Együtt 2014: papírjuk van róla

Magyarország megérett a politikai korszakváltásra – erről Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület vezetője, korábbi miniszterelnök beszélt a Milla Egyesülettel és a Magyar Szolidaritási Mozgalommal megkötött együttműködési nyilatkozat aláírásán pénteken. A magyar társadalom szerinte tizenkét éve mélyen megosztott, hiányzik az értelmes, hosszú távú gondolkodás, ezért kezdték el Együtt 2014 Mozgalom néven egy „új társadalmi közép” megszervezését.

Az Együtt 2014 ellenzéki összefogást a Milla október 23-i több tízezres tüntetésén jelentették be. A demonstráción Bajnai arról beszélt, hogy 2014 nem a bal- és jobboldal szokásos küzdelme lesz, hanem a normális országot, a demokráciát akarók és a megosztásból hatalmat építők összecsapása. Szerinte az új politikai közép létrehozásának közös nevezője a jogállamiság, a haza, a szolidaritás és a haladás.

Az összefogásban Bajnaiék számítanak a reménykedő baloldaliakra, a csalódott jobboldaliakra, az elárvult liberálisokra és a hatni akaró zöldekre is. Ennek szellemében kötöttek együttműködési megállapodást, amelyet Bajnai mellett Kónya Péter (Magyar Szolidaritás Mozgalom) és Juhász Péter (Milla Egyesület) írt alá. Ezzel a 2014-es „rezsimváltást és korszakváltást” próbálják meg előkészíteni, egy új centrális politikai erőt kívánnak megalapozni.

Bajnai pénteken is megismételte, hogy nyitott, széles körű együttműködésben gondolkodnak; az Együtt 2014 Mozgalomhoz való csatlakozás alapfeltételeként pedig az érdemi szavazói támogatást, az alapelveik vállalását és a programok egyeztetését jelölte meg. Egyelőre csak az alapelveket fektették le a megállapodással, a következő hetekben dolgozzák ki a részleteket, majd országjárásra indulnak; a volt miniszterelnök szerint egyéves folyamat lehet, mire az „egységes ellenzéki alternatíva” összeáll.

Bajnai Gordon szerint az új választási rendszer – amelynek köszönhetően „a kormánypártnak lejt a pálya” – összefogásra kényszeríti az ellenzéki erőket, már a választás előtt koalíciót kell alkotniuk, hogy sikeresek lehessenek, vagyis már előre össze kell egyeztetniük programjaikat, megkötniük az ehhez szükséges kompromisszumokat.

Kónya Péter szerint a három civil szervezet tökéletesen kiegészíti egymást, erős bázist képezhetnek. „Nem leszünk versenytársak” – jelentette ki a volt szakszervezeti vezető. A millás Juhász Péter pedig egyebek mellet arról beszélt, hogy az összefogáshoz szervezetek csatlakozhatnak, magánszemélyek, politikusok pedig az aláíró szervezetekben vállalhatnak különböző szerepeket.

Eddig már több szervezet jelezte csatlakozási szándékát: Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke kedden, az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt erről, mondván, nincs értelme egyedül indulni a következő választáson: „Aki önállóan indul, az Orbán Viktor pozícióban maradásán dolgozik.” Kérdéses az MSZP és az LMP részvétele. A szocialisták az „elmúltnyolcévező” Milla miatt, a szintén „elmúltnyolcévező” LMP pedig Bajnai miatt fogadja fenntartásokkal az összefogást, miközben mindketten szorgalmazzák a szorosabb ellenzéki együttműködést – de inkább saját zászlójuk alatt.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke pénteken az M1 Ma reggel című műsorában a kezdeményezésről azt mondta: az akkor lesz sikeres, ha új szavazókkal tudja bővíteni az ellenzék táborát, „kiegészítve a szocialista párt ma 1 millió 300 ezres szimpatizánsi körét”. Szerinte versenyhelyzetet az eredményezne a baloldalon, ha az új szervezet ehelyett a demokratikus ellenzéki pártok jelenlegi szavazóbázisát próbálná újraosztani. Az MSZP-nek is célja, tette hozzá Mesterházy, hogy minél több, ma még bizonytalan szavazó támogatását megszerezze, ezért folytatják a programalkotást és az országjárást. A szocialista politikus arról is beszélt, hogy programalapú együttműködésre készülnek az új választói mozgalommal „és mindenki mással” a demokratikus oldalon.

A Lehet Más a Politika (LMP) is felemás érzelmekkel viszonyul az Együtt 2014-hez: Schiffer András korábban határozottan kijelentette, hogy Bajnai Gordonnal nincs és nem is lehet együttműködés. Jávor Benedek frakcióvezető viszont lapunknak úgy nyilatkozott, hogy Bajnaiék október 23-i bejelentése pontosan az, amiről ők is régóta beszélnek: „Létre kell hozni egy olyan középerőt, amely képes átnyúlni a szekértáborokon, képes megszólítani a bizonytalanokat.”

Viszont azt is elismerte, hogy ambivalens a viszonyuk a kezdeményezéshez, az LMP ugyanis olyan kormányváltásról beszél, amely magában foglalja a 2010 előtti Gyurcsány/Bajnai-kormány kritikáját is. Az összefogás tartalma sem látszik még, és Jávor szerint ezt is tisztázni kell; „az LMP-nek nem szabad díszletnek beállnia Bajnai Gordon mögé”. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője pártja október 23-i megemlékezésen azt mondta, hogy támogatják Bajnai Gordon kormányfőjelöltségét; az ellenzéki összefogásban érdekelt erőknek az ország és a demokrácia érdekében félre kell tenniük az ellentéteket.

Juhász Péter, Bajnai Gordon és Kónya Péter
Juhász Péter, Bajnai Gordon és Kónya Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.