Együttműködhetett a nyomozókkal Portik egykori üzlettársa

Nem hivatalos források szerint K. Tibor 16 év után is tudott meggyőző alibit igazolni magának Prisztás József 1996. november elseji meggyilkolásának időpontjára, ezért engedték ki a napokban az előzetes letartóztatásból. Portik Tamás egykori üzlettársát vele együtt vették őrizetbe július 14-én, mert az akkori gyanú szerint bűnsegédként vett részt a gyilkosságban.

A rendőrség a nyomozás érdekeire tekintettel nem hajlandó egyetlen kérdésre sem válaszolni az eljárás lezárása előtt. Így arra sem, hogy miért csak négy hónappal az eljárás megindítása után derült ki, hogy az egyik gyanúsított a bűncselekmény idején nem tartózkodott az országban, s ha meggyőző alibit igazolt, miért szerepel a neve még mindig a gyanúsítottak között.

A PestiSrácok.hu internetes portál értesülése szerint ez volt rendőrség első fiaskója a Portik Tamás és társai elleni nyomozás során. Erre mintegy válaszul az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) még péntek délután közleményben tudatta: befejezte a Prisztás József sérelmére nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, „amelyet végrevízióra a Fővárosi Főügyészség részére megküldött”.

Közleményében felsorolta az eljárás kezdetén elfogott öt gyanúsított monogramját, és közölte, hogy közülük „négy személy van előzetes letartóztatásban”. Azt azonban már nem tartotta említésre méltó ténynek az NNI, hogy korábban mind az öt gyanúsított előzetesben volt. De legalább – ha monogramjának megadása nélkül is – megerősítették, hogy valakit kiengedtek.

K. Tibor neve azonban még gyanúsítottként szerepel a továbbküldött aktában. Az mindenesetre meglepő, hogy a rendőrség közleményben jelentette be, hogy az ügyészségnek „végrevízióra” küldte az aktákat. Ez ugyanis a nyomozás szempontjából egy olyan közbülső aktus, „mint amikor a hentes megélezi késeit”. Nem hivatalos értesüléseink szerint az ügyészségen nem is fogadták kitörő lelkesedéssel a közleményt.

Az ügy többi érintettjének környezetéből lapunknak azt mondták, gyanújuk szerint K. valamiféle alkut köthetett a rendőrséggel. Olyan vallomást tehetett, amellyel segíthette Portik és a többi gyanúsított tettének bizonyítását. E gyanút erősítette K. védőjének magatartása is, aki a PestiSrácok.hu megkeresésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta védence szabadon bocsátásának tényét. „Büszkén kellene kiállnia a sajtó elé, ha 16 év után is megdönthetetlen alibit tudott igazolni védencének, és ezzel elérte a szabadlábra helyezését” – jegyezte meg egy az ügyben nem érintett ügyvéd, aki szerint K. védője akaratlanul is alapot adhatott magatartásával a gyanúra a hatóságok és védence valamiféle együttműködésére.

Kérdés persze, mi szerepel a végrevízióra küldött iratokban. Mert ha nem az, hogy K. Tiborral szemben szüntessék meg az eljárást, akkor vagy a megdönthetetlen alibi nem igaz (de akkor miért engedték ki), vagy a rendőrség az ügyészséggel akarja kimondatni, hogy K. nem érintett a Prisztás-gyilkosságban. A titkolódzásnak persze más oka is lehet. A rendőrség minden jel szerint szalámitaktikát alkalmaz a Portik-ügyben. Egymástól független ügyekként kezeli a férfi és társai terhére rótt bűncselekményeket, így külön-külön tudja majd befejezni őket, s ha valamelyikben nem áll meg vád, a többiben attól még presztízsveszteség nélkül javasolhat vádemelést az ügyészségnek.

Portik Tamást hivatalosan Prisztás József vállalkozó 1996-os meggyilkolásával, a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantással, valamint Seres Zoltán és olasz üzlettársa 1999-es meggyilkolásával gyanúsítják; Portik valamennyi ügyben felbujtóként érintett a gyanúsítás szerint. Nem zárható ki azonban, hogy előbb-utóbb az ő és társai számlájára írhatják még a 2002 januárjában eltűnt tárnoki család ügyét is. Radics Attilát, élettársát, valamint nyolc- és hároméves gyermeküket ismeretlenek hurcolták el a család otthonából.

Bár, mint évekkel később a rendőrség hivatalosan is elismerte, a lakásban vödörnyi vért találtak a helyszínelők, a legutóbbi időkig eltűnési ügyként kezelték az esetet. Csak nemrég minősítették gyilkossági üggyé a család elrablását, s továbbra is ismeretlen tettesek ellen nyomoznak. Radics a hírek szerint Portik köréhez tartozott, egyszerű „katona” volt, volt köze ugyanakkor ahhoz a Bíró Lászlóhoz is, akit a Seres-gyilkossággal összefüggésben helyeztek előzetesbe. Névtelenséget kérő rendőrségi források szerint ezen a ponton kell keresni a család elhurcolásának és vélelmezett meggyilkolásának (mert a holttesteket még nem találták meg) indokát.

K. Tibor a bíróságról távozóban júliusban, amikor előzetes letartóztatásba helyezték
K. Tibor a bíróságról távozóban júliusban, amikor előzetes letartóztatásba helyezték
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.