Újra pert nyert a Klubrádió

Ismét pert nyert a Klubrádió. A bíróság szerdán első fokon újra kimondta, hogy a Klubrádió nyerte el a 92,9-es közösségi, tehát ingyenes frekvenciát. A Klubrádió amiatt indított pert a Médiatanács ellen, mert még a 2010-es választás előtt elnyerte a 92,9-es közösségi frekvenciát, de sem az akkori médiahatóság, az ORTT, sem annak jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem kötött vele szerződést.

Az elsőfokú bíróság februárban a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta a műsor-szolgáltatási szerződést. Ezt viszont a médiahatóság vitatta, mondván, az új médiatörvény alapján csak hatósági szerződéssel lehet frekvenciához jutni, ami a médiahatóság jogköre, nem pedig polgári bíróságé. Azért is fellebbeztek, mert szerintük a Médiatanácsot nem terheli szerződéskötési kötelezettség.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet. A Médiatanács fellebbezésének az ítélőtábla annyiban adott helyt, hogy az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta az új médiatörvényt, és ezt nem is indokolta. Magát a szerződést létrehozó elsőfokú döntést azonban az ítélőtábla megalapozottnak találta, csak az indoklást hiányolta, hogymiért a polgári törvénykönyv és nem a médiatörvény alapján hozták létre a szerződést.

A Fővárosi Törvényszék a megismételt eljárásban ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsorszolgáltatási szerződését a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciára. A döntés a jogerőre emelkedés után sem jelent azonnal műsor-szolgáltatási jogosultságot a rádió számára, az ítélet indoklása szerint azonban a műsorszolgáltatási szerződés alapján már a Médiatanácsnak meg kell kötnie a Klubrádió val a jelenlegi törvényeknek megfelelő hatósági szerződést.

Az ítélethirdetés után Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója azt mondta, ez már a hatodik bírósági ítélet, ami kimondja, hogy a Médiatanács jogsértő módon járt el a Klubrádió frekvenciapályázataival kapcsolatban.

A Médiatanács szerint nyíltan és egyértelműen megszegné a médiatörvényt akkor, ha szerződést kötne a Klubrádióval a 92,9 MHz-es frekvenciára. „A Médiatanács ugyanis csak abban az esetben köthet a bíróság döntésével összhangban szerződést erre a frekvenciára, ha ezzel nyíltan és egyértelműen megszegi a médiatörvény egyik kulcsfontosságú rendelkezését, mely az Európai Unió jogrendjével összhangban a média- és véleménymonopóliumok kialakulását megelőzendő, kizárja, hogy egy műsorszolgáltatónak, egy időben, azonos vételkörzetben két frekvenciája is lehessen” – fogalmaz a testület közleménye, hozzátéve: a Klubrádiónak Budapesten már van frekvenciája, a rádió jelenleg is sugározza adását a 95,3 MHz-es hullámsávon. A jogállami megoldás mihamarabbi megtalálásáért a Médiatanács tanulmányozza az ítéletet – közölték.

A Klubrádió jogi úton tovább küzd a 95,3-as frekvenciáért is. Ebben a perben már három jogerős döntés született, de azt a Médiatanács nem hajtja végre. A testület az ügyészséghez fordult azzal az indokkal, hogy a Fővárosi Ítélőtábla döntéseinek következtében csak jogszabálysértő döntést hozhatna. Ezért azt indítványozza, hogy az ügyészség hivatalból indítson vizsgálatot az ügyben. A Médiatanács azzal az indokkal zárta ki a Klubrádiót a 95,3-as frekvenciapályázatból, hogy nincsenek aláírva és beszámozva a pályázati dokumentáció szöveges oldalainak üres hátoldalai.

A Klubrádió megnyerte ezt a pert is, de még mindig nincs állandó frekvenciaengedélye
A Klubrádió megnyerte ezt a pert is, de még mindig nincs állandó frekvenciaengedélyeFOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.