Marakodnak a posztokért

A Fidesz-frakció nyomulása késlelteti a kórház-igazgatói pályázatokat. Egyes személyek kiválasztása esetében kifejezetten a politikai zsákmányszerzés küzd a szakmai szempontokkal.

„Míg az első körben államosított kórházak vezetőinek kiválasztásában 60:40 arányban esett latba a szakmai alkalmasság, a mostani újabb, több mint 70 intézmény esetében a politikai alkalmasság javára fordult meg az arány” – mondta informátorunk, aki szerint a döntés halogatása azért is érthetetlen, mert mindenki tudta, így a pályázók is, hogy erre a fordulóra már csak a politikailag elkötelezettek jelentkezhettek.

A pályázati kiírás szerint november elsejétől már az új főigazgatóknak kellett volna munkába állniuk, a szakállamtitkárság azonban lapunk kérdésére csak annyit válaszolt: heteken belül megszülethet a döntés.

Totális hírzárlat van – tudtuk meg, így az állami intézmények működtetője, a GYEMSZI is elzárkózott attól, hogy elárulja, miért is lebegtetik csaknem nyolc hónapja a kórházi vezetők kinevezését. Információink szerint az államtitkárság azzal küzd, hogy a kinevezettek szakmai alkalmasságához ne férjen kétség, a frakció viszont jó néhány olyan embert támogat, akinek nincs se megfelelő végzettsége, se szakmai tapasztalata.

A legnagyobb vita a fővárosban az Uzsoki utcai és a Bajcsy főigazgatói posztja körül zajlik, és szintén nem egyszerű a döntés a mosonmagyaróvári kórház esetében, ahol szintén többen, köztük a főigazgató is pályázott. Úgy tudjuk: ez utóbbi helyen a Fidesz nem őt támogatja. A fővárosban 5-5 aspiráns pályázott a Bajcsy-Zsilinszky, az Uzsoki utcai és az Egyesített Szent István–Szent László Kórház élére. A legnagyobb küzdelem az Uzsoki menedzseléséért zajlik, a kórház munkatársai az intézményben gyógyító Nagy Csaba főorvost támogatják. Ám itt a döntés körüli vitába bekapcsolódott Papcsák Ferenc zuglói polgármester is.

Az ő támogatottja Ficzere Andrea debreceni radiológus, aki szinte biztos befutónak látszik. A jelölt már az előző körben is pályázott a posztra Golub Ivánnal szemben, akkor a pályázókat meghallgató testület egyik tagja sem támogatta a debreceni kórházi menedzserjelölt kinevezését. Golub Ivánét viszont hiába támogatták, mert a főigazgatót a kora ejtette ki, hiszen már elmúlt 62 éves. Így pályázatát érvénytelenítették. Az Uzsokira és a Bajcsy vezetésére pályázók között van Schiszler István is, aki most a három centrális egészségszervezési központ egyikét vezeti. Ám ő egyelőre egyik intézmény vezetésére sem esélyes.

Botrányok közepette zajlott a főigazgatói és a gazdasági vezetői pályázatok első fordulója is. Akkor az első körben meghirdetett 35 kórház, illetve szakrendelő főigazgatói pályázatának egyharmada lett érvénytelen. Bár a hónapokkal ezelőtt közzétett kiírásban nem szerepelt korhatár, menet közben kihúzták a nyertesek közül a 62 éves vagy annál idősebb pályázókat. Azokban az intézményekben, ahol akadt fiatalabb és a bírálók számára is elfogadható jelölt, nyertest hirdettek, a többit érvénytelennek nyilvánították.

Erre jutottak a meghirdetett álláshelyek egyharmadánál. Az ügy óriási felháborodást okozott a főigazgatók körében, a történtekről ők is a kormányzati weboldalról jutottak információhoz. Az akkor tizenkét érvénytelennek minősített pályázatból csak kilencben lett volna nyertes 62 éves vagy annál idősebb főigazgató. Kettőben viszont azért nem hirdettek eredményt, mert a Fidesz nem tudott dűlőre jutni a szakállamtitkársággal Trombitás Zoltán ügyében. A volt fideszes politikus a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatói székét szerette volna elnyerni, de nem bízott semmit a véletlenre, s megpályázta jelenlegi intézményvezetői állását is a Flór Ferenc Kórházban. Trombitás nem kapta meg a Bajcsyt, viszont a jelenlegi munkahelyére sem hirdettek győztest. Most, a második fordulóban már nem is pályázott a Bajcsyra, úgy tudjuk: maradhat jelenlegi intézményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.