Brüsszelben két irodát pénzel Budapest

A fővárosi önkormányzat átlagosan havi hárommillió forintért működtet képviseletet Brüsszelben. Az iroda „Magyarország fővárosának hangja és kinyújtott keze az Európai Unió központjában”. Úgy tűnik, nem értek el vele elég messzire, ezért a csőd szélén imbolygó önkormányzat októberben H4HunOr néven másik képviseleti irodát nyitott Brüsszelben, a közigazgatási tárca stratégiai partnereként.

A H4 folyamatos és szoros együttműködésben dolgozik a főváros 2003-ban megnyílt képviseletével. A cél kettős: a magyar kutatók nemzetközi pályázatokon való sikeres szereplésének segítése és a megyék képviselete. Az új iroda költségeiről nem kaptunk tájékoztatást.

Budapest első uniós irodájának megnyitásáról 2003-ban döntött a közgyűlés. Az alapgondolat szerint az önkormányzatok elsősorban olyan projektekbe tudnak hatékonyan bekapcsolódni, amelyek jellemzően a „jó gyakorlatok” cseréjén alapulnak.

A városházi főosztályok, vállalatok, intézmények számára elengedhetetlenül fontos az európai vérkeringésbe való bekapcsolódás. A jelenlegi városvezetés értékelése szerint a Demszky-korszakban meglehetősen gyenge hatékonysággal működött az iroda: 126, általuk továbbított partnerkeresésből alig háromból nőtt ki működő projekt.

A választások óta eltelt időszak eredményeit nem számszerűsítették. Lapunknak küldött válaszukban azonban hosszan írnak arról, miként jeleníti meg az iroda a fővárosi érdekeket az uniós jogalkotás folyamatában, illetve tájékoztatják a városvezetést a legújabb brüsszeli pályázati lehetőségekről, az uniós költségvetési tervezés részleteiről.

A képviselet elsősorban az európai nagyvárosok szövetségi rendszerén – Eurocities – keresztül erősíti Budapest pozícióját. Így biztosítja Budapest állandó jelenlétét az unió fővárosában, gondoskodik a nemzeti ünnepek méltó megjelenítéséről, valamint tematikus konferenciákat és szemináriumokat szervez. Eddig hármat tartottak, mindhármat hazánk 2011-es magyar EU-elnöksége idején. (A téma a Duna Régió Stratégia, a budapesti városfejlesztési elképzelések, valamint a romák társadalmi befogadásának elősegítése volt.)

Az iroda ezenfelül szakmai hátteret biztosít a főváros vezetőinek, segíti a főosztályok munkatársait az uniós továbbképzéseken való részvételben, és találkozókat szervez szakpolitikusokkal. A célok között szerepel továbbá a fővárosi projektekért folytatott lobbizás az illetékes uniós intézményeknél. A brüsszeli képviselet kapcsolatrendszeréről adatbázist tart fenn.

Az irodán hárman dolgoznak. (Így volt ez Demszky idején is.) Havi illetményük összesen alig valamivel több, mint egymillió forint. A lakhatásra viszont nem kell költeniük a kiküldötteknek, mivel az önkormányzat mindegyiküknek lakást bérel. A bérleti díj havi 382–470 ezer forint lakásonként.

Az iroda költsége 135 ezer forint havonta, erre jön rá a takarítás és a rezsiköltség negyedévenként 200 ezer forintos költsége. A főváros ezen felül fizeti a kiküldöttek mobil-, vezetékestelefon- és postaköltségét, biztosítását, taxiköltségét, helyi bérletét, esedékes hazautazásuk repülő- és vonatjegyeit. Időnként címeres dossziéra, fényképezőelemre és memóriakártyára is jut néhány tízezer. Mindezen felül a készpénzes havi számlák végösszege idén áprilisban és májusban is 627 ezer forintot tett ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.