A Milla és Bajnai: Nem vezetőt választottunk, csak szereplőt

Mi arról döntöttünk az ülésen, hogy többek között Bajnai Gordon is felszólalhat az október 23-i tüntetésen, nem többről - hangsúlyozza Juhász Péter, a frissen egyesületté vált Milla elnöke. Szerinte az általuk meghirdetett elitváltás egy folyamat, és a fiatalok nem feltétlenül a politikából vannak kiábrándulva, hanem a jelenlegi politikai kultúrából. De mit szólnak a Millánál Gyurcsány Ferenc éles kritikájára? Interjú.

- Bajnai Gordon fellépése miatt nagy várakozás előzte meg a Milla-csoport szerda esti ülését, ahol az október 23-i tüntetésük programját is véglegesítették. Miről döntöttek?

- Fontos döntés volt a Milla Egyesület létrehozása, amivel professzionalizáljuk a civilséget. Azt látjuk, hogy a pártoknak továbbra sem sikerült jelentős mértékben növelniük a támogatottságukat, márpedig ahhoz, hogy leváltsuk az Orbán-kormányt, szükség van az állampolgárok elérésére, megszólítására. Mi ebben vállalunk szerepet.

- Többes számban mondta: „leváltsuk”. Ki az a „mi”?

- Nyilván nem a Millán fog múlni, a kormány leváltásához széles körű társadalmi összefogás kell.

- Bajnai Gordonnal az élen?

- Mi arról döntöttünk az ülésen, hogy többek között Bajnai Gordon is felszólalhat az október 23-i tüntetésen, nem többről.

- Nem érzi ellentmondásosnak Bajnai szerepeltetését a Fejezzük be a múltat című tüntetésen, ahol – önt idézve – meghirdetik a „politikai elitválás” programját?

- Boldogok lennénk, ha egyik pillanatról a másikra lecserélhető lenne mindenki, de az elitváltás egy folyamat. Első körben az Orbán-kormányt kell leváltani, mert ez a demokratikus intézményrendszer helyreállításának előfeltétele. Ehhez pedig, ahogy említettem, széles körű összefogásra van szükség. Mi továbbra is platformot adunk azoknak a szereplőknek, akik ebben részt kívánnak venni. Ami pedig Bajnai Gordont illeti, úgy gondoljuk, hogy benne megvan az a tudás, ami a kormányzóképességhez szükséges, és azt is el kell mondani róla, hogy azon vezetők egyike, aki képes volt szembemenni az őt megválasztott párt akaratával, és nem növelte az ország eladósodottságát. Ezenfelül ő is érdekelt egy újfajta politikai kultúra megteremtésében, és elkötelezett a társadalmi szolidaritás erősítése iránt.

- Eddig arról volt szó, hogy a Milla civil platform, amely „csak felerősíti a civilek hangját, de nem válik önálló politikai aktorrá”. Hogy fogadták a Millában a politikai szerepvállalást?

- A döntés rengeteg beszélgetés eredménye volt. Egyetértettünk abban, hogy egy következő fejlődési állomáshoz érkeztünk. Sajnáljuk, hogy a Milla civilplatform-jellege megszűnik, de úgy éreztük, ezt meg kellett lépnünk, szereplőkké kell válnunk a hatalomból kiszorult társadalmi rétegek képviselete, illetve a demokrácia helyreállítása érdekében.

- A millások között rengeteg olyan fiatal van, akik vagy undorodnak, vagy csak kiábrándultak a politikából. Számoltak a lemorzsolódás kockázatával, amikor a politikai színtérre lépés mellett döntöttek?

- Nem gondolom, hogy lenne ilyen kockázat. Sőt társadalmi elvárás, hogy a civilek igenis képesek legyenek beleszólni a politikába. Azt sem gondolom, hogy a politikától undorodnának, inkább attól a fajta politizálástól, amit eddig láthattak. A politikai kultúra megváltoztatása éppen hogy hívószó lehet a fiataloknak. A Milla pedig eddig sem volt pártellenes, hanem pártsemleges. Továbbra is azt szeretnénk, ha az a többség is jól érezné magát, amely nem tud magának pártot választani.

- Nemrég indították el Magyar polip projektjüket, amiben azt veszik végig, hogyan csúszott le az ország az elmúlt húsz év kormányai miatt. Hataloméhség, populizmus, osztogatások-megszorítások, korrupció – nem sorolnánk. A Bajnai-kormány tevékenysége is szerepel a listán, mégis elköteleződnek mellette.

