Offroad túrán a Hummerek

Előzetes letartóztatásba helyezte péntek délután a hummeres gázolót a Szegedi Városi Bíróság. Az osztrák Thomas B. egy német rendszámú Hummer terepjáróval halálra gázolta csütörtök délben a román határ közelében, Apátfalva község belterületén Kenéz Imre rendőr törzszászlóst. A gyanúsított a bűncselekmény elkövetésekor kábítószer hatása alatt állt.

A bíróság indoklása szerint az elkövetett cselekmény súlyosságára való tekintettel tartani lehet a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől, illetve attól, hogy szabadlábon megpróbálná befolyásolni vagy megfélemlíteni a tanúkat. A határozat egyelőre nem jogerős, a 34 éves osztrák férfi és védője szabadlábra helyezés, ennek elutasítása esetén enyhébb kényszerintézkedés érdekében jelentett be fellebbezést. A bűncselekmény a 43-as úton történt – azon a szakaszon, ahol az M43-as autópálya forgalma visszatér a régi, rossz állapotban lévő főútra. Két összeépült település, Magyarcsanád és Apátfalva főutcáján zúdul végig a sokezres forgalom.

Hiába építettek terelőszigeteket, raktak ki forgalomkorlátozó táblákat és közlekedési lámpákat, főleg a külföldi sofőrök nem tisztelik a sebességkorlátozást, mert ha bemérik is őket, a büntetést egyelőre nem tudják behajtani rajtuk. Mind Szegedről, mind Makóról nagyon gyakran jár ki erre a részre a traffipaxos mérőkocsi. A sebességmérő Magyarcsanád belterületén dolgozik, általában egy nem feltűnő, civil autóban. A gyorshajtókat a kanyar után intik le egyenruhás rendőrök. Gyakori, hogy a külföldiek nem állnak meg. Ezért motoros rendőrök is gyakran teljesítenek szolgálatot a közelben, akik utánuk mennek, és szirénázva, kék villogót használva megpróbálják megállítani a renitenseket.

Megállni kötelező a hatóság jelzésére – de mert a büntetéseket nem tudják behajtani, ezért a mérőkocsi jelenléte sem tartja vissza a külföldieket a sebességtúllépéstől. (2013. január 1-jétől ez változik – egy a napokban aláírt megállapodás értelmében a szomszédos országokban kiszabott közlekedési bírságot behajtják annak az országnak a hatóságai, ahol a gépkocsit regisztrálták.) Összesen öt Hummer terepjáró jött Romániából – Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint egy interneten egymásra talált társaság tagjai voltak. Más forrásból származó információink szerint offroad túrán vettek részt – vagyis a sokmilliós terepjáróikkal gázoltak, amerre akartak.

Egy Magyarcsanádon lakó, neve elhallgatását kérő informátorunk szerint csütörtökön sűrűn lehetett hallani a rendőrmotorok szirénázását. A többféle forrásból származó, nem teljesen egybehangzó információk szerint a traffipaxos bemérés után a rendőrök intézkedtek a később a halálos gázolást elkövető Hummer vezetőjével szemben. Ezt követően azonban a sofőr úgy indult el, hogy csaknem elsodorta az intézkedő rendőrt. Ekkor kértek segítséget a közelben tartózkodó két motoros rendőrtől. A később halálos balesetet szenvedett Kenéz Imre megelőzte a terepjárót – ekkor már nem gyorshajtás, hanem a közúti közlekedés veszélyeztetése miatt akarta megállítani.

Egy útkereszteződésben Kenéz Imre megállt, letámasztotta a rendőrmotort keresztben az úton. Ő maga mögötte állt. Leállt a Hummer is. Amikor azonban a vezetője úgy látta, hogy a rendőr odamegy hozzá, nagy sebességgel elindult. Először a motort gyűrte maga alá, utána elütötte az intézkedő rendőrt, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítás közben meghalt. A másik motoros rendőr, amikor látta, hogy társát elgázolják, több lövést adott le a vezetőre, aki súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. Két rendőr és egy a helyszínre érkező civil tudta csak megfékezni.

Az ügyészségi szóvivő bejelentette: ópiát- és morfinszármazékokat találtak a sofőr vérében. De az autójában nem volt kábítószer. Az is kiszivárgott, hogy egy másik Hummerben viszont találtak drogot a rendőrök. Meg nem erősített információk szerint, miközben a rendőrök sebesült társukkal, illetve az elkövetővel foglalkoztak, az elkövető egyik társa kivett egy dobozt a balesetet végrehajtó terepjáróból. E verzió szerint az egyébként is belőtt férfi azért gázolt keresztül a rendőrön, mert attól tartott, hogy felfedezik a kocsijában szállított kábítószert.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteken a BM saját halottjának nyilvánította Kenéz Imrét, és posztumusz hadnagynak léptette elő. A gyanúsítottat a Szegedi Tudományegyetem traumatológiájáról átszállították a Csillag börtön kiskundorozsmai átmeneti intézetébe, de a későbbiekben – amennyiben védőinek nem sikerül elérni a szabadlábra helyezését – a tököli rabkórházban kezelik tovább.

Helyszínelés csütörtök délután
Helyszínelés csütörtök délután
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.