Takarékosság mindhalálig?

Huszonöt-harminc ember táborozott le az Emberi Erőforrások Minisztériumának bejárata előtt kedd reggel, nem sokkal nyolc óra előtt. A hivatalba igyekvők megdöbbenésére a flashmob résztvevői közül tízen hullazsákra emlékeztető fekete nejlont húztak magukra, majd a járdára terített kartonokra feküdtek. A zsákban fekvő embereket ezután jelképesen elbúcsúztatták: egy-egy virágot helyeztek rájuk. Majd előkerült egy transzparens is, amin azt a kérdést tették fel: „Takarékosság mindhalálig?”

A sokkoló villámtüntetéssel Balog Zoltán miniszternek és Soltész Miklós szociális államtitkárnak próbált üzenni A Város Mindenkié (AVM) csoport a hajléktalanellátás késedelmes finanszírozása miatt. A csoport tagjai a demonstráción úgy fogalmaztak: felháborodva értesültek arról, hogy bár november elsejével elkezdődött a téli krízisidőszak a hajléktalanellátásban, a kormányzat még ki sem írta az ezt finanszírozó pályázatokat. Megemlítették azt is: a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága már október elején felhívta a figyelmet az otthontalanok életét, testi épségét veszélyeztető pénzügyi bizonytalanságra. „Még sohasem késett annyit a téli krízisellátás támogatása, mint az idén. Vagyis a kormány bizonytalanságban tartja a gyakran életmentő téli krízisszolgálatok finanszírozását, ezzel emberek életét veszélyezteti” – írta közleményében a szervezet, amely kitért arra is: információik szerint a hideg idő beállta óta már öt ember halt meg kihűlés miatt.

Az AVM közleményében megemlítette azt is, hogy „a központi lakásfenntartási támogatás és a családi pótlék értékvesztése, a helyi lakásfenntartási támogatás megszüntetése, a munkanélküli-ellátások drasztikus szigorítása tovább növelte a hajléktalanná válás veszélyét. Mindeközben a hajléktalanellátásra fordított állami normatíva reálértékben 2005 óta folyamatosan csökken”.

Lapunk már a múlt héten írt arról: noha november elsején elkezdődött a téli gondozási időszak, október végéig sem írták ki a kifejezetten a téli hidegben szükségessé váló feladatokhoz forrásokat biztosító pályázatot. Szakemberek szerint ez elsősorban vidéken vetített előre komoly gondokat, mivel a kisebb szervezeteknek nincs tartalékuk, így a pályázati támogatás híján kétségessé vált, el tudják-e indítani a fagyok idején sokszor életeket mentő krízisautókat, diszpécserszolgálatokat. A tárcának akkor több kérdést tettünk fel, ám ezekre az ígéretek ellenére azóta sem kaptunk válaszokat. Soltész Miklós szociális államtitkár ugyanakkor a Magyar Távirati Iroda jelentése szerint bejelentette: a téli ellátásokra felhasználható szokásos, kiegészítő pályázat novemberben jelenik meg, mintegy 400 millió forintos keretösszeggel.

Az államtitkár ígéretére Balog Gyula, az AVM egyik tagja úgy reagált: „a novemberben kiírt pályázatból legkorábban januárban, februárban remélhetnek pénzt az érintettek. Ez azonban túl késő, a szervezetek többségének nincs annyi pénze, amiből addig is gondoskodhatnának a hajléktalanokról”.

Az atrocitások, rendőri intézkedés nélkül véget ért keddi demonstrációt követően a tüntetők petíciót adtak át a minisztériumban. Ebben három követelést fogalmaztak meg. Elsőként azt, hogy a helyzet megoldása érdekében 72 órán belül hívják össze a Országos Hajléktalanügyi Szakmai Tanácsot. Emellett azt kérték: legkésőbb december 1-jéig biztosítsák a hajléktalanellátó szervezeteknek a téli krízisszolgáltatásokhoz szükséges forrásokat. Végül azt követelték: vállalja a tárca, hogy ezután minden évben legkésőbb egy hónappal a krízisidőszak kezdete előtt megnyugtatóan rendezi a szolgáltatások finanszírozását.

Jelképes búcsú az élettől
Jelképes búcsú az élettől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.