Gyurcsány: Itt tragédia van!

Élőlánccal veszi körbe az Országgyűlés épületét a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) hétfő délután, így tiltakozva az új választási eljárási törvény ellen. Az eredeti tervek szerint a hétfői plenárison fogadták volna el a kész törvényt, a DK pedig a voksolással egy időben demonstrált volna, de végül az egységes törvényjavaslat érkezett be határidőn belül, ezért a szavazást elhalasztották. A DK ettől függetlenül megtartja a tüntetést.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a Népszabadság kérdésére azt mondta: egy órán át fogja a várt néhány ezer ember tartani a láncot, de erőszak nélkül, a parlamenti munkát és a ki-be jutást nem akadályozva.

„Ahogyan az éhségsztrájknak, ennek az akciónak is az a célja, hogy a kormány számára világos legyen: a vele szemben álló demokratikus közvélemény egy része kész megmozdulni és erőfeszítéseket tenni. Folytatni kell a választók meggyőzését, hogy értsék meg, itt tragédia van. Politikai értelemben a 2014-es választások nem lesznek sem szabadok, sem tisztességesek. A választási eljárási törvény jelen állapotában a választási csalások sokaságára ad lehetőséget a kormánypártoknak és képviselőiknek” – nyilatkozott lapunknak Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök szerint a választási regisztrációt vissza kellene vonni, de legalábbis a szavazás napján is lehetővé kellene tenni a tisztes eljáráshoz.

„A politikai kampány a hirdetések szigorú korlátozása miatt csak a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó utcai reklámfelületeken és a kormánypártok által kontrollált közmédiában lesz lehetséges. De vannak egészen elképesztő szabályok is. A szavazókörökbe például csak az a párt delegálhat, amely legalább két főt küldeni tud. E szerint legalább huszonkétezer embert kell a pártoknak erre a szerepre találni. Az LMP-nek alig pár száz tagja van, a DK-nak hétezer, de az MSZP-nek sincs ennél érdemben több mozgósítható aktivistája. Azaz nem szól másról a korlátozás, mint a tisztaság felügyeletének elvételéről. Ráadásul a jelen szabályok szerint csak az a szavazólap lesz érvényes, amelyet a bal felső sarkában pecsételtek le. De ki fogja ezt ellenőrizni? Nem kell hozzá rosszindulat azt feltételezni, hogy a Kubatov-lista ismert fideszes szavazói érvényesen lepecsételt lapot kapnak majd, az ellenzék támogatói pedig »véletlenül« érvénytelent. Ez maga a választási csalás melegágya. Ez tarthatatlan” – magyarázta Gyurcsány.

Az Együtt 2014-hez való viszonyulással kapcsolatban Gyurcsány Ferenc kérdésünkre azt mondta: időt kell hagyni Bajnai Gordonnak, hogy kellő türelemmel és bölcsességgel tető alá hozza az együttműködést. „A napokban Juhász Péter (Milla) és Molnár Csaba DK-alelnök találkozott, és tisztázott néhány félreértést. Az elvi viták az október 23-i Bajnai-beszédben feloldódtak. Nem kell tolakodni, nem kell sietni, hanem tárgyalni kell egymással. Semmi erőszakoskodásnak nincs helye. Dolgozni kell, jobban megérteni egymást és kialakítani egy későbbi együttműködés közös platformját. Erre még sok időnk lesz” – mondta a pártelnök. Gyurcsány Ferenc arra a felvetésünkre, hogy a közvélemény-kutatási adatok szerint a DK nem lesz parlamenti erő, hacsak nem csatlakozik valamelyik erős szövetséghez, a volt miniszterelnök azt válaszolta: a DK-nak csaknem kétszázezer szavazója van.

„Dolgozni kell sokáig, és a legvégén meghozni egy döntést arról, miként lehet a legeredményesebben ennek a sok ezer embernek a véleményét képviselni. Emlékeztetek mindenkit, hogy 2002-ben és 2006-ban is csak alig néhány tízezer szavazattal győzött az MSZP. Vagyis nem lehet lemondani háromszáz-, de kétszázezer voksról sem. Az LMP-nek és a DK-nak együtt minimum félmillió szavazója van. Kiélezett küzdelem lesz, amelyben minden voks számítani fog. Aki a demokratikus szavazók közül képes megszólítani akár csak egy támogatót is, arra szükség lesz” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc szerint a hétfői élőlánc célja – akárcsak a szeptemberi éhségsztrájké – felhívni a figyelmet, hogy politikai értelemben a 2014-es választások nem lesznek sem szabadok, sem tisztességesek
Gyurcsány Ferenc szerint a hétfői élőlánc célja – akárcsak a szeptemberi éhségsztrájké – felhívni a figyelmet, hogy politikai értelemben a 2014-es választások nem lesznek sem szabadok, sem tisztességesek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.