A Fidesz szerint Bajnai túl korán lépett

Bajnai Gordon túl korán lépett a színre, még nincs kampány. A kampányhangulatot, a „hamarosan mozdulni kell”-érzetet, az aktivitást pedig nagyon nehéz másfél éven keresztül fenntartani – így értékelik a Fidesz oldaláról az október 23-ai Milla-nagygyűlést és a volt miniszterelnök fellépését.

Hivatalosan a Fidesz-elnökség ülésén még nem volt napirenden a téma, viszont vezető kormánypárti politikusok egymás közt már beszéltek a helyzetről. Az egyik ismert fideszes úgy elemezte a Bajnai Gordon visszatérésével kialakult helyzetet, hogy a volt miniszterelnök valóban megkezdte „a nagy menetelést”, de megítélésük szerint egyelőre nem Orbán Viktorral, sokkal inkább Mesterházy Attilával szemben, hiszen az MSZP elnöke „nyilván az MSZP miniszterelnök-jelöltje szeretne lenni 2014-ben”.

Fideszes körökben az a vélemény alakult ki, nem biztos, hogy Mesterházy Attilával rosszabb eredményt érne el a baloldal, mint Bajnai Gordonnal, hiszen a fiatal pártelnök mögött nincs vitatott kormányzati teljesítmény vagy „kétes privatizációs ügyek”, azaz szerintük jóval kevésbé támadható, mint a Gyurcsány-kormány volt gazdasági minisztere.

– Az MSZP ráadásul szervezett, most egyben van, erőt tud felmutatni. Ezzel szemben vajon milyen erőt képvisel a másik három civil egyesület? – vetette fel a Fidesz-elnökség egy tagja, aki azt hallotta: baloldali üzletemberek azt mondogatják maguk közt, hogy 2013-ban, a nyár közepére el kell dőlnie, hogy Bajnai Gordonnal vagy Mesterházy Attilával az élen vág neki a balliberális oldal a 2014-es választásoknak. Az a fideszesek szerint valójában Bajnai ellen szól, hogy a volt miniszterelnök – ahogy mondják – „elvette” a 13. havi nyugdíjat és a közszféra dolgozóinak a 13. havi fizetését. „Erre mindenki emlékszik. Bajnai Gordon olyan ember, aki csak egyfélét tudott, méghozzá megszorítani” – tették hozzá egyöntetűen.

„Nesze semmi, fogd meg jól” – magáról az együttműködésről, az ellenzéki összefogásról pedig ez a benyomás alakult ki a jobboldalon az október 23-ai Milla-nagygyűlés láttán.

„Oda, úgy tűnik, csak inkognitóba mentek el MSZP-s politikusok. Mivel a választások 2014-ben egyfordulósak lesznek, a Millának, a Szolidaritásnak, a Haza és Haladásnak, az MSZP-nek, a Gyurcsány-féle DK-nak és az LMP-nek közös listát kell állítani, közös jelöltekkel. Ha ezen a listán az MSZP-sek rajta lesznek, az azt jelenti, hogy a nagy öregeket, például Kiss Pétert vagy Szekeres Imrét ki kell szorítani? – kérdezte az egyik fideszes, aki mások mellett úgy vélekedett: noha pártja tagjai Bajnai Gordon „gyengéit” sorolják, valójában Mesterházy Attilát a fiatal kora miatt Orbán Viktor által könnyebben legyőzhető ellenfélnek gondolják 2014-ben.

Forrásunk hozzátette: az már bebizonyosodott, hogy az MSZP-nek az importált miniszterelnökök talán kormányzati lehetőséget hoznak, de a pártnak sikert nem.

Idetartozik, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy tegnapi beszélgetésen azt mondta: őket is meglepte, mennyien vettek részt a békemenet demonstrációján. Azt mondta, e menetnek, a januárival szemben, inkább belpolitikai súlya volt, mert a Fidesz több mint két évvel a 2010-es választások után is meg tudta mutatni, hogy „nem veszítette el az utcát”.

Hosszú napozás volt, ha a férfi végignézte a menetet. Tudósítónk szerint 25 perc alatt ürült ki a Széna tér, mikor elindultak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.