A Vöröskereszt pénzét is megkívánta a kormány

A Vöröskereszt pénzét is megkívánta a kormány – ez derül ki a tárca honlapján lévő jogszabálytervezetből, amellyel húsz év után újraírnák a szervezet működését szabályozó törvényt. E szerint a jövőben a segélyszervezet úgynevezett köztestületi jogállást kapna. (Ilyen köztestületi jogállásuk van Magyarországon a szakmai kamaráknak.)

Az új törvény egyebek mellett előírná, hogy a Vöröskereszt működését, vagyonkezelését, gazdálkodását a jövőben egy öttagú felügyelő testület ellenőrizné. Ennek tagjait a kormány, az Állami Számvevőszék és a küldöttgyűlés delegálná. Vagyis – állítják szakemberek – ez a pont lényegében felszámolná a szervezet önállóságát.

Ezzel egyidejűleg a szervezet vagyonkezelési jogai is erősen csorbulnának, mert a tervezet szerint a Vöröskereszt kizárólag a Magyar Államincstárnál vezethetne számlát, és az átmenetileg szabad pénzeszközeit kizárólag állampapírokba forgathatná. Ez utóbbi szakértők szerint azért is elfogadhatatlan, mert a nemzetközi segélyszervezet bevételeinek döntő hányada nem az államtól folyik be, hanem adományozóktól. Míg az állam évente mindössze százmillió forint támogatással járul hozzá a Vöröskereszt működéséhez, az adományozók ötmilliárdot adnak. S még valami: a tervezet a Vöröskereszt számára tulajdonba adott volt állami ingatlanokra elidegenítési tilalmat írna elő.

Az is meglehetősen furcsa eleme a történetnek, hogy a tárca honlapján lévő sajtóközlemény szerint az új törvény megírását maga a Vöröskereszt kérte. Csakhogy a szervezet október 19-én Hajdúszoboszlón tartott közgyűlést, ahol a Vöröskereszt megválasztotta új tisztségviselőit, és döntést hozott az alapszabály „frissítéséről”.

Nos, e küldöttközgyűlés dokumentumaiban semmi nyoma ilyen kezdeményezésnek. Ugyanakkor az új törvénytervezet mindezeken túl is számos ponton sérti a Vöröskereszt függetlenségét. Így például a javaslat teljes tisztújítást rendel el a Vöröskereszt számára, és mivel köztestületről van szó, senki sem lehetne két ciklusnál hosszabb ideig a szervezet tisztségviselője. Idetartozik, hogy a feladatok újraszabályozása közben valahogy „elveszett” az önkéntes véradás megszervezése. Arról ugyanis egyetlen szó sincs, hogy ki kapná ezt a feladatot.

Hiába tettük fel a kérdéseinket a jogszabály előkészítését végző szakállamtitkárságnak, azokra nem válaszoltak. Mindössze annyit írtak: „A Magyar Vöröskeresztről szóló törvénytervezet társadalmi egyeztetése még nem zárult le. Ha ez megtörténik, az egyes észrevételekről elektronikus tájékoztatást fogunk adni. Mivel a tervezet számos, a Magyar Vöröskereszt hatályos szabályozásában tapasztalható hiányterületet szabályoz, biztosítva hosszú távon a szervezet kiemelt jelentőségét és működési garanciáit, fontos, hogy minden érintettel megfelelő szinten egyeztetésre kerüljön. A fentiek miatt az egyeztetésre bocsátott anyag egészen biztosan változni fog.”

Göndöcs Zsigmond, a Vöröskereszt új elnöke lapunknak azt mondta: a tervezetben olvasható visszásságok miatt a szervezet vezetősége is egyeztetést kezdeményezett a szaktárcával. Az egykori szocialista egészségügyi miniszter, Kökény Mihály szerint botrányos, ami a Vöröskereszttel történik. A Vöröskereszt a nemzetközi karitatív intézményrendszer része, amit az elmúlt 22 évben – a második Orbán-kormányon kívül – még senki nem kérdőjelezett meg. Eddig mindig csak konszenzusos döntések születtek arról, hogy milyen támogatást kell adni a szervezetnek. A tervezetben olvasható korlátozással kapcsolatban kérdés, hogy képes-e a korábbi eredményeit a Vöröskereszt megőrizni. Kökény szerint elfogyhat a bizalom és az emberek adakozási kedve, ha azt látják, hogy az adományaik felett valójában az állam rendelkezik.

Katasztrófavédelmi gyakorlat a Vöröskereszt székházában – készülhetnek a kárelhárításra
Katasztrófavédelmi gyakorlat a Vöröskereszt székházában – készülhetnek a kárelhárításra FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.