Tapsvihar fogadta az ítéletet

Botrányosra sikerült a hétfői ítélethirdetés Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő büntetőperében: miután Borbély Attila bíró zaklatás vétségében bűnösnek mondta ki és ezért egy év próbára bocsátotta az ellenzéki honatyát, a hallgatóság egy része tapsviharban és heves éljenzésben tört ki. A bíró emiatt kiüríttette a termet, az ítélet indoklását már csak a média munkatársai hallgathatták végig.

A Váci Városi Bíróság (amely a Budapest Környéki Törvényszék épületében tartotta meg a tárgyalást) Zagyván kívül bűnösnek találta I. Bélát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőségi tagját is, aki szintén zaklatás miatt megrovásban részesült.

Az ítélet szerint Zagyva György Gyula és I. Béla 2010. augusztus 3-án a verőcei Magyar Sziget központi faházában megfenyegették és megfélemlítették a Hetek című folyóirat két munkatársát. Az újságírók – akik helyszíni riportot készítettek az eseményről – hiába váltották meg a teljes árú belépőjegyet, a rendezvényen csak egy rendező kíséretében mozoghattak. I. Béla vezette körbe őket a táborban, majd abba a faházba kísérte a riportereket, ahová néhány perccel később megérkezett Zagyva György Gyula is.

A vendégek szóvá tették, hogy rendkívül ellenségesen fogadták őket a fesztiválozók, mire a jobbikos honatya megjegyezte: „Csodálkoztok? Örüljetek, hogy nem vertek meg titeket!” A házigazda számon kérte, hogy miért van bekapcsolva a riporterek diktafonja, majd I. Béla közölte: „A zsidó pofátlanság látszik.” Az újságírók kikapcsolták a diktafont, így a beszélgetés további részéről nem készült hangfelvétel. A bíróság a vádlottak előadásával szemben – akik tagadták a zaklatást – a legtöbb ponton a két riporter vallomását fogadta el.

Eszerint a faházban folytatódott a verbális agresszió. Egyebek mellett Zagyva azt mondta: „Ha behívnánk a táborlakókat, legszívesebben lehúznák a gatyátokat, és s…ggbe ba…nának titeket.” Hozzátette: szíve szerint ő maga is széttépné és felkoncolná a Hetek munkatársait. Az országgyűlési képviselő a faházba belépő egyik táborlakótól is megkérdezte, ha bármit megtehetne, mit kezdene az újságírókkal, mire azt a választ kapta: „A kéményen keresztül távoznának, miután kicsinálta őket.”

A bíróság ugyanakkor nem találta bizonyítottnak, hogy a jobbikos honatya a karikás ostorával meg akarta volna ütni az egyik sértettet. Borbély Attila bíró megfogalmazása szerint Zagyva a feltekert ostorral hevesen gesztikulált ugyan, de a kisméretű helyiségben aligha sújthatott az újságírók felé, ráadásul ezen a ponton a két sértett vallomása is ellentmondásos volt.

Miután a bíró a sértetteket támogató hallgatóság zajos tetszésnyilvánítása miatt kiüríttette a termet, Zagyva György Gyula diszkriminációnak minősítette az esetet, tekintettel arra, hogy a vele szimpatizáló személyeknek is távozniuk kellett a teremből. A jobbikos honatya egyébként szemmel láthatóan nehezen viselte a helyzetet, lábával folyamatosan dobolt a padlón, félhangosan méltatlankodva kommentálta az ítélet megállapításait, egy ízben pedig hangosan meg is kérdezte a bírótól, hogy elmehet-e, mire Borbély Attila közölte vele: végig kell ülnie az ítélethirdetést.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, Zagyváék pedig fellebbezést jelentettek be. Az ítélethirdetést követően a parlamenti képviselő kérdésünkre közölte: még nem hallott hasonló esetről, hogy valakit bizonyíték hiányában mondjanak ki bűnösnek. Hozzátette, a bíróság azért nem mert felmentő ítéletet hozni, mert „nem bírta elviselni a rá nehezedő politikai és médianyomást”.

Zagyva György Gyula tegnap az Országgyűlésben, már az ítélet után, Pintér Sándor belügyminisztert interpellálta
Zagyva György Gyula tegnap az Országgyűlésben, már az ítélet után, Pintér Sándor belügyminisztert interpellálta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.