Magukra hagyott segítők: bajban a hajléktalanok

Budapesten megoldott az ellátás, de vidéken megbénulhat több tucat karitatív szervezet, miután október végéig sem írták ki azt a pályázatot, amely kifejezetten a téli hidegben szükségessé váló feladatokhoz biztosít forrásokat.

Zavarok lehetnek a hajléktalanellátásban a hivatalosan november elsején kezdődő téli „gondozási” időszakban. Október végéig sem írták ki ugyanis azt a pályázatot, amely kifejezetten a téli hidegben szükségessé váló feladatokhoz biztosít forrásokat a karitatív szervezeteknek. Szakemberek szerint mindez elsősorban vidéken okozhat komoly gondokat: a kisebb szervezeteknek nincs tartalékuk, így a pályázati támogatás híján el sem tudják indítani a fagyok idején sokszor életeket mentő krízisautókat, diszpécserszolgálatokat. Egyes vélemények szerint, ha a minisztérium nem tesz azonnali lépéseket, akkor a vidéki települések közterületein tengődő, összesen mintegy 2600 otthontalan ember közül sokan csak magukra számíthatnak a télen.

Átmeneti szálló Budapesten, késve érkezik az állami támogatás
Átmeneti szálló Budapesten, késve érkezik az állami támogatás

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgatója, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke érdeklődésünkre elmondta: a téli ellátással kapcsolatos speciális teendőkre az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az idén is elkülönítettek egy keretet a költségvetésben. Ebből a forrásból a fővárosi szervezetek 160 millióra, a 100-120 vidéki karitatív egyesület, alapítvány pedig 170 millió forintra tarthatna igényt kifejezetten a téli feladatok ellátására. A szakember szerint ideális esetben már hónapokkal ezelőtt kiírták volna a pályázatot, hogy november elején rendelkezésre álljon legalább egy része ennek az összegnek.

„Ahogy azonban az ideális esetre soha nem volt még példa, úgy arra sem, hogy ilyen sokat késett volna a tárca a pályázat kiírásával” – fogalmazott. Szerinte a késlekedés azért is érthetetlen, mert a minisztériumot a nyár eleje óta többször tájékoztatták a csúszás következményeiről. A szakember szerint a fővárosban a több forrásra is támaszkodó nagyobb szervezetek kihúzzák a pályázat megjelenéséig, a remélt összeg kifizetéséig. Vidéken viszont a legtöbb szervezet kizárólag ebből a pályázati pénzből látná el feladatait.

Megkerestük a Emberi Erőforrások Minisztériumát, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy „a hajléktalanokat segítő utcai szolgálatok támogatásával együtt a kormány 2012-ben több mint 8,2 milliárd forintot fordít a hajléktalan emberek ellátására.” A tárca fontosnak tartotta leszögezni azt is: az érintett szervezetek feladatuk ellátásához állami normatívát kapnak, pályázniuk nem kell. A hajléktalanok ellátását az Új Széchenyi Terv is több százmillió forintos pályázati lehetőséggel segíti.”

Győri Péter szerint a tárca késlekedése, eljárása azért is meglepő, mert például a fővárosban az elmúlt évekhez képest javultak az idén a hajléktalanok ellátásának feltételei. Mint kifejtette, Budapesten a fővárosi önkormányzat a Menhely Alapítványt és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot bízta meg azzal, hogy szervezze újjá a hajléktalanellátást. A két szervezet új szakmai koncepciót készített, s a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium keretében – egyebek mellett a fővárostól kapott évi 270 milliós keretből, több más szervezettel együttműködve – gondoskodnak a fővárosi otthontalanokról.

Győri Péter szerint az új struktúrában hatékonyabbá vált a segítői munka, ráadásul szemléletváltást is elindítottak. Példaként azt említette: az ellátó szervezetek korábban a férőhelyek száma alapján kaptak támogatást, ma már azonban a tartósan az utcán élők elhelyezése után jár a finanszírozás. Ennek köszönhetően a korábbinál több hajléktalant „érnek el.” Mindemellett a szakember fontos előrelépésnek nevezte azt is: több beruházás, fejlesztés nyomán a télre mintegy 10 százalékkal nőtt, 6000-re bővült a budapesti hajléktalanszállókon a férőhelyek száma. Így pedig megfelelő módon tudnak gondoskodni az 1000-1200 fővárosi hajléktalanról, és arról a több ezer emberről, aki hosszabb-rövidebb ideig szorul segítségre, kényszerül átmeneti szállóra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.