Újabb kirúgások a közmédiában

Újabb csoportos leépítést hajt végre november elején a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, lapunk információi szerint 250-260 dolgozó elbocsátására készülnek.

Az MTVA vezetősége szerda este tájékoztatta a közmédia központi üzemi tanácsát és a szakszervezeteket a csoportos létszámleépítés tervéről. E találkozón az hangzott el, hogy a csoportos létszámleépítés hivatalos bejelentése várhatóan november első felében lesz. Az MTVA vezetése a hivatalos közléssel egyidejűleg hozza nyilvánosságra a leépítéssel érintett munkavállalók létszámát. Ez lesz a harmadik csoportos leépítés az összevont közmédiában. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, így most 2300-an dolgoznak az MTVA-nál. Információink szerint csütörtök reggel a közmédia hírügynökségi dolgozói már hivatalos, írásos tájékoztatást is kaptak az üzemi tanácstól, hogy az MTVA idén újabb csoportos létszámleépítést hajt végre. Úgy tudjuk, az üzemi tanács kifogásolta: az MTVA részéről néhány hónappal ezelőtt ígéretet tettek arra, hogy az idén már nem terveznek ilyen lépést. A médiaszolgáltatási alap erre lapunknak úgy reagált: az MTVA vezérigazgatója a jelzett időintervallumban nem tett semmiféle ígéretet a létszámleépítés kapcsán. A kirúgások indokait firtató kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ.

Az MTVA vezetése az üzemi tanáccsal és a szakszervezetekkel történt egyeztetésen nem közölte, hogy a televíziós, a rádiós és a hírügynökségi területről hány embert akar elbocsátani.

De az elhangzott, hogy 250-260 fő elbocsátását tervezik.

Egyes belső hírek szerint a novemberi leépítés leginkább a hírügynökségi dolgozókat érintheti. A Magyar Távirati Irodát június 1-jével építették le, a hírügynökség az MTV-hez, a Duna TV-hez és a Magyar Rádióhoz hasonlóan 49 fős intézménnyé zsugorodott. AzMTI közel 250 munkatársa két lépcsőben került át az MTVA állományába. Több mint egy éve komoly pozícióharc is dúlt az MTVA és az MTI vezérigazgatója között. Az már az év elején látszott, hogy a háborút az MTVA nyeri, mert az MTI 2012-es költségvetését a tavalyi 2,5 milliárdról 1,3-ra csökkentették. A napokban Belénessy Csaba vezérigazgató bejelentette: január elsejei hatállyal közös megegyezéssel távozni kíván a hírügynökség éléről.

Kránitz László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának szocialista delegáltja veszélyesnek és átgondolatlannak tartja az újabb leépítést. A hozzá eljutó információk szerint is a hírügynökségi dolgozókat érintheti nagy számban ez a lépés. Kránitz véleménye szerint egy nagyobb leépítés veszélybe sodorhatja a távirati iroda törvényben előírt feladatainak végrehajtását. Megerősítette azt az álláspontját, Belénessy Csaba távozásával itt lehetne annak a pillanata, hogy a nemzeti hírügynökség visszakapja korábbi önállóságát és függetlenségét.

Még egy eljárás

Újabb kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság médiaügyben a médiaengedélyeztetési irányelv nem megfelelő átültetése miatt – közölte a brüsszeli testület. Brüsszeli tudósítónk jelentése szerint tavaly egy műholdas televíziós szolgáltató panaszolta be Magyarországot, amiért a hatóságok a jogszabályokra hivatkozva ahhoz kötötték az engedélyezést, hogy a szolgáltató rendelkezzék jogilag bejegyzett magyarországi telephellyel, és Magyarországon bejegyzett cég nyújtsa a szolgáltatást. Az Európai Bizottság vizsgálata szerint ez a követelés ellenkezik a médiaengedélyeztetési irányelvvel. Értesüléseink szerint ennek az eljárásnak nincs politikai szála. (Zalán Eszter, Brüsszel)

Jogellenesen rúgták ki Szávuly Arankát

Első fokon megnyerte a munkaügyi perét Szávuly Aranka, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke az MTVA-val szemben. Szávuly tavaly december óta demonstrál az MTVA Kunigunda útjai székháza előtt Nagy Navarro Balázzsal. Szávuly Arankát decemberben azonnali hatállyal és rendkívüli felmondással rúgták ki Nagy Navarróval együtt. Ezt akkor azzal indokolták, hogy demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót, megsértették a médiatörvényt és a munka törvénykönyvét, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a közszolgálati kódex előírásait. (B. I.)

Az MTVA Kunigunda útjai székháza előtt – újabb távozók lesznek
Az MTVA Kunigunda útjai székháza előtt – újabb távozók lesznek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.