Bajnai Gordon: Rezsimváltást!

„Egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk!” – mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Milla október 23-i rendezvényén, ahol bejelentette: a Haza és Haladás Egyesület, a Szolidaritással és a Millával közösen Együtt 2014 néven választói mozgalmat hoz létre.

„Nem új pártot alapítunk, hanem összefogást, ahová szövetségbe hívunk mindenkit, akikkel a céljaink összekötnek. Akikkel a korszakváltás elvében, erkölcsében, programjában közös nevezőre tudunk jutni. Akikkel meg tudunk egyezni a jogállam, haza és haladás, szolidaritás és Európa dolgában. És ha ebben megegyeztünk, akkor erre alapozva közösen kidolgozzuk a talpra álláshoz és gyarapodáshoz szükséges konkrét programot – a jó kormányzás programját. Az Együtt 2014 létrehozásával példát mutatunk az együttműködésre, és hitet teszünk amellett, hogy nemzeti közösségünk újraegyesítése a változást akarók egyesítésével kezdődik – mondta Bajnai Gordon, akinek szavait óriási ováció fogadta.

A volt miniszterelnök szerint 2014 nem csupán a következő választás éve, hanem egyfajta sorsforduló. Olyan döntés, amely újabb negyedszázadra meghatározza az ország jövőjét.

Bajnai Gordon azt hangsúlyozta, hogy 2010-ben sokan nem pártokra szavaztak, hanem a változásra. „Ők bíztak és megcsalattak. Általuk győztek, és most ellenük kormányoznak. Bizony: 2010 áprilisának fideszes szavazói ma már tudják, szavazatukért azt kapták jutalmul, amit a többiek büntetésül. Mert Magyarországnak olyan kormánya lett, amelyért bocsánatot kell kérnünk a világtól. De leginkább egymástól és a gyermekeinktől” – mondta Bajnai, hozzátéve, hogy az állam a korrupció eszközévé vált.

„Ez a kormány úgy osztja el a javakat, hogy a gazdag gazdagabb legyen, a középosztálybéli szegényebb. És aki szegény, az a legszegényebb.” „Ez a kormány a kudarcok kormánya. Ennek a kormánynak mennie kell!” – mondta, hangsúlyozva, hogy a kormány leváltása önmagában már nem elég – le kell bontani a rezsimet is, amelyet az elmúlt két évben építettek, amellyel a hatalom az övék maradna akkor is, ha a többség más választ helyettük. Ezen kívül új politikai kultúra és új politikai korszak kell, alkotmányos garancia arra, hogy Magyarországon többé ne sajátíthassa ki a hatalmat egyetlen politikus sem.

Bajnai Gordon szerint már a kormányváltáshoz is választói összefogásra van szükség. „És kétszeresen igaz ez a hataloméhes rezsim lebontására. E furcsa polipot ugyanis kétharmadossá tett törvények és cinikus alkotmánymódosítások tartják életben. De különösen nagy szükség van összefogásra akkor, ha a rezsimváltás nyomán új korszakot is akarunk nyitni. Olyan korszakot, amelynek alkotmánya közös ügye lehet minden hazafinak, minden demokratának. Mert közösen alkotjuk, egyaránt tiszteljük, és egy emberként védjük meg” – mondta.

A volt miniszterelnök szerint 2014 nem a bal- és jobboldal küzdelme lesz: 2014-ben normális országot akarók összefogása küzd majd a megosztásból hatalmat építő erőkkel. Ehhez pedig véleménye szerint meg kell erősíteni a politikai közepet, egyfajta „új politikai közép kell, amely elég erős ahhoz, hogy kiszorítsa életünkből az olyan hatalmat, amely a nemzet megosztására épül. Új politikai közép, amely rendkívül sokféle, de egyvalamiben mégis azonos. Abban, hogy alapvetően elzárkózik a szélsőség erőitől. A kommunistáktól. A szélsőjobboldaliaktól. A hatalom megszállottaitól és kufárjaitól.”

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Bajnai Gordon szerint az összefogáshoz közös nevezőkre van szükség, amelynek alapja: Magyarországnak újra jogállamnak kell lennie. Ami a közös nevezőket illeti: meg kell állapodni a nemzet kérdésében, mert „magyarságunk nem elválaszt, hanem összeköt!” Szolidaritásra van szükség, ami nem kegy, hanem felelősség egymásért és kölcsönös tisztelet egymás iránt. „Harmadikként meg kell állapodnunk a haladás kérdésében is. Elsősorban is abban, hogy a haza és haladás, vagyis a nemzeti hagyományok megőrzése és az ország megújítása – nem egymást kioltó fogalmak ” – mondta Bajnai Gordon, aki negyedik pillérként kiemelte, hogy új megegyezésre kell jutni Európa dolgában is, mert „Európa számunkra az esély”.

Bajnai Gordon világossá tette, hogy nem kell egy újabb, a többiekkel versengő párt. „Az új szövetségben szükség lesz demokratikus pártokra és politikusokra, mert tisztában vagyunk azzal, hogy ezt a rezsimet csak politikai eszközökkel lehet leváltani. A politikusoknak pedig helyre kell állítaniuk a politika becsületét.”

Bajnai Gordon világossá tette: nem fogadja el az „egyik kutya, másik eb” gondolatát. „Mert van lényegi különbség a mostani két év és az azt megelőző nyolc közt. Aki ezt nem ismeri el, az nem igazságos. És igenis sok tanulsága, hibája és bűne volt a 2010 előtti évtizednek is. Aki ezt nem ismeri el, az nincs kész a korszakváltásra. A mögöttünk hagyott időszak minden kormányához lehet kérdőjelet tenni, de nem lehet közéjük egyenlőségjelet tenni. Nem lehet őket összemosni” – szögezte le a volt miniszterelnök, aki szerint van remény, ha van összefogás. „Gyűjtsétek össze a változást akarókat: írjatok alá, jelentkezzetek be a Millánál, a Szolidaritásnál, a Haza és Haladásnál vagy a választott pártotoknál! Tiltakozzatok és szerveződjetek. Mondjátok el a képviselőiteknek, a pártjaitoknak, hogy összefogást akartok! Mondjátok el hát mindenkinek a mai nap üzenetét: nehéz lesz, de együtt meg lehet csinálni! Csak együtt lehet megcsinálni” – zárta beszédét Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon
Bajnai Gordon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.