- Valóban szerepel a polipgyűjteményben, de ez nem zárja ki, hogy szóhoz juttassuk egy tüntetésen. Bajnai Gordon jelezte, hogy részt kíván venni, és mi egyenrangú partnernek tartjuk a többi megszólalóval együtt. Tehát Bajnai csak egy a sok szereplő közül, az már nem a mi dolgunk, hogy eldöntsük, ki képviseli a leghitelesebben a demokrácia helyreállításában érdekelt erőket. Az elköteleződést pedig fordítva látom: Bajnai Gordon elkötelezett a politikai kultúra megváltoztatásában, amiben szívesen vagyunk partnerek.

- Úgy hírlik, mindkét fél feltételekhez kötötte Bajnai szereplését.

- Nem voltak feltételek, számos egyeztetés volt, leginkább arról beszélgettünk, hogyan látjuk a kilábalást, a demokrácia helyreállítását.

- Azt sem kötötte ki Bajnai, hogy kivételesen ne „elmúltnyolcévezzenek” a szónokaik?

- Nem. Valóban kaptunk olyan baráti tanácsot Bajnai köreiből, hogy lehetőleg ne „rugdossuk” a szocialistákat, de nem ezen múlott, hogy Bajnai szót kap-e.

- Attól nem tart, hogy Bajnai bevállalásával a Millára is ráragad a „pártbélyeg”?

- Számítottunk rá, ezt a kockázatot vállaltuk, de ettől még nagyon is komolyak a törekvéseink.

- Ha jól tudjuk, eredetileg az volt a terv – éppen a vörös bélyeg kivédésére –, hogy egy balliberális és egy konzervatív húzónév is legyen a tüntetésen. Mondjuk Bajnai mellett Sólyom László.

- Sólyom Lászlóhoz be se jutottunk, de valóban az volt a cél, hogy mindenki megszólítva érezze magát, mert pontosan ezen a megbélyegzős, megosztó politikán szeretnénk változtatni. Amúgy az nem politikai ideológia kérdése, hogy átlátható államot, sajtószabadságot akarunk-e, fel akarjuk-e számolni a korrupciót. Az pedig, hogy nincs „konzervatív húzónév”, inkább a mai helyzetet írja le. Úgy látszik, a jobboldalon még nem indult meg a megtisztulási folyamat. Bízom benne, hogy március 15-re nagy számban jönnek majd el olyan jobboldali csoportok is, amelyeknek szintén fontos a demokrácia helyreállítása. Az október 23-i tüntetésünk programja is sokszínű lesz, felszólal többek között Kelemen Attila erdélyi újságíró és Balavány György konzervatív blogger is. Ezzel is azt szeretnénk üzenni, hogy ez nem baloldali tüntetés, hanem a demokráciáért való kiállás.

- Értesülésünk szerint LMP-s felszólalókról is szó volt.

- A parlamenti pártok közül az LMP elképzelései állnak a legközelebb hozzánk a politikai elitváltást illetően. Annak örülünk, ha minél több hasonlóan gondolkodó lép színpadra, de parlamenti pártok képviselőit továbbra sem akarunk szerepeltetni.

- Ha már összefogásról beszélnek: azzal számoltak, hogy Bajnai az LMP-t, az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót, tehát az egész balliberális oldalt megosztja?

- Ez legyen a pártok ügye. Ismétlem, mi nem vezetőt választottunk, hanem egy szereplőt.

- Annak tudatában, hogy esetleg miniszterelnök-jelöltként fog zászlót bontani a Milla tüntetésén?

- Nincs szó erről. Éppen azért vállaltuk, mert nem vezetőként jelenik meg, hanem egy szereplőként a sok közül. Vezetőt majd azoknak kell választaniuk, akik meg akarják dönteni az Orbán-kormányt. Szerintem egyébként ezt inkább egy konzervatív beállítottságú ember tudná megvalósítani.

- Sokszor megkérdeztük már, de újra tisztázzuk: párttá válhat a Milla?

- Nem. Továbbra sem látjuk értelmét, hogy egy újabb párt versengjen a meglévőkkel, ahogy mondtam, az összefogásban hiszünk.

- Mi a véleménye Gyurcsány Ferenc nyilatkozatáról, amely szerint a Milla „antipolitikai populizmusa” árt az ellenzéki összefogásnak?

- Vicccesnek tartom, hogy egyhetes léböjtkúrája után Gyurcsány Ferenc beszél populizmusról. Szeretném ismételten hangsúlyozni, hogy mi soha nem voltunk politikaellenesek, a célunk továbbra is az, hogy a civilek megrendelői, ne pedig kiszolgálói legyenek a pártoknak.

Továbbra sem látjuk értelmét, hogy egy újabb párt versengjen a meglévőkkel, ahogy mondtam, az összefogásban hiszünk
Továbbra sem látjuk értelmét, hogy egy újabb párt versengjen a meglévőkkel, ahogy mondtam, az összefogásban hiszünk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.