Jutalmat osztottak a médiahatóságnál

Átlagosan 2,4 havi fizetésnek megfelelő jutalmat kaptak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) érintett munkatársai 2012-ben – közölte lapunk megkeresésére a médiahatóság. Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke csaknem 1,6 millió forintos, a testület másik négy tagja pedig fejenként csaknem 1,8 milliós prémiumban részesült.

A hatóság tájékoztatása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján fizettek jutalmat a dolgozóknak, annak mértékét szigorúan a célfeladatokon alapuló teljesítményértékelés eredményéhez kötötték. „A Hatóság minden munkatársa előre kidolgozott, objektív feltételrendszer alapján jogosult a kifizetésre, aminek mértékét kizárólag a felettes vezetők által elkészített, önértékelésen alapuló éves teljesítményértékelés eredménye határozza meg. A teljesítményértékelés eredménye az éves célfeladatok, a munkaköri kompetenciák és az átfogó munkateljesítmény részletesen kidolgozott, előzetesen ismertetett módszertan szerint zajló értékeléséből adódik” – áll a hatóság kérdéseinkre küldött válaszlevelében. Az érintettek átlagosan 2,4 havi illetményüknek megfelelő összeget kaptak az értékelési eredmények alapján – közölték, hozzátéve: az NMHH elnöke (Szalai Annamária) nem kapott jutalmat.

Szalai Annamária a másik pozíciójában, a Médiatanács elnökeként azonban részesült prémiumban, ugyanúgy, ahogy a testület négy tagja is. A többiekhez hasonlóan ők is 2,4 havi jutalmat kaptak, a pontos összeget firtató kérdésünkre azonban azt a választ kaptuk, hogy a testület tagjainak havi tiszteletdíját a médiatörvény írja elő. E jogszabály szerint a Médiatanács elnökének tiszteletdíja a miniszteri fizetés (1 millió 101 ezer forint) 60 százaléka, tehát 661 ezer forint, a testületi tagok illetménye pedig az államtitkári bérek (997 ezer forint) 75 százaléka, tehát 747 ezer forint. Ezen kívül költségtérítésre jogosultak. Ennek alapján kapott Szalai Annamária csaknem 1,6 milliós, a tagok pedig csaknem 1,8 milliós prémiumot.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Szalai Annamária két tisztség után kap fizetést. Legutóbbi nyilvános vagyonnyilatkozatai szerint az NMHH elnökeként 1 millió 296 ezer 300 forintot keres, a Médiatanács elnökeként pedig 777 ezer 800 forintot.

(Ebben nyilvánvalóan benne van a fent említett költségtérítés is, hiszen a törvény szerint a Médiatanács elnökének bére 661 ezer lehet). Így Szalai Annamária havi összjövedelme 2 millió 74 ezer forint.

Orbán Viktor miniszterelnök a 2010-es kormányváltás után jelentette be, hogy a közszférában kétmillió forintban maximálják a fizetéseket. A kormány így csökkentette le Simor András jegybankelnök fizetését nyolcmillióról kétmillióra. Utóbb azonban kiderült, hogy a korlátozás nem vonatkozik az állami cégek vezetőire és a politikusokra, és ezek szerint a párhuzamosan több tisztséget betöltő állami hivatalvezetőkre sem.

A médiahatóságnál tavaly is volt prémium, akkor az Index kérdésére közölték, hogy átlagosan 2,5 havi jutalmat, összesen 561 millió forintot osztottak ki. Az NMHH mostani válasza nem tért ki arra, hogy összesen mennyi pénzt fizettek ki jutalomként, és az sem derül ki pontosan, hogy a hatóság összes dolgozója kapott-e prémiumot, vagy csak az arra érdemesek. Az NMHH és a Médiatanács 2011-es költségvetésének végrehajtásáról szóló dokumentumból az derül ki, hogy tavaly a megengedett 600 főhöz képest 563-an dolgoztak a hatóságnál. Számukra személyi juttatásként hozzávetőleg ötmilliárd forintot fizettek ki.

A Médiatanács tagjai: jól teljesítettek
A Médiatanács tagjai: jól teljesítettek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.