Ahonnan a Fidesz is menekül

Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Haza és Haladás Egyesület elnökeként szerdán országjáró útra indult, s ennek első állomásán, a komlói színházban tartott fórumot. Az épület előtt tíz jobbikos tüntetett a politikus ellen, a zsúfolásig megtelt házban viszont félezer helybéli nagy tapssal és felállva üdvözölte Bajnait.

A színházban főképp az ötven-hatvan évesek korosztálya hallgatta az exkormányfőt. Olyanok, akik – tudósítónk kérdéseire válaszolva nem titkolták, hogy – a korábbi választásokon a baloldalt támogatták, ám sokan – az MSZP–SZDSZ-kormányokban csalódva – 2010-ben nem mentek el voksolni. Aztán a Fideszben is csalódtak, mivel véleményük szerint a párt nem váltotta be ígéreteit, és az Orbán-kormány kapkodón, erőszakosan irányítja az országot.

Erről beszélt Bajnai Gordon is, aki elmondta, hogy a kormány csigolyánként törte meg a demokrácia gerincét. A Fidesz nyugalmat és növekedést ígért, helyette nyugtalanság uralkodik, a befektetések száma pedig egyre kevesebb, hangsúlyozta a politikus. Ráadásul a Fidesz politikája végzetesen megosztó, tette hozzá Bajnai, s mindenütt ott a megosztottság, a politikában, a gazdaságban, a tudományban, az oktatásban, a sportban és a családokban is. Egy megosztott társadalom nem tud előbbre jutni, érvelt az exkormányfő, a háborúkban csak a hadiszállítók és a hódítók gazdagodnak.

Bajnai szerint az ország érdekében néhány alapvető kérdésben egyet kell értsen a társadalom. Így abban, hogy milyen legyen a jogállam és a demokrácia, mit gondoljunk a hazáról, a szolidaritásról, a haladásról, illetve az Euró pához fűződő viszonyunkról. Utóbbi kapcsán Bajnai megemlítette, hogy a kormány azért támadja az uniót, mert mindig ellenséget keres, s ezzel próbál maga mögé állítani szavazókat. Az Európával szembeni harc azonban értelmetlen, vélte Bajnai, Szent István óta tudjuk, hogy Európára vagyunk utalva, csak vele együtt tudunk fejlődni.

Bajnai úgy látja, hogy 2014-ben nem a bal- és a jobboldal harcol majd egymással, hanem a normális országot akarók küzdenek a mostani hatalommal. A jelenlegi kormány legyőzése érdekében állapodtak meg egymással az Együtt 2014 szereplői (a Milla, a Haza és Haladás, valamint a Szolidaritás mozgalom). Hogy milyen szervezeti formában indul a voksoláson a kormányt leváltani akaró szövetség, azt azért nem lehet még eldönteni, figyelmeztetett Bajnai, mert a Fidesz akár hetenként hajlandó módosítani a választás szabályait, hogy csökkentse az ellenzék esélyeit.

A fórum közönségéből megszólalók arról beszéltek, hogy a 26 ezer lelkes Komlón tömegesen szűntek meg a vállalkozások, az állástalanság 21 százalékos, és csak azért nem rosszabb a helyzet, mert talán egy városból sem mentek el annyian külföldre dolgozni, mint innen. A napokban két fideszes önkormányzati képviselő is ezt tette, ami jól mutatja, hogy a párt meghatározó vidéki tagjai már nem bíznak saját kormányukban. Bajnai reagált a hozzászólásokra, s azzal zárta szavait, hogy amiképp volt már német, finn és ír csoda, úgy lehet magyar csoda is, ám a csoda mindig hasznos, hétköznapi cselekedetekből és összefogásból születik meg.

Orbán, Bajnai, Mesterházy

A Századvég október végén készített közvélemény-kutatása szerint a pártok erőviszonyaiban nem látható szignifikáns elmozdulás. A kutatás a pártszimpátia mellett az esetleges miniszterelnök-jelöltek személypreferenciáját is vizsgálta. A választók 26 százaléka Orbán Viktort, 15 százaléka Bajnai Gordont, 5 százaléka Mesterházy Attilát, 3 százaléka pedig Gyurcsány Ferencet látná szívesen Magyarország kormányfőjeként. A megkérdezettek 23 százaléka valaki mást képzelne el a miniszterelnöki pozícióban. (Hírösszefoglalónk)

Átlépnék a küszöböt

Bajnai Gordon október 23-i bejelentése után pár nappal át is lépte a parlamenti bejutáshoz szükséges küszöböt az Együtt 2014 mozgalom, derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A Heti Válasz megbízásából készített kutatás szerint a kormánypártokkal a választók 36 százaléka szimpatizál, míg az MSZP-vel 12 százalék, a Jobbikkal pedig 11 százalék. A Nézőpont szerint az új mozgalom nem módosított az egy éve változatlan erőviszonyokkal jellemezhető nagypártok versenyén. (Hírösszefoglalónk)

Bajnai Gordon a komlói színházban tartott fórumot, a városban 21 százalékos a munkanélküliség
Bajnai Gordon a komlói színházban tartott fórumot, a városban 21 százalékos a munkanélküliség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.