Levegőnek nézték a Fidesz-frakciót

A Fidesz-frakcióban ülő polgármesterek elemi erővel háborodtak föl azon, hogy az iskolák államosításáról szóló jogszabálytervezetet mindenféle egyeztetés nélkül nyújtották be az Országgyűlésnek.

Péntek este benyújtotta az Országgyűlésnek az iskolák államosításáról szóló jogszabálytervezetet a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság. Ennek alapján kellene két hónap múlva, január elsejétől átvennie az államnak a jelenleg önkormányzati intézményeket.

Értesüléseink szerint a Fidesz-frakcióban ülő polgármesterek elemi erővel háborodtak föl az eljáráson: a frakció önkormányzati kabinetje többször kért egyeztetési lehetőséget a készülő törvényről, de mindig „lepattintották”. Végül a tervezet, mindenféle egyeztetés nélkül, szerdán került volna kormány elé, de azt nem tárgyalták. Úgy tudjuk, a képviselők és az államtitkárság abban maradtak, csütörtökön áttárgyalják a tervezetet, amelyhez szombatig javaslatokat lehet benyújtani. E határidő is rövidke, de a képviselők komolyan vették, közülük többen csak az egyeztetés miatt utaztak Budapestre vidékről.

A frakció érintett képviselőit aztán hideg zuhanyként érte, amikor szombaton azt az értesítést kapták, hogy már ne nyújtsanak be semmilyen javaslatot, mert az államtitkárság pénteken benyújtotta a tervezetet. Sokan úgy érzik, az államtitkár – a köznevelési törvényhez hasonlóan – ismét megkerülte az egyeztetést, s nagy a felháborodás azért is, mert az egy nappal korábban tartott megbeszélésen az államosítással kapcsolatban megfogalmazott problémákat a tárca jogosnak ítélte.

„Tíz hónapig kotlott az államtitkárság a javaslaton, nem vonta be az előkészítésbe az érintetteket, elhárította az egyeztetést. Javaslatokra nincs lehetőség, már csak módosítókat lehet benyújtani” – mondja egyik forrásunk. Úgy tudjuk, ma döntenek a törvény sürgősséggel való tárgyalásáról, kedden pedig a tervek szerint „lezavarják” az általános vitát. Módosítót csak a vita lezárásáig lehet beadni, azaz a képviselőknek mindössze egy-másfél napjuk lesz egy ekkora volumenű jogszabály megtárgyalására. Pedig vitás kérdésekből sok van, és igen súlyosak.

A karácsonyi ünnepek miatt kevesebb mint két hónap – körülbelül hat hét – múlva államosítanak több ezer közoktatási intézményt. Ez 120 ezer pedagógust, számos önkormányzatot, 1,2 millió diákot és kétmillió szülőt érint. Aggodalomra ad okot, hogy még nem álltak fel a tankerületek, vezetőik formálisan nincsenek kinevezve, miközben nekik kellene menedzselniük az államosítás folyamatát. Kérdéses, hogy a leendő vezetőknek mekkora a közigazgatási tapasztalatuk. Ez kulcskérdés, ugyanis a rendszerváltás óta konszenzusosan felállított rendszert kell feldúlniuk, vagyis óriási közigazgatási átalakítást kell menedzselniük.

Komoly vita van abból, hogy az államosítás miatt a tankerületekben, járásokban legalább kétszer annyi emberre lesz szükség az oktatásban, és háromszor-ötször több adminisztrációs feladatot kell majd ellátni, mint ha az önkormányzatoknál maradt volna az iskolák fenntartása. Kérdés tehát, hogy így mitől lesz hatékonyabb az új rendszer? A személyi feltételek hiányán túl súlyos probléma – és tízmilliárdok múlhatnak az esetleges rossz döntéseken –, hogy mi lesz azokkal az önkormányzatokkal, amelyek uniós finanszírozású oktatási programokat bonyolítanak. Ki lesz a programgazda a jövőben?

Egyes polgármesterek szerint az önkormányzati vagyonnal összefüggő kérdéseket sem tisztázza megnyugtatóan jogszabály. Mivel a települések még nem látják a költségvetésüket, nem tudják, mekkora részt kell vállalniuk az iskola működtetéséből, félve a likviditási gondoktól, visszaadhatják az iskoláikat. Úgy tudjuk, a kormánypárti frakcióban sokan rosszul tűrik, hogy az államtitkár már nem először teremt kész helyzetet, miközben felső szintű politikai döntésekre, jobbára a miniszterelnökre hivatkozik. Kérdésünkre az egyik érintett polgármester így kommentálta a helyzetet: „végül is nincs vész, ’56-ban 12 nap alatt átszervezték az országot”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.