Elhalasztott kilakoltatás

Kovács István egykori autószerelő vállalkozó házának végrehajtását akadályozta meg a Munkáspárt Érden. A devizahiteles adósság miatti lefoglalást végül felfüggesztették. A tönkrement adós háza előtt a Magyarországi Munkáspárt aktivistái tartottak szerdán reggel demonstrációt.

– Dolgozik a gépezet, országszerte több tucat családot tesznek utcára a téli kilakoltatási moratórium életbelépése előtt – mondta Urbán Istvánné, a Baloldali Nőszövetség elnöke. – A bankok és a végrehajtók rettegésben tartják a családokat. Bár a választások idején volt egy ember, aki azt ígérte, senkit nem hagynak az út szélén. De azt már nem tette hozzá, hogy a végrehajtókat nem akadályozzák meg ebben. Ez az ember azóta Magyarország miniszterelnöke.

– Közösen kell fölvennünk a harcot a tőke mindenható uralmával szemben – jelentette ki Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, aki szerint Kovács István a magyar kapitalizmus áldozata. – Valamikor ezen a helyen jól működő, virágzó vállalkozás tevékenykedett. Kovács István fiatalon belevágott, mert a rendszerváltók erre biztatták. De elfelejtették vele közölni, hogy ráengedik a magyar piacra a multinacionális cégeket, a mindenkori magyar kormányok pedig jogi eszközökkel, pénzzel is támogatni fogják a konkurenciát.

Azt is elfelejtették mondani, hogy a magyar kapitalizmus nem azt fogja jelenteni, hogy jobban élünk, hanem hogy egymillió ember jobban él, kilencmillió pedig sínylődik. A magyar kapitalizmus sokmilliós szegénységet és nyomort teremtett. Kovács István háza valamikor 200 milliót ért. Most 60 millióért lett a banké. És még Kovács István gyermekei sem szabadulnak a tehertől –mondta Thürmer.

A Munkáspárt elnöke szerint egyre több Kovács István él az országban, százezreket fenyeget a kilakoltatás réme. Olyanokat, akik önhibájukból kerültek ebbe a helyzetbe. Mert vállalták, hogy fölveszik a kölcsönöket, mondta, s bíztak abban, hogy a magyar kormányok előreviszik az országot. Bíztak a felvirágzásban, a munkahelyekben, a jobb életben. De nem lett jobb.

– Köszönöm a segítséget – mondta az érintett Kovács István, akinek vállalkozása 2005-ben ment csődbe, édesapja négy éve öngyilkos lett, nemrég elvált, gyerekei elköltöztek. A hajdani autószerelő, aki ma a Munkáspárt aktivistája, elmondta, 30 millió forint hitelt vett fel az ingatlanra, 17-et visszafizetett, a hátralék azonban agyonnyomta.

A Munkáspárt által szervezett reggeli akció váratlan záróeseménye volt Györkös István felszólalása. A szélsőjobboldali, hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője és Thürmer Gyula együtt küzdött Kovács István kilakoltatásának felfüggesztéséért. A nol.hu-n szerdán megjelent helyszíni riportunkra reagálva levelet írt szerkesztőségünknek Tóth Nagy Péter, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara kommunikációs tanácsadója. Ebben közölte, nem volt mit megakadályozni, ugyanis szerdán nem volt kilakoltatás, mivel a bíróság az előző héten felfüggesztette a végrehajtást, amelyről értesítette az adóst (a Budaörsi Városi Bíróság október 27-én hozta meg a végzést – A szerk.).

A tanácsadó áltüntetésnek minősítette a szerdai eseményt, szerinte Thürmernek és Györkösnek semmi köze sem volt a felfüggesztéshez. Azt is túlzó megállapításnak tekintette, hogy a moratórium előtt intenzívebb lett a végrehajtói munka és több a kilakoltatás. A végrehajtásokat törvény szabályozza, így azokat nem lehet előrébb hozni, a kilakoltatási moratóriumot pedig a kamara kezdeményezte.

Kovács István a háza udvarán
Kovács István a háza udvarán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.