Osztrák szemmel szomorú és abszurd a magyarországi helyzet

Abszurd okból vagyok itt, szerintem ugyanis abszurd és szomorú, hogy a XXI. században egy másik országba kell utazniuk a nőknek, hogy igénybe vehessék a tablettás abortuszt. Pedig ez az egyik legintimebb területe az életnek, ahol az államnak nincs keresnivalója – így kezdte előadását Christian Fiala osztrák nőgyógyász, a bécsi Gynmed magánklinika orvosi vezetője, aki a nők jogait védő Patent Egyesület meghívására érkezett Budapestre.

A jogvédők egyrészt azért hívták meg az orvost, mert szerintük itthon érzékelhető az „abortuszszigorítás klímája”, az a szándék, hogy a társadalom abortuszpárti többségét meggyőzzék a szigorítás szükségességéről. Szerintük ilyenkor különösen fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a szigorítás vagy a tilalom milyen következményekkel járhat. A meghívás másik oka, hogy a civilek szerint a kormánynak „sikerült” lényegében ellehetetleníteni a tablettás abortuszt, így a magyar nők kénytelenek Ausztriába menni a beavatkozásért.

A magyar pácienseikről az orvos elmondta: a kommunizmusban Magyarország abortuszparadicsom volt az osztrák nők számára, de most a magyar nők járnak ki hozzájuk. Jelenleg már hetente 4-6 nő keresi fel őket emiatt, csak szerdán három magyar betegük volt. Honlapjukat ezért magyar nyelven is elérhetővé teszik.

A magyar nők főleg a tablettás abortusz lehetősége miatt jönnek, mert ezt sok esetben könnyebb, emberségesebb megoldásnak érzik. Mások a jobb orvosi ellátás, a jobb körülmények miatt választják Ausztriát.

– Van még egy fontos ok: kedvesek vagyunk velük és tiszteljük őket – hangsúlyozta az orvos. Többen beszámoltak nekik ugyanis arról, hogy nem kérnek a magyar egészségügyben tapasztalt bánásmódból, a kéretlen tanácsokból, a sértő megjegyzésekből. Az abortusz előtti kötelező tanácsadáson sem akarnak részt venni, mert nem érzik úgy, hogy egy idegen, akivel még soha nem találkoztak, beleszólhat a legszemélyesebb döntéseikbe. Ausztriában viszont nem kérnek a nevükön kívül semmilyen adatot, „mert ők nem a rendőrség”. A nők pedig ezért az itthoni 30 ezer forintos ár helyett kifizetik a 490 eurót, azaz 150 ezer forintot. Magyarországon már hét éve elkészült a szülészeti szakmai kollégium állásfoglalása, amely támogatja az abortusztabletta használatát.

Idén májusig azonban a gyógyszerhatósági regisztráció hiányzott ahhoz, hogy e módszert itthon is alkalmazhassák. A regisztráció uniós kötelezettség volt, így megtörtént. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár azonban azt közölte, hogy a tabletta használatával kapcsolatban komoly szakmai vita van, ezért úgy döntöttek, hogy beszerzésére, forgalmazására, OEP-támogatására nem kerül sor. A tablettát leghangosabban KDNP-s politikusok utasították el, többen felszólaltak ez ügyben a parlamentben, s radikális magzatvédők is tüntettek az engedélyezés ellen.

Nőjogi szervezetek viszont a nemzetközi gyakorlatra és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásaira hivatkozva álltak ki a módszer mellett. Arra a kérdésükre, hogy milyen fórumokon, kik folytatnak szakmai vitát a tablettáról, a mai napig nem kaptak érdemi választ. Egy budapesti magánklinika idén szeptemberig legálisan, úgynevezett egyedi importengedéllyel végzett tablettás abortuszokat. Azért hagytak fel vele, mert nem akartak politikai eszközzé válni. Azóta ez a módszer csak külföldön elérhető a magyar nők számára.

Christian Fiala úgy véli, a nem kívánt terhesség az autóbalesetekhez hasonlít, ami még a legóvatosabb sofőrökkel is megtörténhet, ahogy a nem kívánt terhesség is a legkörültekintőbb nőkkel. Emlékeztetett, hogy az unióban az abortuszok száma folyamatosan csökken. Más kontinenseken viszont, ahol a fogamzásgátlás nem elérhető, annak ellenére sem csökken az abortuszok száma, hogy tiltják a beavatkozást.

Christian Fiala felhívta a figyelmet arra is, hogy az abortusztabletta alkalmazása sehol nem növelte az abortuszok számát, de az látszik, hogy ahol ezt a módszert is lehet választani, ott az abortuszokra a terhesség korábbi szakaszában kerül sor. – Ez az egyetlen változás, amit a tablettás módszer bevezetése okozott – mondta.

Christian Fiala
Christian Fiala
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.