Gyűlések és menetek: az október 23-i program

A hagyományos állami helyszínekre, a Műegyetemhez és a Kossuth térhez várják az emlékezőket a nemzeti ünnepen, de számos új elem is lesz az idei programban: nyitott nappal mutatkozik be például az Operaház.

Az 1956-os forradalom 56. évfordulójának tiszteletére tartott ünnepi programok október 22-én délután kezdődtek, hagyományosan a Műegyetemnél tartott megemlékezéssel, ahol délután három órakor a kormány nevében Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott beszédet. Ezután az egyetemtől fáklyás menet indult a budai felső rakparton a Bem térre; itt rövid megemlékezés után este fél hétkor a menet továbbindult a Kossuth térre, ahol pontban hét órakor lobbant fel a Forradalom lángja.

A nemzeti ünnep napján, október 23-án reggel a Kossuth téren a nemzeti lobogó felvonásával kezdődik a megemlékezés, majd egész napos programok lesznek a téren. Az ünnep alkalmából hagyományos, óránkénti őrségváltás is lesz a Parlament előtt. A Kossuth téren délután négykor kezdődik az ünnepi műsor, fellép a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Szent István Zeneművészeti Gimnázium Kórusa és a Ghymes együttes. A program kiemelt részeként beszédet mond Orbán Viktor kormányfő is; aki egy évvel korábban Brüsszelben tartózkodott a megemlékezések idején.

A Kossuth tér lesz a békemenet végcélja is. A kormányt támogató menet ezúttal nem a Hősök teréről, hanem a Széna térről indul a Kossuth térre, hogy meghallgassa Orbán Viktort. A Magyar Szocialista Párt nem tart egyetlen központi megemlékezést, helyette arra kérte a regionális szervezeteit, hogy tartsanak saját, helyi ünnepségeket, majd lehetőleg minél többen vegyenek részt a Milla által a Szabad sajtó útra szervezett kormányellenes demonstráción.

Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila október 23-án reggel az Orsó utcai Nagy Imre Emlékháznál helyez el koszorút az ’56-os hősök emlékére, majd délelőtt részt vesz a Táncsis Alapítvány és az MSZP közös budapesti megemlékezésén. Mesterházy nem lesz ott a Milla-demonstráción, de Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke és Botka László, Szeged szocialista polgármestere elmegy a rendezvényre.

A Milla-rendezvény 15 órakor kezdődik az Erzsébet híd lábánál a Szabad sajtó úton. Itt fog fellépni Bajnai Gordon volt kormányfő is, de a Milla részéről azt jelezték, hogy ez nem lesz Bajnai „zászlóbontó beszéde”. E rendezvény színpadán pártpolitikusok nem lesznek jelen, felszólal Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke és Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője.

Az LMP nem tart központi rendezvényt, helyette a párt frakcióvezetője mond majd ünnepi beszédet Hajdúszoboszlón. Jávor Benedek délután négykor beszél majd a város Hősök terén rendezett ünnepségén. Az LMP egyébként korábban jelezte, hogy nem vesz részt testületileg a Milla megmozdulásán, több parlamenti képviselőjük viszont (például Dorosz Dávid és Szabó Tímea) egyértelművé tették, hogy ott lesznek a Szabad sajtó úton. A Demokratikus Koalíció a fővárosi Egyetem téren tartja megemlékezését, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc.

A volt kormányfő stratégiai hibának nevezte, hogy Bajnai Gordon fellép a Milla színpadára, ezért a DK távolmaradást szorgalmazott. A DK két parlamenti képviselője, Oláh Lajos és Ficsor Ádám jelezték: nem értenek egyet a párt álláspontjával és elmennek a Milla-demonstrációra. A Jobbik a hagyományoknak megfelelően a budapesti Deák téren tartja ünnepi nagygyűlését, amelyen várhatóan felszólal Vona Gábor pártelnök mellett Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.