Burkáéknak fizettek

Nem a Balla-ügy volt az egyetlen, amely rávilágított a hatóságok hibáira. Az egyik legismertebb melléfogás az volt, amikor 1999-ben Hajdú-Biharban két romát ártatlanul ültettek le gyilkosság vádjával. Idősebb Burka Ferencet és ifjabb Burka Ferencet, apát és fiát azzal vádolták, hogy 1999 márciusában Újszentmargitán megöltek egy embert.

A vád szerint az egyik helyi kocsmából távozó Gy. Jánost hazáig követték, majd az otthonában meggyilkolták és kirabolták. Mivel a két Burka valóban az áldozat után pár perccel hagyta el a kocsmát, a faluban hamar híre ment: biztosan ők a tettesek. Az őrizetbe vételhez és a letartóztatáshoz a rendőrség és az ügyészség számára elegendőnek bizonyult ez a szóbeszéd. Azzal nem sokat törődtek, hogy a meggyilkolt férfi ujjai között vörös hajszálakat találtak (vagyis elképzelhető, hogy Gy. János dulakodott a gyilkosával), holott a két Burka haja hollófekete.

A gyilkosság után pár nappal ifjabb Burka Ferencet vették őrizetbe, tíz nappal később pedig az apját is. 2002 márciusában az ügyükben első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság mindkettőjük bűnösségét megállapította társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében. A fiút 15 évi, az apát 13 évi fegyházra ítélték.

2003 szeptemberében a Szegedi Ítélőtábla – mint felülbírálatra alkalmatlan és megalapozatlan ítéletet – hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét, és új eljárásra kötelezte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságot. A megismételt elsőfokú eljárásban 2005 januárjában a bíróság megszüntette az előzetes letartóztatást, de Újszentmargita település közigazgatási területére korlátozott lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el mindkettőjük esetében.

Ügyészi fellebbezés következtében a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla 2005 februárjában a megyei bíróság végzését megváltoztatta, és elrendelte a két férfi házi őrizetét. Végül 2005 júliusában a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság bizonyítottság hiányában felmentő ítéletet hozott, ezzel a házi őrizetet is feloldotta. A Debreceni Ítélőtábla pedig, 2006 áprilisában, helybenhagyta a felmentő ítéletet.

Burkáék kártalanítást követeltek, s 2007-ben megszületett a megegyezés a megalapozatlanul elítélt és csaknem hat évre börtönbe zárt Burka Ferenc és fia, valamint a magyar állam között zajló perben: a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon a felperesek a magyar állam nevében eljáró Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal megállapodtak a kárpótlásban: idősebb Burka Ferenc nettó 20 millió, ifjabb Burka Ferenc nettó 25 millió forintot kapott.

Idősebb Burka Ferenc
Idősebb Burka Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.