranyi Lajos, a hatvani cigány nemzetiségi önkormányzat vezetője, akit mindenki csak Csocsóként ismer a környéken.

Hatvanban néhány napja feldühödött emberek támadták meg a rendőrség épületét, miután egy razzia során tizenkét embert előállítottak kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt, majd a kihallgatásuk után elengedték őket. Az egyik gyanúsított azt állította: odabent megverték a rendőrök, az arcán sérülések voltak. Rokonai ezután elégtételt követelve a rendőrség épületéhez mentek, ahová megpróbáltak bejutni.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet ügyvédje szemtanúk egybehangzó állításaira hivatkozva az Indexnek azt mondta: a zúgolódókra rátámadtak a rendőrök, válogatás nélkül verték az ott tartózkodókat, nőket és gyerekeket. A tömeg a közeli lakótelep házaiba menekült, de a rendőrök oda is követték őket.

Volt, akinek kificamították a vállát, mentőt is kellett hívni. Az esetet telefonon is rögzítette valaki, de egy rendőr állítólag kicsavarta a kezéből a készüléket, és elvette. A TASZ terepmunkása szerint egy, az eseményekben nem érintett idősebb asszonyt és unokáját is bántalmazták: a fiút állítólag megverték, a nagymamát pedig gázsprayvel fújták le. A lakótelep erkélyeiről többen látták az esetet, és végül ők hívtak mentőt. Dénes Balázs, a TASZ vezetője szombaton azt közölte, hogy a szervezet feljelentést tesz, mert a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén szerintük a rendőrök indokolatlanul bántalmazták a gyanúsítottakat és a vétlen járókelőket egyaránt. A jogvédő szervezet elvárja, hogy az ügyészség ebben az ügyben önmagától is vizsgálatot kezdeményezzen – tette hozzá.

Úgy tudjuk, Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista is a helyszínre utazott, hogy tájékozódjon a történtekről. A rendőrség az üggyel kapcsolatban előbb csak szűkszavúan nyilatkozott, szombaton azonban hosszabb közleményt adtak ki arról, hogyan zajlottak az események az ő szemszögükből. Eszerint a hatvani rendőrkapitányság munkatársai november 22-én úgymond összehangolt bűnügyi akciót hajtottak végre, és tizenkét főt előállítottak pszichotróp anyaggal és kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt.

Miközben folyt a kihallgatás, az előállítottak családtagjai, ismerősei összeverődtek a rendőrkapitányság épülete előtt, és megpróbáltak bejutni, miközben néhányan azt kiabálták: „Támadjuk meg a rendőrséget!”, „Felrobbantjuk a rendőrséget!” A kerítést rángató, azon átmászni próbáló hangadókat a rendőrök kiemelték a tömegből. A közlemény szerint az intézkedés során egy ember „az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt” könnyű sérüléseket szenvedett, négy főt pedig a mentőszolgálat szállított kórházba, mert az alkalmazott gázspray miatt fájlalták a szemüket.

A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket. A parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt, nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra. Az intézkedésben a híresztelésekkel ellentétben a Terrorelhárítási Központ munkatársai nem vettek részt, a Készenléti Rendőrség megerősített szolgálatot lát el a városban. A rendőrség Hatvanban és a környező településeken fenntartja közrendet és a közbiztonságot – olvasható a rendőrségi közleményben.

Az általunk megkérdezett hatvaniak szerint a Zagyva-parti városban egyre nagyobb gondot okoz a kábítószer-fogyasztás és a drogkereskedés. Többen úgy vélték: a rendőrség a csütörtöki látványos demonstrációval akarta bizonyítani, hogy fellép az ilyen jellegű bűncselekmények ellen, ezért szervezték meg az akciót. A Zagyva-parti városban három középiskola van, ez a korosztály a leginkább veszélyeztetett, de a dílerek már az általános iskolásokat is elérik.

A munkanélküliség itt nem kiugróan magas, köszönhetően a főváros közelségének, és a környékbeli nagyobb ipari üzemeknek, így Hatvan nem tartozik a nagyon szegény, elmaradott, leszakadófélben lévő térségek közé. Baranyi Lajos cigány kisebbségi vezető azt állítja, hogy ők már régóta jelezték a rendőrségnek: a romák között néhányan drogkereskedéssel foglalkoznak, s már a nyolc-tízéves gyerekeket is bevonják a bűncselekményekbe.

– Előbb rászoktatják őket a drogokra, aztán meg arra biztatják ezeket a kamaszokat, hogy lopjanak pénzt, vagy bármit, ha újabb adagokat akarnak – mondja. Hozzáteszi: egyetértenek azzal, hogy a drogkereskedőket kapják el, ám a fogyasztókkal, akik maguk is áldozatok, másképp kellene bánni. A csütörtöki eseményeket szavai szerint egy olyan harmincéves fiatalember előállítása, kihallgatása, majd megverése indította el, aki drogot vásárolt a dílerektől. Később az ő családtagjai kerültek összetűzésbe a rendőrökkel.

 – A drogkereskedőket kihallgatták, aztán kiengedték, a megvert rokonukért harcoló romák közül meg hatan előzetes letartóztatásba kerültek. Kutya legyek, ha ezt igazságnak lehet nevezni! – mondta Baranyi Lajos. Hozzátette: a sérülésekről látleletek készültek, az érintettek pedig információi szerint hétfőn tesznek feljelentést a bántalmazásuk miatt.

A rendőrség közleménye szerint a kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt – szabadlábon hagyásuk mellett – a 19 éves G. Attila és a 25 éves B. László hatvani lakosok ellen folytatják tovább az eljárást. A kihallgatások miatt zúgolódók és a rendőrség épületére támadók közük öt elkövetővel szemben csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt szintén a hatvani rendőrkapitányság jár el, míg egy fővel szemben hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt az Egri Nyomozó Ügyészség indított eljárást.

Őrizetbe vesznek egy terjesztőt – a megyei főkapitányság felvétele
Őrizetbe vesznek egy terjesztőt – a megyei főkapitányság felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.