Pénzes művészeti akadémia

A kormány a Magyar Tudományos Akadémia mintájára kiszervezi a művészetek, a kultúra támogatását a Magyar Művészeti Akadémiába (MMA) – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Nem kiegyensúlyozatlan a kormány támogatáspolitikája a kulturális élet terén – utasította vissza a Hír TV Péntek8 című műsorában az ezzel kapcsolatos vádakat Balog Zoltán. A humán csúcsminiszter annak kapcsán, hogy például a Markó Iván vezette Magyar Fesztivál Balett 130 milliós kormányzati támogatást kapott, azt mondta:

„Ez Orbán Viktor miniszterelnök úrnak a személyes döntése volt. Ezzel nyilván el akart ismerni egy olyan életművet, amire mindannyian büszkék lehetünk. Én azt megértem, hogy ez a szakmai szervezetek kedélyét borzolta. De nézzük meg, hogy Markó Iván mit csinál ezzel a nagyon komoly támogatással, tud-e olyan nemzetközi hírű produkciót létrehozni, amivel Magyarország jó hírét növeli. Azt, hogy a kormánynak, a kormányfőnek vagy a miniszternek legyenek adott esetben ilyen külön prioritásai, én azt elfogadhatónak, rendes dolognak tartom” – fogalmazta meg a véleményét Balog Zoltán.

A műsorban arra a felvetésre, hogy ettől az esettől elvonatkoztatva is nagyon sok a panasz a kormányzati támogatáspolitikára a kultúrában, az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett: az első Orbán-kormány alatt annyit fordítottak a kultúrára, mint előtte soha, de akkor is azt mondták egyesek, hogy az kevés.

– Szerintem a megoldás az, hogy kiszervezzük ezt. A kormány a Magyar Művészeti Akadémiát szeretné olyanná tenni, mint amilyen a Magyar Tudományos Akadémia a tudomány területén. Aztán a művészeti akadémiába kell bemennie a művészeknek, a kultúrembereknek, az íróknak, költőknek, színészeknek, filmeseknek, mindenkinek. A kormány odaadja nekik az összes támogatást, és aztán ők fogják azt autonóm módon elosztani. Ez egy korrekt, látható rendszer lesz. Szerintem ez a jövő, nem az, hogy a miniszter és az államtitkár osztogat, számolgat – fogalmazott Balog Zoltán.

A műsorvezető aggályára, miszerint, ha a művészek szervezik meg a saját támogatásukat, a filmes alapnál lehetett látni, mi a vége, a humán csúcsminiszter úgy reagált: „Nézzük meg!” Hozzátette: ha a Vigadó elkészül, azt meg fogja kapni a Magyar Művészeti Akadémia. „És a művészeti akadémia minden más eszközt is megkap majd. Olyan tulajdont, birtokot adunk a kezelésébe, hogy valóban gazdájának érezhesse magát. Ehhez kétharmados törvényt kell módosítani, hogy ne az aktuális kormányzat jókedvétől függjön ez a kérdés – közölte a miniszter.

– Tíz év alatt olyan szintre hozzuk fel mindenkinek a fizetését, aki az akadémia tagja lesz, mintha a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusa lenne. Olyan rendszerben vagyunk érdekeltek, ahol biztonságban érzik magukat azok, akik jó teljesítményt nyújtanak – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Hír TV-ben.

Balog közölte, hogy az akadémia kapja a Vigadót is
Balog közölte, hogy az akadémia kapja a Vigadót is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.