A kellemetlen részek kikerültek a drogjelentésből

A Nemzeti Drog Fókuszpont (Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ) nemrég megjelent éves jelentéséből számos olyan részt kitöröltek, amelyek rossz színben tüntették fel a kormány drogpolitikáját – állítja a Társaság a Szabadságjogokért. A jelentés a hazai droghelyzettel kapcsolatos legmegbízhatóbb forrásnak számít.

Nemcsak a hazai drogpolitika épül rá, ezt küldi Magyarország az európai drogmonitorozó intézetnek is. Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője is részt vett a szöveg elkészítésében. Elmondása szerint az idei jelentés tervezetét szeptemberben kapták meg véleményezésre a szakemberek, civil szervezetek és a kormány. Ezt a szöveget a TASZ korrektnek találta, ami Sárosi Péter szerint nem meglepő, mert a Nemzeti Drog Fókuszpont eddig „a tudományosság és a precizitás mintaképe volt”.

Az október végén a fókuszpont honlapján nyilvánosságra hozott jelentésből azonban a TASZ szerint számos olyan részt kitöröltek, amelyek a hazai drogpolitika hibáival, hiányosságaival foglalkoztak. Ilyen volt például az a Paksi Borbála és Magi Anna által készített kutatási beszámoló, amely a magyar prevenció helyzetéről szólt. Ebben többek között rámutattak arra, hogy mekkora bizonytalanságot okoz a civil szervezetek és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok körében, hogy már két éve nincs nemzeti drogstratégia, így nem tudják, mihez képest fogalmazzák meg terveiket. A megelőző tevékenységek iránti érdeklődés összességében csökkent, sem forrás, sem stratégiai iránymutatás nincs rájuk.

– Huszonöt éve készítek ilyen kutatásokat, olyat azonban még nem tapasztaltam, hogy ezekből nem építkezni akarunk, inkább homokba dugjuk a fejünket – mondja Paksi Borbála. Hozzáteszi: már csak azért is meglepő, hogy teljesen kivették a jelentésből a megelőzésről és a társadalomba való visszavezetésről szóló kutatási eredményeket, mert ennek elkészítésére a Nemzeti Drog Fókuszpont kérte fel. 2009 óta nem készült ebben a témakörben országos kvantitatív kutatás, nem álltak rendelkezésre számszerű adatok. Most ötven, a területen dolgozó szakember véleményét gyűjtötték össze a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja által alkalmazott kérdőív mentén. Ezen vizsgálatok összefoglalói kerültek be, majd ki a jelentésből.

– Nem volt ezekben semmi durvaság, bár az kiderült, hogy nincs jó helyzetben a szakma. A szöveg problémákra koncentrált, de nem hallgatta el a pozitív elemeket sem – állítja. Sajnálatosnak tartja, hogy végül a jelentésbe, melynek feladata a tényeken alapuló beavatkozások szolgálata, csak a megismert tények egy része került be.

Sárosi Péter szerint az a legmeglepőbb, hogy nemcsak a kormány drogpolitikájával kapcsolatos kritikus megjegyzések tűntek el a jelentésből, hanem olyan tények is, mint hogy az intravénás drogfogyasztók között 32,8 százalék volt hepatitis C-fertőzött. Az a megjegyzés is kikerült, mely szerint az öngyilkosok és a kábítószer-túladagolásban meghaltak között többen voltak, akik a haláluk előtti egy-két évben kezelésbe kezdtek az addiktológiai ellátórendszerben. Ez pedig felhívja a figyelmet arra, hogy a halálozások megelőzésére fokozottabb erőfeszítéseket kell tenni. A TASZ szerint „az ötvenes évek gyakorlatát idézi, ahogyan meghamisítják a tudományos adatokat a politikai célok érdekében”.

Megkerestük a Nemzeti Drog Fókuszpontot, hogy megtudjuk: ki, mikor, miért változtatta meg a jelentéstervezet szövegét. Válaszukban türelmet kértek, azt ígérve, hogy ma reagálnak a TASZ állításaira.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.