Megrövidítik az orvosokat

Több tízezer forinttal kevesebbet vihetnek haza az egészségügyi dolgozók, ha a kormányzat befagyasztja a mozgóbért – mint ahogy ez szerepel is az új egészségügyi salátatörvény tervezetében.

Az orvosi bérek 30-40 százaléka jelenleg mozgóbér, amely lényegében az ügyeleti és egyéb pótlékokból jön össze. Idén augusztusban, januárra visszamenőleg, az orvosok 350 ezer forint bruttó alapbérig 65 820 forint emelést kaptak, de ez az összeg bérkiegészítésként jutott el a közfoglalkoztatott gyógyítókhoz. Az érdekképviseletek akkor ígéretet kaptak, hogy 2013-ban az emelés beolvad az alapbérbe, amely az egyéb pótlékok számításának alapja.

Most ez a várakozás foszlik semmivé, ha a döntéshozók jóváhagyják az egészségügyi kormányzat legújabb salátatörvény-tervezetét. Az előterjesztés úgy fogalmaz: az idén megkezdett egészségügyi ágazati bérfejlesztés folytatása a rendelkezésre álló költségvetési források függvényében lehetséges. Figyelemmel arra, hogy a mozgóbérek „befagyasztásáról” rendelkező szabályozás – módosítás hiányában – 2013. január 1-jével hatályát vesztené, ennek költségvetési hatásai miatt a szabályozás további fenntartása szükséges.

E dokumentum szerint a tervezett intézkedés a béremelésre jogosultak közül csaknem 16 ezer orvost, több mint 72 ezer egészségügyi szakdolgozót és több mint 1400 egyéb egészségügyi dolgozót érintene hátrányosan. A kormányzati javaslat megosztja a szakmai érdekképviseleteket. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke lapunknak azt mondta, hogy határozottan rossz üzenet az orvostársadalomnak, ha jövőre sem lesz része az alapbérnek az egészségügyben végrehajtott béremelés.

„Ez ellen mi mindig tiltakoztunk, de varázsolni nem vagyunk képesek” – mondta Éger István. Hozzátette: még nem kezdődtek meg a tárcával a béremelés folytatásáról szóló egyeztetések. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke csütörtöki tájékoztatóján ezt másként tudta, mert szerinte már zajlanak az egyeztetések, csak részleteket nem mondhat annak végéig. Vasárnapi lapzártánkig nem értük el Papp Magort.

– Számítok a kormányzati béremelés következő lépcsőjére, így most még nagyon bizakodó és jóhiszemű vagyok – mondta lapunknak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke. – A következő lépcsőt megalapozó bértárgyalásokon pedig bizonyára kitérünk arra, hogyan oszthatjuk el a pénzt, mennyi jut az alapbéremelésre és mennyi a mozgóbérre. Ígéretet kaptunk, hogy 2013-tól új bértáblát vezetnek be az ágazatban, és ha ez teljesül, akár értelmét is vesztheti ez a mostani, kifogásolt javaslat.

Annak idején az orvosi kamara harcolt az emelés alapbéresítéséért, a MOSZ nem. Az emelésre jutó összegből nagyon kevés jutott volna ugyanis egy-egy orvosnak. Az orvosok között nagyon eltérő, hogy ki mennyi pénzt szed össze a jövedelmén belül alapbérből, illetve az egyéb pótlékokból. Ráadásul a béremelésre jutó pénzt is csak nagyon bonyolult technikával lehetett volna kiszámolni. Bélteczki János azt is hozzátette: novemberben a visegrádi országok orvosszervezeteivel közös tiltakozó akcióra készülnek.

A mozgóbér befagyasztását elég nagy gondnak érzi Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is. Szerinte most nagyon összecsúsznak a bértáblák. Ám ha ez az intézkedés lenne az ára annak, hogy a kormány rendezze a főiskolát és egyetemet végzett szakdolgozók bértábláját, akkor ebben alkuképes lenne a kamara. Kalkulácói szerint az említett lépéshez mintegy hatmilliárd forintra lenne szükség.

Műtét a Péterfy kórházban. Az egészségügyi kormányzat döntése fájni fog
Műtét a Péterfy kórházban. Az egészségügyi kormányzat döntése fájni fog
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.