Ultimátumot adott a kormánynak a Novo-Nordisk

Ultimátumot adott a kormánynak a Novo-Nordisk Hungária Kft. Ha nem tudnak megállapodni a mostaninál méltányosabb gyógyszerárakban, január elsejétől kivonják készítményeiket a magyar támogatotti körből – értesült a Népszabadság kormányzati forrásokból.

Ez elvben azt jelenti, hogy a Novo inzulinja ugyan kapható lesz Magyarországon, de csak teljes áron juthatnak hozzá a betegek. Azaz inzulinfajtától függően 6700 forinttól akár 32 485 forintig is terjedhet egyhavi adag ára.

Egyelőre nem tudni, hogy a kormányzatnak adott ultimátum milyen kapcsolatban van azzal, hogy múlt szerdán a Novo-Nordisk megkapta az európai gyógyszerügyi hatóságtól az engedélyt egy új inzulinjára, a Degludecre. A készítménynek ultrahosszú hatása van, képes akár másfél napon át stabilizálni a vércukorszintet. Egyelőre a kormány álláspontja az, hogy nem enged: ha kell, másképp oldja meg a betegek ellátását.

A Novo-Nordisk vezetője, Józsa Zsolt kérdésünkre tagadta, hogy kilátásba helyezték volna készítményeik kivonását, de azt elismerte, hogy augusztus végén más gyártókkal együtt tárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal. A társadalombiztosítás ugyanis a legalacsonyabb európai áron fogadja be a gyógyszert, erre jön a 20 százalékos extra adó, és a nyár végén bevezetett úgynevezett spanyol modell is sújtja őket, ami újabb tízszázalékos terhet jelent a cégeknek.

A spanyol modell alapján augusztus elsejétől azokat az originális készítményeket, amelyek több mint hat éve kapnak társadalombiztosítási támogatást, s nincs generikus változatuk, 10 százalékos többletadó terheli. Józsa Zsolt szerint a tartósan alacsony ár az adókkal együtt már elviselhetetlen számukra. Józsa ugyanakkor az egyeztetésekről még nem nyilatkozott arra hivatkozva, hogy azok még nem zárultak le. Annyit azonban elmondott: ha nem sikerül megállapodásra jutniuk a kormánnyal, a hosszabb távú döntéseket nem az itthoni képviseletek hozzák meg, hanem az anyacég központja.

Az európai és a hazai piacot három nagy inzulingyártó látja el készítményeivel: a dán Novo-Nordisk, a francia Sanofi és az amerikai Lilly. E három gyártó mindegyike forgalmaz Európában humán és analóg inzulinokat egyaránt. Közös álláspontjuk, hogy az úgynevezett spanyol modell nem vonatkozhatna rájuk, hiszen az inzulin eleve nem sorolható az adóval sújtott termékek közé, mert élő organizmusok állítják elő. Így aztán termékük egyedi készítmény, ami soha sem helyettesíthető generikus változattal.

A spanyol modell valamivel több mint egymilliárd forinttal rövidítené meg a három inzulingyártót, amelyből a Népszabadság számításai szerint több mint 400 millió forint jutna a Novo-Nordiskra. Lapunkat kormányzati források arról tájékoztatták: egyetlen cég sem kaphat mentességet az egységes gyógyszerpiaci intézkedések alól, így az inzulingyártókra is vonatkozik a spanyol modell. Ha valamelyikük úgy döntene, hogy kivonja a készítményét a magyar piacról, a betegek azt nem éreznék meg: az inzulin közfinanszírozásának megszüntetése ugyanis három hónapos átmeneti idővel lehetséges, így ezalatt föl lehet készülni, hogy más cégektől pótolják a kieső mennyiséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.