Radimir Cacicnak börtönbe kell vonulnia

Halálos közúti baleset okozásának vétségéért letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Kaposvári Törvényszék Radimir Cacicot, Horvátország miniszterelnök-helyettesét.

A perben tárgyalt baleset az M7-es autópálya 181-es kilométerszelvénye közelében, 2010. január 8-án, délután egy órakor történt, amikor is Cacic Chrysler típusú autójával belehajtott az előtte haladó Skoda gépkocsiba. A Skodát vezető asszony könnyebben sérült meg, utasai közül ketten, a sofőr 81 esztendős anyja és 60 éves férje a kórházban életét vesztette. Az autó harmadik utasa súlyos sérülést szenvedett.

Első fokon a marcali bíróság egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte Cacicot, ám az elzárást három évre felfüggesztette, és mentesítette a 63 esztendős politikust a büntetés jogkövetkezményeitől. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosbításért, Cacic védője, Zamecsnik Péter enyhítésért fellebbezett, így a per a Kaposvári Törvényszéken folytatódott.

A másodfokú bíróság szerdán kihirdette jogerős döntését, és részben megváltoztatta az elsőfokú verdiktet. A törvényszék úgy látta, hogy Cacic nagyfokú figyelmetlensége vezetett a végzetes balesethez, ezért – az igazságszolgáltatás preventív céljait hangsúlyozva – egy év tíz hónap letöltendő elzárásra ítélte a horvát politikust. Radimir Cacic a mostani ítélet alapján büntetése felének, vagyis 11 hónap letöltése után szabadulhat. Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy a baleset számos körülményét nem sikerült tisztázni. Így nem lehet egyértelműen meghatározni azt, hogy Cacic gyorsabban hajtott-e a megengedett sebességnél. Azt viszont a bíróság tényként fogadta el, hogy a látási viszonyok – bár esett az eső és magas volt a levegő páratartalma – megfelelők voltak, s a baleset helyszínén kilométerekre el lehetett látni. A bíróság szerint a baleset egyik áldozatának halálában szerepet játszhatott, hogy az illető nem kötötte be a biztonsági övét, a másik áldozat halálához pedig az is hozzájárult, hogy számos betegségtől szenvedett.

Hogy miért nem vette észre Cacic az előtte szabályosan haladó autót, arra talán sosem kapunk választ. A Skodát vezető asszony a tárgyaláson arról beszélt, hogy Cacicnak egy fekete hajú hölgy volt az útitársa, aki azonban a balesetet követően eltűnt a helyszínről (a nyoma veszett utas létezését erősíti, hogy az ütközéskor a Chrysler jobb első ülésének légzsákja is kinyílt). Hogy a politikus titokzatos partnerének milyen szerepe lehetett a balesetben, arra a sértetti oldal nem tért ki a perben, a bíróság pedig nem tulajdonított jelentőségét az útitárs esetleges létezésének.

Radimir Cacic korábban eljött valamennyi tárgyalási napra, szerdán azonban távollétében hirdettek ítéletet, így csak ügyvédjét tudtuk arról megkérdezni, hogy kíván-e a Kúriánál perújítási kérelemmel élni. A kérdésre Zamecsnik Péter – mivel nem egyeztetett még ügyfelével – nem tudott válaszolni. Ha Cacicnak börtönbe kell vonulnia, akkor hazánk és Horvátország igazságügy-minisztere egyeztet arról, hogy a politikus melyik országban töltse le büntetését –tudtuk meg Vadócz Attilától, a Kaposvári Törvényszék szóvivőjétől.

Radimir Cacic Zoran Milanovic miniszterelnök kíséretében szerda délután Zágrábban rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette lemondását. A horvát politikus ismételten kifejezte mély sajnálatát a Magyarországon történt tragédia miatt.

A bíróság részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet
A bíróság részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.