Választási törvénysértések

Tiszvasváriban megsemmisítik két önkormányzati képviselői egyéni választókerület eredményét a vasárnapi időközi választáson itt tapasztalt törvénysértések és visszaélések miatt – erről hétfőn többórás ülésen döntött a helyi választási bizottság. Az 1-es és a 8-as egyéni képviselői kerületben emiatt új választást kell kiírni, a mintegy 13 ezres városban egyébként összesen tíz egyéni választókerület van.

A döntésről Simon József, a helyi választási bizottság elnöke lapunknak azt mondta: a testület videofelvételek alapján bizonyítottnak látta, hogy a két érintett kerületben szervezetten szállították a lakosságot szavazni, s ez alapvetően befolyásolta a végeredményt. Hozzátette ugyan, hogy a bizottság nem nevesítette, melyik jelölt javára történhetett a visszaélés, de úgy értesültünk: a kifogás a Fidesz által támogatott Tiszavasváriért Közéleti Egyesületet érinti, amelynek polgármesterjelöltje Ráduly Zsolt volt. A településen kialakult feszültségeket jelzi, hogy Ráduly 19 éves fiára vasárnap este vascsővel támadt rá egy férfi. A rendőrség az atrocitással kapcsolatban közölte: az eset során személyi sérülés nem történt, a 62 éves tiszadadai támadót felfegyverkezve elkövetett garázdaság gyanúja miatt állították elő.

A múlt vasárnapi időközi választáson újra a Jobbik polgármesterjelöltjének szavazott bizalmat a város lakossága. Fülöp Erik, a régi-új polgármester 2411 voksot kapott, maga mögé utasítva Ráduly Zsoltot, aki 1707 szavazatot szerzett, míg az MSZP színeiben Timár Istvánnéra 499-en, a SZEM-pont Egyesület jelöltjére, Aleva Istvánra 116-an szavaztak. A választásra jogosult 10 111 választópolgár közül 4733-an voksoltak, ami 46,81 százalékos részvételi arányt jelent – ez mintegy öt százalékkal maradt el a 2010-es részvételi arány mellett.

A helyi választási bizottsághoz vasárnap folyamán több kifogás érkezett, ezek közül többet érdemi vizsgálat nélkül elutasítottak, egy bejelentést átutaltak a rendőrség hatáskörébe, két panasz esetében pedig vizsgálatot indítottak. Egy bejelentő azt kifogásolta, hogy az egyik szavazókörből távozó állampolgárokat – a panaszos szerint kizárólag romákat – rendőrök igazoltattak, egy másik panasz pedig arra vonatkozott, hogy több szavazókör előtt ismeretlen személyek kamerával rögzítették, hogy kik mennek szavazni. A Magyar Szocialista Párt helyi tagjai is jogsértésekre utaló jeleket észleltek: a hajnali órákban a település több pontján szervezett választói mozgósítást tapasztaltak. Úgy tűnt számukra, hogy alkoholos italosztás is történt, s az egyik helyszínen állítólag látták Ráduly Zsoltot is. A szocialisták a történtek miatt a helyi választási bizottsághoz fordultak, és a bejelentéshez mobiltelefonnal rögzített felvételt is mellékeltek. A Jobbik szerint is választási csalások történtek, Gyüre Csaba, a párt parlamenti képviselője a választók tömeges szállítása miatt – összesen tizenöt gépjármű rendszámát megnevezve – ismeretlen tettesek ellen büntetőfeljelentést tett, s kifogást nyújtott be a helyi választási bizottsághoz is. A párt közleménye szerint „a civil szervezet mögé bújt Fidesz kampánycsapata – köztük Ráduly Zsolt polgármesterjelölt – tömegesen szállította a szavazóurnákhoz a helyi cigányokat. Mindezekről számos videofelvétel is tanúskodik”. A választók szervezett szállítását az 1-es és a 8-as választókerületekben tapasztalták, ott, ahol Ráduly Zsoltra a többi választókörhöz képest többen szavaztak.

A polgármester-választás eredményét nem semmisítették meg, Fülöp Erik a város régi-új vezetője
A polgármester-választás eredményét nem semmisítették meg, Fülöp Erik a város régi-új vezetője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.