Lőni tanítják a tűzoltókat

Minden hivatásosnak részt kell vennie az egységes rendészeti képzésen, de tűzoltóból nem lesz rendőr - szögezték le a Belügyminisztérium illetékesei. Sok tűzoltó mindenesetre felháborodott a hír hallatán.

Nem tervezi a Belügyminisztérium a tűzoltók felfegyverzését, és bevetni sem fogja őket a törvényben meghatározott (tűzoltási, műszaki mentési és megelőzési) feladataikon túl – szögezték le a tárca illetékesei azt követően, hogy a közelmúltban nagy felháborodást váltottak ki a tűzoltók kötelező lőkiképzéséről szóló híradások. A tűzoltók érdekképviselete szerint több tagjukat már a fegyveres kiképzés gondolata is felháborította, és jelezték: leszerelnek, ha feletteseik fegyveres szolgálatra akarják kényszeríteni őket.

A BM nem akarja bevetni a tűzoltókat a törvényben meghatározott feladataikon túl
A BM nem akarja bevetni a tűzoltókat a törvényben meghatározott feladataikon túl

Immár senki sem szolgálhat hivatásosként a katasztrófavédelemnél, a büntetés-végrehajtásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál és a polgári titkosszolgálatoknál, aki nem teszi le az egységes közszolgálati alapvizsgát, amelynek kidolgozására a kormány kötelezte az egyes szaktárcák vezetőit. Ennek fő célja az átjárhatóság megteremtése.

„A közigazgatási, rendészeti és a honvédelmi továbbképzések egységesítése érdekében a kormány előírta azt is, hogy ki kell alakítani az integrált továbbképzési programjegyzéket, és javaslatot kell kidolgozni a közszolgálati életpályákkal összefüggő átfogó, közös alapismereteket nyújtó programkínálatára; olyan személyiségfejlesztő programokra, amelyek az egyéni hatékonyság fejlesztésén keresztül a közös értékrend kialakítását segítik”.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mindenkinek, aki hivatásosként akar szolgálni, részt kell vennie az egységes rendészeti alapképzésen, amelynek alapozó (nulladik) modulja egyebek mellett 16 óra elméleti és gyakorlati fegyverismereti oktatást és lőkiképzést is tartalmaz. A tárca szerint azonban a cél nem az, hogy fegyvert adjanak olyan emberek kezébe, akiknek törvényben előírt feladataik ellátásához egyébként arra nincs szükségük.

Az átjárhatóság megteremtésén túl az egységes alapképzés célja, hogy a rendészeti területen dolgozóknak legyen némi „belügyes” szemléletük. Tudják, mi a különbség a parancs és az utasítás között, hogyan kell parancsot adni és azt fogadni. A BM illetékesei szerint amíg volt sorkatonaság, ezen ismeretek jelentős részét – legalábbis a férfiak – a seregben elsajátították. Most azonban ezt külön meg kell tanítani mindenkinek, ezt a célt (is) szolgálja a belügyi alapképzés.

Azokra a találgatásokra reagálva, hogyan vajon hol és kik ellen akarja a kormány bevetni a tűzoltókat, illetve hogy „bizonyos esetekben” a rendőrség megerősítésére és „bizonyos rendőri feladatokra” átvezényelnének tűzoltókat a rendőrséghez, a tárca illetékesei lapunknak azt mondták: nincs ilyen terv, és nem is lenne szerencsés efféle megoldásokban gondolkodni már csak azért sem, mert pár óra rendészeti alapképzés után még senkiből nem lesz rendőr. Nem lehet tehát rendőri feladatokat rábízni. Ez még akkor is igaz, szögezték le, ha egyes rendőri vezetők részéről az MTV-székház 2006-os ostroma idején megfogalmazódott az az igény, hogy a használhatatlan vízágyúk helyett a tűzoltók fecskendőit használják tömegoszlatásra. Ez az elképzelés azonban már a helyszínen hamvába holt a tűzoltók ellenállása miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.