Tisztáldozat lemondással?

A szakmai és érdekvédelmi szervezetek, valamint az ellenzéki pártok is afféle „tisztáldozatnak” tekintik, hogy a közoktatásért felelős helyettes államtitkár kérte a felmentését. A legtöbben úgy vélik, Gloviczki Zoltán e lépésével nemcsak az „esetleges balhét”, hanem a lemondás lehetőségét is elveszi Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elől.

A Népszabadság számolt be csütörtökön arról, hogy a szakszervezetekkel való egyeztetés után Gloviczki Zoltán közölte Balog Zoltán humánminiszterrel lemondási szándékát. A közoktatásért felelős államtitkár lapunknak a döntését írásban azzal indokolta, hogy azt a „személyes, szakmai és általában emberi lelkiismeretemnek való megfelelés diktálta”. Hozzátette: az ország jelenlegi állapotában „alázattal kell” tudomásul vennie, hogy „a köznevelési rendszer átalakításának financiális háttere, mely természetesen nem egyszerűen pedagógusbér-emelést jelent, egyelőre nem áll rendelkezésre”. Gloviczki emellett jelezte, az államtitkárság előtt álló most következő feladatok elvégzéséért, „valamint azok közvetlen következményeiért is” teljes felelősséget vállal, ez több hónapos további munkavégzéssel jár. A tárca ezt közleményben is megerősítette, vagyis Gloviczki Zoltán várhatóan 2013 tavaszáig marad a posztján.

„Hiába akar az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013 tavaszáig várni, azonnali változásra van szükség az államtitkárság irányításában. A tárca akkor jár el helyesen, ha engedi Gloviczki Zoltánt eredeti szándékának megfelelően leszállni a süllyedő hajóról, és erre a kapitányt, Hoffmann Rózsát is felszólítja. Balog Zoltán felelőssége, hogy az oktatásért kiállni tudó vezetőket nevezzen ki államtitkársága élére” – ez már az LMP reakciója a lemondás hírére. Osztolykán Ágnes, az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke emlékeztet arra: „Gloviczki Zoltán kiváló szónoki stílusát és pallérozott klasszikus műveltségét megcsillogtatva próbálta nyugtatni minden egyes fellépésén az egyre fásultabb pedagógus hallgatóságát” arról, hogy minden rendben lesz. „Lemondási szándékával egyértelművé vált, ő is végképp elbizonytalanodott. Elismerte, hogy nem állnak rendelkezésre a köznevelési rendszer átalakításának feltételei. Belátta, hogy kezelhetetlen az a helyzet, ahová az LMP által is folyamatosan kritizált, kétéves oktatáspolitikai ámokfutás juttatta az ágazatot. Döntését személyes, szakmai és általában emberi lelkiismeretének való megfelelés diktálta. Ilyen körülmények között hibás az a döntés, amelynek értelmében nem fogadják el a lemondását” – olvasható Osztolykán Ágnes közleményében.

A Népszabadság megkeresésére Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatási szakpolitikusa úgy fogalmazott: nem véletlen, hogy Gloviczki Zoltán lemondása a pedagógus-szakszervezetekkel folytatott egyeztetés után történt. „Ez a lépés egyfajta vallomás, a kormányzati oktatáspolitika tarthatatlanságának beismerése” – állította, emlékeztetve arra, hogy „az oktatási rendszer megalapozatlan, tarthatatlan feldúlása következtében” idén immáron a harmadik helyettes államtitkár mondott le – valóban, Dux László és Kis Norbert szintén ebben az évben vált meg tisztségétől. Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: a lemondás nem hozza helyre a feje tetejére állított és lassan a működésképtelenségig rombolt oktatási rendszert.

– Megszólalt a lelkiismerete egy embernek, és ez fontos jelzés – ez Mendrey László véleménye. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a gesztussal Gloviczki azt ismeri be, hogy megvalósíthatatlan az államtitkárság programja.

– Ez tisztáldozat. Nem csak neki kellene levonnia a konzekvenciákat. Az államtikárság végig abban a hitben tartotta a pedagógusokat, hogy minden rendben van, számíthatnak a béremelésre. Még mostanában is úgy nyilatkoznak, hogy ha az ország gazdasági helyzete megengedi, bevezetik az életpályamodellt, pedig már biztos, hogy ebből semmi sem lesz. Be kellene fejezni a hitegetést – nyilatkozta lapunknak.

A Hálózat a Tanszabadságért (HAT) elnevezésű, oktatási szakembereket, pedagógusokat, szülőket tömörítő szervezet éppen azért alakult tavaly novemberben, mert elfogadhatatlannak tartották azt, „amilyen tartalommal és amilyen eljárásban” az államtitkárság a nemzeti köznevelésről szóló törvény tervezetét előkészítette. Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, a HAT alapítója lapunknak azt mondta: „személyi kérdésekkel kapcsolatban szervezetük nem foglal állást. Személyes véleménye szerint Gloviczki majdani távozása vezéráldozat a túlélés érdekében.” Hozzátette: nem csodálkozik a helyettes államtitkár döntésén.

– Egy tanárember gyakran találkozik a volt kollégáival, a szemükbe kell néznie. Emberként akar kikerülni ebből a zűrzavarból. Nincs meg a pénz az államosításhoz, a kerettantervek csak félig készültek el, a jelek szerint mindenütt omlik a rendszer – mondta Trencsényi László.

„Döntésemet személyes, szakmai és általában emberi lelkiismeretemnek való megfelelés diktálta”
„Döntésemet személyes, szakmai és általában emberi lelkiismeretemnek való megfelelés diktálta”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.