Az alapok megvannak

Az MSZP-nél valamivel egyszerűbb a helyzet a politikai szövetségeket illetően, miután a szocialisták egy 2011-es kongresszuson, majd egy idén tavaszi tanácskozáson is egyértelművé tették, milyen értékek mentén készek együttműködni.

Szinte napra pontosan egy éve hirdették meg például az Összefogás az új köztársaságért! programot, amelyben együttműködésre hívtak minden „demokratikusan gondolkodó” polgárt és többek között minden „forrongó civil mozgalom” résztvevőit. E dokumentumban új társadalmi szerződéskötést, gazdasági megegyezést a jogállam visszaállítására, többkulcsos és igazságos adórendszert, konszenzussal elfogadott új alkotmányt, illetve új politikai kultúra megteremtését szorgalmazták.

„Mindehhez változnunk kell magunknak is. Mi változunk, hogy változtathassunk!” – szerepel az egy éve elfogadott dokumentumban. Az MSZP idén márciusban, amikor újra napirendre került az ellenzéki erők összefogásának igénye, előbb választmányi, majd ismét kongresszusi szinten újabb határozatot hozott, amelyben a pártokkal, társadalmi szervezetekkel kapcsolatos szövetségkötés „alapelveit és céljait” jelölte meg.

A változás szövetségeként megjelölt együttműködés kritériumai között a szocialisták tíz pontban többek között azt határozták meg, hogy csak azokkal tudnak szövetséget kötni, akik céljuknak tekintik az Orbán-rendszer leváltását és egy „új Magyar Köztársaság felépítését”. Csak demokratikusan működő, a jogok és kötelezettségek egyensúlyát szem előtt tartó, a társadalmi béke megteremtéséért tenni akaró erőkkel készek a közös munkára. A tíz pontban szerepel az is, hogy a szélsőségekkel kizárnak mindenféle együttműködést, de mindenkit szívesen látnak, akik gyarapítják a nemzeti hagyományokat, és vallják, hogy a kultúrák sokszínűsége erősíti a nemzetet. „Kiállnak a nemek közötti egyenlőség megteremtése mellett; eltökélten védelmezik a politikai, vallási, szociális, szexuális, egészségügyi, származási hovatartozásuk miatt hátrányt szenvedőket”, egyúttal elkötelezettek az ország euroatlanti integrációjának mélyítése iránt. A szocialisták kritériumai között szerepel az is, hogy csak olyan szervezetekkel tudnak együttműködni, amelyek a fenntarthatóság biztosítását és a környezettudatosság érvényesítését tűzik ki célul, s elkötelezettek a párt- és kampányfinanszírozás rendbetétele mellett. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.