Kafkai történet: vezetőcsere indoklás nélkül

Budapest főpolgármester-helyettese, Szentes Tamás azonnali hatállyal, indoklás nélkül elbocsátotta Kulinyi Mártont, a hajléktalanoknak, romáknak és menekülteknek közfoglalkoztatást és esélyegyenlőségi programokat szervező Budapest Esély Nonprofit Kft. igazgatóját. A felmondást semmilyen vizsgálat vagy „ügy” nem előzte meg.

Pontosabban csak egy ajánlattétel: Szentes Tamás október utolsó szombatján magához kérette a cégvezetőt, és közölte vele: más elképzelései vannak a céggel, ezért új vezetőt akar, Kulinyi ügyintézőként maradhat. A megbeszélésen Pető György – Tarlós István főpolgármester bizalmasa – is részt vett. Kulinyi Márton csodálkozott: neki eddig nem szóltak, holott az összes foglalkoztatásról és esélyegyenlőségről szóló fővárosi koncepciót ő készítette, s mi lenne az új irány? Nem kapott választ. Kulinyi nem fogadta el az ajánlatot. Szentes november 10-én azonnali hatállyal elbocsátotta. Hétfőn már utódja – akit a főpolgármester-helyettes kérésére alkalmaztak a cégnél projektvezetőként –, Pirisi Károly ült a székében.

– Az unokám születését vártam a kórházban, amikor megkaptam a városházi idézést. Tudtam, miért hívnak, de azóta se értem. A Budapest Esély Kft.-nek alapítója, igazgatója vagyok immáron 17 éve. Még soha senki – beleértve az új városvezetést is – nem jelezte, hogy a munkámmal kapcsolatban bármilyen problémája lenne. Kafkai az egész történet – ingatja a fejét Kulinyi Márton.

A fővárosi cégek vezetőinek kinevezése és felmondása Tarlós István főpolgármester jogköre. A legutóbbi közgyűlésen Kaltenbach Jenő, az LMP frakcióvezetője ezért tőle kérdezte, miért kívánják elbocsátani Kulinyit. Tarlós István reggel még négyszemközt azt közölte, hogy nem tud róla, délután a helyettesét, Szentes Tamást kérte fel a válaszadásra. Szentes viszont arra hivatkozva, hogy személyi ügyről nyílt ülésen nem beszélhet, nem adott választ.

Lapunk kérdésére a főpolgármester-helyettes azzal indokolta döntését, hogy a főváros új – Kulinyi által írt – szociális koncepciójának megvalósítására Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal volt igazgatójának vezetői képessége a garancia. Másrészt az elmúlt évben a cég többször kért pénzügyi segítséget a fővárostól. Az új cégvezetőtől az eddiginél stabilabb gazdálkodást várnak. Kulinyi másként emlékezik. Igazgatása alatt 40 millió forint tőketartalékot halmozott fel a cég. Idén a BKV csődközeli állapota miatt számlavezető bankjuk négy hónapig nem újította meg a Budapest Esély likviditási keretét, ezért a fővárostól kértek áthidaló tagi kölcsönt. A pénzt már vissza is fizették.

– A fővárosi önkormányzat vezetőcserére vonatkozó szándékáról, illetve döntéséről a cég felügyelőbizottsága sem előzetesen, sem utólag nem kapott tájékoztatást. Nálunk csupán Pirisi Károly jelezte, hogy frissen kinevezett igazgatóként bemutatkozna a bizottságnak – mondja Mathauser András, az fb elnöke. A Budapest Esély Nonprofit Kft.-t elsősorban a közfoglalkoztatás szervezésére, irányítására hozta létre a fővárosi önkormányzat 1996-ban.

2010-ig átlagosan évi 800-1000 ember számára biztosítottak közfoglalkoztatást, és további több száz munkanélkülit sikerült visszajuttatni az elsődleges munkaerőpiacra. Azóta jogszabályi korlátok apasztották ezt a számot. A cégen belül 2003 óta működik a Fővárosi Esélyegyenlőségi Módszertani Iroda, amelynek révén az elmúlt években több mint tízmilliárd forint értékű uniós támogatást nyertek el közfoglalkoztatási és munkahelyi esélyegyenlőségi programokra. Az Európai Bizottság 2008-ban és 2011-ben is az unió tíz legjobb szakmai programja közé választotta a Budapest Esély Kft. projektjeit.

A fővárosi szociális koncepciók – „Budapest több, mint esély”, „Roma-Net”, valamint a foglalkoztatáspolitikai, városfejlesztési, hajléktalanügyi, illetve az autizmussal élőket segítő koncepciók, migrációs projekt – szintén a kft. nevéhez fűződnek. A cég szakmai beágyazottságát jelzi, hogy mintegy 100-140 civil, karitatív szervezettel, intézménnyel áll kapcsolatban. A társasággal szemben soha nem indult szabálytalansági eljárás. Szakmai alkalmatlanságról így nehéz lenne beszélni.

Az indoklás nélküli elbocsátás után megindult a találgatás. Személyi okok mellett az országos hatáskörű Türr István Képző és Kutató Intézet és a főpolgármester-helyettes közötti kapcsolatkeresést említik. Az intézetet két éve a Budapest Esély Kft.-éhez hasonlatosan módszertani képzések, illetve esélyegyenlőségi programok szervezésére hozták létre. A Budapest Esély Kft. gazdag módszertani eszköztárát az immáron százmilliárdos büdzséből gazdálkodó Türr intézet feltételezhetően szívesen hasznosítaná, annál is inkább, mivel a vezetőjét idén kinevezték az uniós fejlesztések előkészítésének miniszteri biztosává. Az elérhető uniós támogatás 400 milliárd forint.

Kulinyi Márton
Kulinyi Márton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.