Hét évet ült ártatlanul a panziós

Tizenegy évvel és 44 nappal az őrizetbe vétele után a Fővárosi Ítélőtábla perújítási eljárásban az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyva, jogos védelemre hivatkozva, felmentette a több emberen elkövetett emberölés vádja alól Szántai Attila sashalmi panziótulajdonost.

Szántai több mint hét évet letöltött az első eljárásban jogerősen kiszabott 13 éves fegyházbüntetéséből, mire jogerősen kimondták: önvédelemből lőtte le támadóit, akik előzőleg többedmagukkal megzsarolták, megfenyegették, s a tragikusan végződő éjszakán többször alaposan össze is verték.

Az eset 2001. január 6-án történt, de az előzmények pár héttel korábbra nyúlnak vissza. Szántai a panziójában történt lopás miatt rendőrt hívott. A járőrök egyike rövid nézelődés után közölte, ők ezt az ügyet sosem fogják megoldani, de tudna valakit, aki a hasonló eseteket meg tudja akadályozni.

Szántai elfogadta a nem hivatalos segítséget, de rá kellett döbbennie, hogy a rendőr az egyik legveszélyesebb bűnszervezet helyi vezérét hozta a nyakára. Több mint két hétig jártak hozzá védelmi pénzért, mielőtt – tekintettel arra, hogy nekik nem lehet nemet mondani – összeverték volna egy bárban, ahová panziója vendégeinek keresése közben tért be. Hazáig verték, mindenáron vissza akarták vinni a bárba, hogy aláírassanak vele egy fiktív szerződést, amely a védelmi pénzek kifizetését legalizálta volna.

Szántai azonban kiverekedte magát a kezük közül, magához vette engedéllyel tartott fegyverét, és azzal kergette ki támadóit. Azok azonban azt hitték, a fegyver csak riasztópisztoly, és újra támadtak. Ekkor érte az egyik támadót a halálos lövés. A másikat pedig akkor sebesítette meg, amikor „megöllek” kiáltással Szántaira próbálta vetni magát.

Tizenkét évvel a történtek után a Polt Péter által elrendelt tényfeltáró vizsgálat már nem tudta kideríteni, miért kezelte külön ügyként a rendőrség Szántai megzsarolását és bántalmazását, a rendőr ügyét, aki hivatali hatalmával visszaélve a nyakára vitte a maffiát, és az egy ember életét kioltó, egy másikat súlyosan megsebesítő lövéseket. Tíz éve mindhárom ügyben jogerős ítélet született.

Elítélték Szántait, majd azokat, akik zsarolták és megverték. És persze a rendőrt is. Az az „apróság”, hogy Szántai azért használta a fegyverét, mert azok, akik hetek óta fenyegették, tettlegességre ragadtatták magukat, ott és akkor senkit sem érdekelt: sem a rendőröket, sem az ügyészt, sem a bírót. A jogerős felmentés óta csak az ügyészség tartott önvizsgálatot. Szántai kártalanításáról még alkudoznak a hatóságok Szántaival és védőjével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.